Đurović: U izazovnom periodu za Ukrajinu i Evropu potrebno je pokazati da je politika proširenja u fokusu EU

Đurović je naglasila da imenovanja u pravosuđu i donošenje zakona o Skupštini i Vladi, predstavljaju posebne izazove u predstojećem periodu

1127 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Nova parlamentarna većina ostaje snažno posvećena reformama u oblasti vladavine prava, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, navodeći da je uvjerena da će, predanim unaprjeđenjem multikulturalnosti, zajednički doprinijeti pomirenju u crnogorskom društvu.

Iz Skupštine su kazali da je Đurović, tokom razgovora sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem, navela kako između dvije države postoji dobra saradnja kako na bilateralnom planu, tako i kroz NATO instrumente.

“Visoko cijenimo posvećenost Hrvatske evropskoj perspektivi Crne Gore”, rekla je Đurović.

Prema njenim riječima, mirna tranzicija nakon parlamentarnih izbora 2020. godine pokazala je da demokratija funkcioniše u praksi.

Đurović je naglasila da imenovanja u pravosuđu i donošenje zakona o Skupštini i Vladi, predstavljaju posebne izazove u predstojećem periodu.

“Ona je navela da je u izazovnom periodu za Ukrajinu i Evropu potrebno pokazati da je politika proširenja u fokusu EU, konstatujući da je od presudnog značaja da se oživi nada u evropsku perspektivu svih država kandidata”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Đurović je kazala kako treba što više promovisati politiku proširenja jer to ima značajne i ekonomske i bezbjednosne implikacije.

Ona je pozdravila nalaze istraživanja Eupinionsa, prema kojem 74 odsto građana Unije podržava proširenje EU, ocjenjujući da taj rezultat ukazuje da zemlje Zapadnog Balkana treba što prije da se integrišu u evropsku porodicu naroda.

“Đurović je naglasila da nova parlamentarna većina ostaje snažno posvećena reformskim procesima u oblasti vladavine prava i izrazila uvjerenje da će predanim radom na unapređenju multikulturalnosti, zajednički doprinijeti izgradnji pomirenja u crnogorskom društvu”, kazali su iz Skupštine.

Grubišić je, kako se navodi, pozdravio reformske procese u Crnoj Gori i konstatovao da je crnogorsko društvo, posljednjim promjenama vlasti, pokazalo demokratsku zrelost.

On je ocijenio da Hrvatska teži izgradnji dugoročno doborosusjedskih odnosa i naglasio da će Hrvatska nastaviti da podržava međudržavni dijalog.

“Grubišić je istakao da će Hrvatska nastaviti da pruža podršku evropskoj aspiraciji naše zemlje i zaključio da Crna Gora u njegovoj zemlji ima iskrenog sagovornika”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se sagovornici se saglasili da sva neriješena pitanja između dvije države treba rješavati prvenstveno kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva.

Na sastanku je konstatovano da parlamentarna diplomatija i komunikacija na najvišem nivou značajno mogu doprinijeti intenziviranju saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Bonus video: