Daleko od "brze pruge" za EU

”Ideja da se zemlje koje teže članstvu ujedine u okviru neke nove političke organizacije je, u najboljem slučaju, pokušaj pauziranja proširenja EU a u najgorem pokušaj njegovog sprečavanja”, kaže direktorica CGO komentarišući predlog Makrona

15074 pregleda 9 komentar(a)
Makron dosta dugo izražava skepsu prema daljem proširenju EU: Uljarević, Foto: Luka Zekovic
Makron dosta dugo izražava skepsu prema daljem proširenju EU: Uljarević, Foto: Luka Zekovic

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da je predlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se zemlje, koje nijesu članice Evropske unije (EU) ujedine u okviru nove političke organizacije, opominjući i da treba ozbiljno da zabrine donosioce odluka u Crnoj Gori i regionu.

Makron je 9. maja u obraćanju Evropskom parlamentu kazao da se zalaže za novu vrstu “političke evropske zajednice” koja bi omogućila državama izvan EU, uključujući Ukrajinu i Britaniju, da se pridruže “suštinskim evropskim vrijednostima”.

Objasnio je da bi ta “evropska politička zajednica” bila otvorena za demokratske evropske zemlje koje se pridržavaju njenih suštinskih vrijednosti u oblastima poput političke saradnje, bezbjednosti, energetske saradnje, saobraćaja, investicija u infrastrukturu... Naveo je da pridruživanje ne bi moralo da znači i najavu budućeg članstva u EU, “niti bi bila zatvorena za one koji napuste EU”.

Direktorica CGO kaže da je to najava mogućeg dosta lošeg scenarija.

”Makron faktički podvlači da ne dolazi u obzir nikakva “brza pruga” ka EU. I to je, već neko vrijeme, jasno svima koji poznaju konstelaciju odnosa u Uniji, iako su neki političari i analitičari neodgovorno to iznosili kao izvjesnost. Znači, izostanak suštinskih reformi i neizvršenje domaćih zadataka se neće tolerisati nikome, a proces je sve komplikovaniji i stroži”, ocijenila je Uljarević za Vijesti.

Ona navodi da predsjednik Francuske idei korak dalje, navodeći da je ideja da se zemlje koje teže članstvu ujedine u okviru neke nove organizacije, u najboljem slučaju pokušaj pauziranja proširenja EU a u najgorem pokušaj sprečavanja.

Za novu vrstu “političke evropske zajednice: Makron
Za novu vrstu “političke evropske zajednice: Makronfoto: Shutterstock

”Vjerujem da će Makron imati veliku podršku za dio koji se odnosi na dosljedno mjerenje rezultata svake države koja je u procesu EU integracija, ali i da će ta podrška biti vrlo ograničena kad je riječ o tzv. evropskoj političkoj zajednici jer je namjera tu jasna i teško bi bilo u tom kontekstu i onim državama članicama EU koje su podržavajuće za dalje proširenje zagovarati dalje tu politiku”, ocijenila je Uljarević.

Istakla je da će tu u prvom redu veliku ulogu odigrati Njemačka, za koju se vidjelo, kroz izjave kancelara (Olafa) Šolca, da uz kurtoaznu ocjenu Makronovog predloga kao “veoma zanimljivog za suočavanje sa najvećim izazovom”, ide i upozorenje da proces pristupanja država Zapadnog Balkana ne treba biti stopiran, da se moraju naći modaliteti kako da se ove države ne razočaraju, kao i da će se njihova evropska integracija nastaviti:

”Dakle, Njemačka je, po mom sudu, digla ruku za nastavak pregovora u postojećem okviru, i upozorila da za nju alternativa članstvu ne postoji. S druge strane, Makron u svojoj ideji građenja takozvane evropske političke zajednice može imati podršku Marija Dragija i italijanske Vlade, koja u posljednje vrijeme postaje sve jača snaga u Uniji”.

Direktorica CGO je ocijenila da ovo nije neočekivano, jer francuski predsjednik “dosta dugo izražava skepsu prema daljem proširenju EU i čini dosta, u okviru svojih mogućnosti, da praktično to demonstrira. O tome svjedoč, dodaje ona, i i njegovo blokiranje Sjeverne Makedonije i Kosova prilikom razmatranja odluke o otvaranju pregovora, kao i blokiranje procesa vizne liberalizacije za građane Kosova, a imajući u vidu da je Kosovo ispunilo sve kriterijume koje je EU postavila.

”Takođe, on je javno izrazio i najveće rezerve prema pristupanju Ukrajine EU po ubrzanoj proceduri. Na ovaj način, on hoće da ostvari dvije stvari – da još jednom pragmatično demonstrira svoj liderski potencijal unutar Unije, ali i da zadovolji francusko javno mnjenje, koje je poprilično skeptično povodom prijema novih članica”, kaže sagovornica.

Uljarević je ocijenila da sve ovo ne može biti dobro ni za Crnu Goru, koja je odavno izgubila kredibilitet u procesu pristupanja.

”A znamo da se kredibilitet teško ponovo stiče. Dodatno, mi smo sada u procesu oblikovanja sedme pregovaračke strukture za 10 godina pregovora, i velika je vjerovatnoća da i u tom talasu, kao i u svim prethodnim, otpadne jedan od najznačajnijih djelova te strukture – institucionalna memorija”.

Ona je naglasila da bi zato bilo dobro da se ovom procesu pristupi analitičnije, politički odgovornije i sa realnom strategijom, a bez podizanja očekivanja i neutemeljenog pozitivnog zračenja, ali i traženja krivina ili paralelnih rješenja.

Ministarka evropskih poslova Crne Gore Jovana Marović je ranije Televiziji Vijesti kazala da ga tumači kao još jedan pokušaj integracije i demokratizacije zemalja koje su “ni na zemlji ni na nebu”. “Kada budu jasniji kriterijumi i kad dobijemo završna mjerila mi možemo jasno da stavimo do znanja da smo mi ispunili ta mjerila i ako je cijeli proces zasnovan na principu zasluga, onda ne bi trebalo da bude dileme da li smo mi spremni za članstvo, ili nijesmo spremni”, kazala je Marović.

Poslanik Demosaa i bivši diplomata Miodrag Lekić kazao je za TV Vijesti da Makron govori o nekoj paralelnoj zajednici, ali se govori o eventualnim reorganizacijama koje bi dovele do EU u više brzina. “Da i same članice isto budu u nekim, uslovno rečeno, ligama tako da nije do kraja sve jasno. Ali u svakom slučaju inicijativa koja pomjera status kvo koji je najgori za EU”.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je za TV kazala da se nada da će ovo što trenutno zagovara Makron, a posebno kancelar Njemačke, možda voditi najboljem mogućem rješenju koje će biti najoptimalnije za Crnu Goru i za zemlje Zapadnog Balkana.

Otvorena poruka da nema snižavanja kriterijuma, bolje da se manje priča a više radi

Uljarević je ocijenila da je Makron, otvoreno, možda i grubo, poslao poruku da nema snižavanja kriterijuma za nove članice i da nema progledavanja kroz prste onima koji nisu pokazali dovoljan stepen posvećenosti u procesu pregovora, a što je većinsko mišljenje u EU. “Ostaje da se nadamo da će on ostati u manjini sa idejom oko pauziranja ili stopiranja proširenja. Ali, i na taj dio uticaj može imati učinak ili izostanak učinka država u procesu pristupanje EU”.

Ona je ocijenila da bi zato bilo dobro i da se kod nas manje priča a više radi, jer evropeizacija traži više od obećanja i dobre volje. “To znači da moramo promptno djelovati na odblokiranje procesa pregovora i raditi kvalitetno i sistemski na unutrašnjoj demokratizaciji Crne Gore, te na taj način otkloniti skepsu i ubijediti države EU, ali i domaću javnost, kao i javnost unutar država članica da zaslužujemo punopravno članstvo. To zahtijeva i ozbiljne žrtve naših partijskih struktura, a one za sada ne pokazuju spremnost na to”, istakla je Uljarević.

Bonus video: