Đukanović: Zapadnom Balkanu potrebna jedinstvena poruka, dobar dio problema posljedica konfuzije u odnosima sa EU

"Pročitao sam tu poruku. Mislim da će biti važno da u narednom periodu čujemo i, rekao bih, malo detaljniju elaboraciju te ideje. Ja mislim da je ta konfuzija upravo izazvana vrlo šarolikim porukama kije već godinama dolaze sa različitih adresa", rekao je Đukanović

15883 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Zapadnom Balkanu je nasušno potrebna jedinstvena poruka. Mi mislimo da je dobar dio problema koji sada vidimo na Zapadnom Balkanu (ZB) posljedica konfuzije u odnosima Evropske unije (EU) sa ZB, konfuzija koju su iskoristile treće strane, da penetriraju svoje interese u našem regionu, koji su suprotstavljeni interesima EU.

To je rekao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše izjavu predsjednika Francuske Emanuela Makrona o EU na dva kolosjeka, te da li je ona obeshrabrujuća za Crnu Goru.

"Pročitao sam tu poruku. Mislim da će biti važno da u narednom periodu čujemo i, rekao bih, malo detaljniju elaboraciju te ideje. Ja mislim da je ta konfuzija upravo izazvana vrlo šarolikim porukama kije već godinama dolaze sa različitih adresa", rekao je Đukanović i istakao da je potrebno da Evropa potvrdi ono što je govorila tokom prethodnih 30 godina realizujući razne talase evropskog proširenja.

"A to je: da svaka evropska država, dakle i svaka zemlja ZB, ima svoje mjesto u EU, da Evropa nastavlja sa politikom regate u proširenju EU, što će reći, da će svako do svog mjesta doći zavisno od svoje sposobnosti da realizuje reforme i dostigne standarde. Ništa sem toga", rekao je Đukanović.

Smatra da bi takva poruka "malo razbistrila maglu iznad ZB, koja se navukla zahvaljujući konfuziji tokom posljednjih nekoliko godina, koja je realno opet otvorila prostor za uticaj malignih politika, jer, htjeli to sebi da priznamo ili ne, ZB je tradicionalno prostor na kojem su kroz istoriju mnogi uspješno manipulisali, mnogi nas uspješno zaustavljali u onome što su naši strateški interesi".

Ističe da je ovo vrijeme u kojem treba prekinuti sa manipulacijama, usredsrediti se ka onome što nam je neupitan zajednički interes i zajednički cilj, a treba obezbijediti da nam u dostizanju tog cilja EU svojom jedinstvenošću i odlučnošću pomogne.

Bonus video: