Evropski savjet za "Vijesti": Francuski predlog o evropskoj političkoj zajednici nije posebna tačka

Evropska politička zajednica mogla bi se uklopiti u raspravu na temu Šire Evrope, rekli su iz Evropskog savjeta

17754 pregleda 1 komentar(a)
Pridruživanje ne bi moralo da znači i najavu budućeg članstva u EU:  Makron -, Foto: Rojters
Pridruživanje ne bi moralo da znači i najavu budućeg članstva u EU: Makron -, Foto: Rojters

Francuski predlog o uspostavljanju evropske političke zajednice nije posebna tačka dnevnog reda Evropskog savjeta, koja će biti održana 23. i 24. juna, ali se može uklopiti u temu Šira Evropa (Wider Europe).

To su za “VijestI” rekli iz Press službe Evropskog savjeta.

”Dnevni red predstojećeg Evropskog savjeta uključuje temu Šire Evrope: čelnici će održati stratešku raspravu o odnosima EU s njenim partnerima u Evropi. Evropska politička zajednica mogla bi se uklopiti u ovaj kontekst, ali nije na dnevnom redu per se. Više pojedinosti trebalo bi da bude dostupno naredne sedmice”, kazali su iz Evropskog savjeta odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Program Šira Evropa ima za cilj da pomogne EU da postane jači geopolitički akter u istočnom susjedstvu i razvija strategije za odbranu interesa i vrijednosti EU u regionu šire Evrope. Program je fokusiran na postsovjetske države, Zapadni Balkan i Tursku.

Agencije su nedavno objavile da bi o ideji francuskog predsjednika Emanuela Makrona o uspostavljanju evropske političke zajednice trebalo da se raspravlja na Evropskom savjetu 23. i 24. juna, kad će na dnevnom redu biti i zahtjevi za ulazak Ukrajine, Moldavije i Gruzije u EU.

Iz Press službe Evropskog savjeta su rekli da će više detalja o eventualnom razmatranju zahtjeva za članstvo, takođe biti poznato naredne sedmice.

Makronovu ideju dio javnosti u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu vidi kao neku vrstu “utješne nagrade” za države koje žele da pristupe EU, ali se ne mogu nadati tome zbog trenutnih geopolitičkih prilika, diktiranih ratom u Ukrajini.

Makron je ideju predstavio 9. maja, rekavši da bi ona omogućila državama izvan EU, uključujući Ukrajinu i Veliku Britaniju, da se pridruže “suštinskim evropskim vrijednostima”. Saopštio je da će biti potrebne decenije da Ukrajina bude primljena u EU, i da bi umjesto toga mogla da se pridruži “paralelnoj evropskoj zajednici”.

On je kazao da bi ta “evropska politička zajednica” bila otvorena za demokratske evropske zemlje koje se pridržavaju njenih suštinskih vrijednosti u oblastima poput političke saradnje, bezbjednosti, energetske saradnje, saobraćaja, investicija u infrastrukturu ili protok ljudi”.

”Pridruživanje ne bi moralo da znači i najavu budućeg članstva u EU. Niti bi (zajednica) bila zatvorena za one koji napuste EU”, kazao je Makron u maju u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Ove sedmice je objavljen i francuski non-pejper u kojem se predlaže da evropska politička zajednica ne bude zamjena za proces proširenja i postojeće panevropske organizacije i procese saradnje. B. Ma.

Bonus video: