Novaković Đurović u Beču: Vlada Austrije ponovo dokazala da je zagovornik evropske perspektive svih država ZB

"Gevesler je izrazila posebno zadovoljstvo što je na čelu ovog resora u Crnoj Gori predstavnica Partije zelenih i istakla da je isti takav slučaj i u Austriji"

4044 pregleda 3 komentar(a)
Novaković Đurović na Ministarskoj konferenciji u Beču, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Novaković Đurović na Ministarskoj konferenciji u Beču, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Vlada Austrije je i ovog puta dokazala da je zagovornik evropske perspektive svih država Zapadnog Balkana i da će u narednom periodu nastaviti da pruža snažnu podršku u tom procesu, saopštila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Novaković Đurović, kako se navodi u saopštenju ovog vladinog resora, na poziv ministarke za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Austrije Leonore Gevesleru, učestvovala je na Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana i Turske koja je prethodnih dana održana u Beču.

Dodaju da je Gevesler čestitala Novaković Đurović stupanje na dužnost i "poželjela uspjeh novoj proevropskoj crnogorskoj Vladi u budućem radu".

"Izrazila je posebno zadovoljstvo što je na čelu ovog resora u Crnoj Gori predstavnica Partije zelenih i istakla da je isti takav slučaj i u Austriji. Ministarke su razgovarale o jačanju saradnje Crne Gore i Austrije, naročito u oblasti životne sredine i realizaciji Poglavlja 27, a sve u cilju što bržeg učlanjenja Crne Gore u EU", piše u saopštenju.

Tokom konferencije, dodaju iz ovog Ministarstva, Novaković Đurović je imala bilateralne susrete sa ministarkom turizma i životne sredine Albanije, Kumbaro Mirelom, ministrom životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova, Aliu Liburnom, ministarkom ekonomije Kosova, Rizvanolli Artane, kao i sa ministrom zaštite životne sredine i prostornog planiranja Sjeverne Makedonije, Nuredini Naserijem.

"Takođe, ovo je bila prilika i da Novaković Đurović razgovara sa visokim predstavnicima iz oblasti životne sredine Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. Na marginama ove važne konferencije, imala je razgovore i sa sa visokim predstavnicima Evropske agencije za zaštitu životne sredine Lukom Basom i i Jansen Bertom, sa kojima je dogovorena intenzivirana saradnja u narednom periodu", dodaje se u saopštenju.

Ministarska konfenrencija Zapadnog Balkana bila je odlična prilika za razmjenu mišljenja i definisanja daljih modaliteta saradnje u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, zaključuju iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Bonus video: