Bogdanović: Prijedlog razrješenja Klarića udžbenički primjer revanšizma, motivisan namještanjem kadrova aktuelne većine

"Na isti način su na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost, bez prethodne najave te sjednice, razriješili generala Đurovića, čovjeka bez mrlje u karijeri i vrhunskog profesionalca i to glasovima Danijele Đurović i Dritana Abazovića, a izabrali kandidata Mila Đukanovića"

6399 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Kluba poslanika Demokrate - Demos "Mir je naša nacija" Boris Bogdanović reagovao je na najavu predsjednice Skupštine Danijele Đurović da će podnijeti predlog za razrješenje generalnog sekretara Aleksandra Klarića, poručivši da "ne postoji niko kome nije jasno da je na dnevnom redu udžbenički primjer političkog revanšizma".

Šefica parlamenta Danijela Đurović je u intervjuu za "Vijesti" prošlog mjeseca najavila je da će uskoro predložiti novog generalnog sekretara.

Bogdanović je kazao da ovaj postupak nije "nimalo iznenađujuće ili neočekivano, s obzirom na način na koji je aktuelna skupštinska većina bez izbornog legitimiteta sprovela cio proces preuzimanja vlasti", te da je "udžbenički primjer političkog revanšizma, motivisan isključivo namjerom da se na svim pozicijama namjeste kadrovi koji su funkcioneri partija aktuelne parlamentarne većine."

"Na isti način su na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost, bez prethodne najave te sjednice, razriješili generala Đurovića, čovjeka bez mrlje u karijeri i vrhunskog profesionalca i to glasovima Danijele Đurović i Dritana Abazovića, a izabrali kandidata Mila Đukanovića. General Đurović razriješen je bez ikakvog obrazloženja, a i kako bi obrazložili odluku o razrješenju načelnika Generalštaba, kada general nije napravio niti jedan jedini propust u svom radu?!", poručio je Bogdanović u saopštenju.

Dodaje da "od formiranja nelegitimne 43. Vlade jasno vidimo da oni kojima su usta puna države, pomirenja, evropejstva i poštovanja zakona, bez izuzetka sprovode besramnu političku trgovinu funkcijama i pozicijama na račun stručnih, uvaženih i poštenih ljudi, kakve smo se nagledali za tri decenije vladavine prethodne vlasti, gdje niko ko nije bio politički podoban nije imao priliku da dokaže znanje, stručnost i sposobnost."

"Umjesto principa koji nalaže da - ako želimo graditi državu i institucije - poštujemo kvalitet, da gradimo dignitet i institucija i funkcija, oni su se odlučili za destruktivnu praksu da se prema državi ponašaju kao prema plijenu", kazao je Bogdanović.

On je u saopštenju podsjetio da se generalni sekretar Skupštine bira na mandatni period od četiri godine i da je nezavisan od mandata Skupštine ili predsjednika Skupštine.

Kako bi, kako je saopštio, "svima bilo jasno do kog nivoa nezasitosti i slijepog revanšizma ide uzurpatprska družina", podsjeća da Skupština Crne Gore u svojoj istoriji nikada nije razriješila generalnog sekretara iz više razloga.

"Drugo, generalni sekretar nije generani sekretar predsjendika Skupštine, već generalni sekretar Skupštine Crne Gore i svih njenih poslanika, tako da gospođa Đurović ne predlaže, kako sama kaže, novog generalnog sekretara kao svog saradnika, već Skupština bira svig generwlnog sekretara. Treće, generalni sekretar izvršava budžet Skupštine Crne Gore i rukovodi Stručnom službom Skupštine, što znači da ne vodi politiku bilo kojeg Kluba poslanika, već isključivo u skladu sa poslovničkim ovlašćenjima stvara uslove za rad svih poslaničkih klubova podjednako, bez obzira da li su dio parlamentarne većine ili parlamentarne manjine", poručio je Bogdanović.

Dodaje da lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, kao tadašnji predsjednik Skupštine, nije predložio razrješenje tadašnjeg generalnog sekretara Skupštine Crne Gore, Aleksandra Jovićevića, već je isti ostao do kraja mandata, "bez obzira na različita politička gledišta na razne događaje koji su se u međuvremenu odigrali u Skupštini Crne Gore."

"I to dokazuje da iza naših primjedbi na predlog za razrješenje Klarića ne stoje nikakvi partijski ili politički, već isključivo razlozi poštovanja države Crne Gore i Skupštine Crne Gore kao najviše institucije u zemlji. Jer država nije, niti smije biti bilo čiji plijen, a Skupština Crne Gore ne pripada parlamentarnoj većini, već svima nama. Zbog istinitog informisanja javnosti valja istaći sledeću neospornu činjenicu: niti jedan Klub poslanika nema primjedbu na rad aktuelnog generalnog sekretara Skupštine Crne Gore, pa ni sam kabinet predsjednika Skupštine", poručio je Bogdanović.

On je naveo da "kada govorimo o Aleksandru Klariću, govorimo o najmlađem generalnom sekretaru nekog parlamenta u Evropi, jednom od najobrazovanijih kadrova na toj funkciji, i čovjeku koji je u Skupštini Crne Gore za samo 16 mjeseci uspješno realizovao preko 50 projekata, koji su promijenili percepciju o Skupštini Crne Gore, pretvarajući je u moderan evropski parlament, o čemu svjedoče svi izvještaji naših međunarodnih partnera."

"Sve navedeno je sasvim dovoljno da jasno potvrdi naše uporne tvrdnje da je Crna Gora opet postala politički plijen jedne skupine ljudi bez skrupula, političke vizije i obzira, kao i bez želje i sposbnosti da – uprkos praznim retoričkim proklamacijama - ovo društvo mijenjaju na bolje", zaključuje Bogdanović u saopštenju.

Bonus video: