Pejanović Đurišić u Vašington, Mitrović u Beograd

Bivša visoka funkcionerka DPS-a u igri za jednu od ključnih diplomatskih pozicija, uprkos tome što je Stejt department novinarki Milki Tadić Mijović odobrio agreman. Bivši ambasador u Skoplju u četvrtom je mandatu na funkciji predsjednika Unije poslodavaca

54941 pregleda 113 komentar(a)
Pejanović Đurišić, Foto: gov.me
Pejanović Đurišić, Foto: gov.me

Bivša funkcionerka Demokratske partije socijalista (DPS) Milica Pejanović Đurišić i nekadašnji ambasador u Skoplju Predrag Mitrović, najozbiljniji su kandidati za ambasadorske pozicije u Vašingtonu i Beogradu, saznaju “Vijesti”.

Pejanović Đurišić u igri je za mjesto u Vašingtonu, iako je Stejt department još u novembru prošle godine uglednoj novinarki Milki Tadić Mijović odobrio agreman za ambasadorsku funkciju.

Tadić Mijović jedna je u nizu kandidata koje je prethodna Vlada, na predlog Ministarstva vanjskih poslova (MVP), podržala, a koje osporava predsjednik države Milo Đukanović (DPS), koji, prema Ustavu, postavlja i opoziva ambasadore...

To čini na predlog Vlade i uz mišljenje skupštinskog spoljnopolitičkog odbora.

Iz Đukanovićevog kabineta, saopštili su “Vijestima” da predsjednik nije obaviješten da su SAD odobrile agreman Tadić Mijović.

Šef države ranije je odbio da podrži Filipa Ivanovića za ambasadora pri Svetoj stolici, uprkos tome što je i on 30. septembra prošle godine takođe dobio agreman.

Iz MVP-a nisu “Vijestima” odgovorili da li su upoznati da je stigao agreman za Tadić Mijović, niti da li su preduzeli nešto tim povodom.

Samo su nezvanično kazali da diplomatski uzusi nalažu da se ne govori o imenima.

Iz kabineta premijera Dritana Abazovića, na ista pitanja, “Vijestima” su saopštili da dobijanje agremana za Tadić Mijović ide u prilog činjenici da se radilo o kvalitetnom kandidatu.

Tadić Mijović
Tadić Mijovićfoto: Boris Pejović

”Uz napomenu da su i ostali kandidati za važne međunarodne pozicije - London, Berlin, Varšavu, UN - dobili agremane ili je o njima postignut dogovor. Očekujemo da bi u novim političkim okolnostima moglo doći do dijaloga i održavanja spoljnopolitičkih konsultacija sva tri subjekta (Vlade, predsjednika i Skupštine), kako bi Crna Gora bila međunarodno predstavljena na odgovarajućem nivou”, naveli su, ne precizirajući šta su uradili po pitanju agremana Tadić Mijović.

Ona je potvrdila listu - da je informisana da joj je stigao agreman.

Kako su “Vijesti” pisale, Đukanović ima primjedbe na kandidate koji ne nose breme ni međunarodnih, ni domaćih afera, i koji su višestruko nagrađivani za doprinos demokratizaciji Crne Gore, kao Tadić Mijović, koja je bila na listi heroja informisanja Reportera bez granica.

On je prije godinu pozivao Vladu da obustavi zahtjeve za agremane, obavještavajući nadležne organe u više država da svaki kandidat o kojem su informisani - ne uživa njegovu saglasnost.

Šef države u međuvremenu je dao saglasnost za neke od predloga koji su mu bili sporni, ali ambasadorske pozicije na ključnim međunarodnim adresama, poput Vašingtona, Londona i Berlina - i dalje su upražnjene.

Dio kandidata bivše Vlade za ambasadore nije podržao ni Odbor za međunarodne odnose i iseljenike, koji daje mišljenje o njihovom postavljanju i opozivu, iako to za šefa države nije obavezujuće.

Crna Gora je bez diplomate u Vašingtonu od februara 2021. godine, kad je Đukanović opozvao s dužnosti dotadašnjeg ambasadora Nebojšu Kaluđerovića. Vlada je prethodno usvojila predlog da se opozove zbog isteka mandata.

Pejanović Đurišić, koja bi mogla da ga naslijedi, jedan je osnivača DPS-a, bivša predsjednica i dugogodišnja funkcionerka te partije.

Kako piše u njenoj biografiji na sajtu Atlantskog saveza Crne Gore, u čijem je Upravnom odboru, ona je bila članica Predsjedništva Crne Gore od 1990. do 1992, i poslanik u Skupštini od 1992. do 2001.

Od 2004. do 2006. bila je ambasador državne zajednice Srbije i Crne Gore u Belgiji i Luksemburgu, a nakon obnove državne nezavisnosti, postala je prvi crnogorski ambasador u Francuskoj, Kneževini Monako i UNESCO-u.

Pejanović Đurišić bila je na dužnosti ministarke odbrane kad je Crna Gora, krajem 2015, dobila poziv za članstvo u NATO-u.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, saopštio je prošle sedmice u emisiji “Načisto” na TV “Vijesti” da je Pejanović Đurišić odlična ambasadorka. “Koja je odradila odličan posao i u Francuskoj, koja je bila ministarka odbrane koja nas je uvela u NATO”, naveo je.

Mitrović, kandidat za upražnjenu poziciju u Beogradu, bio je diplomata u Skoplju od 2014. do 2018.

Mitrović
Mitrovićfoto: poslodavci.org

U četvrtom je mandatu na funkciji predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Kako se navodi u njegovoj biografiji na sajtu UPCG, po struci je ekonomista, bio je predsjednik Upravnog odbora Unije poslodavaca Jugoslavije, a osim u privredi, bio je i na pozicijama potpredsjednika Olimpijskog komiteta Crne Gore i člana Predsjedništva Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore, predsjednika Teniskog saveza Crne Gore i predsjednika Teniskog saveza Jugoslavije.

Crna Gora je bez ambasadora u Srbiji takođe od februara 2021, kad je Đukanović donio ukaze o opozivu više diplomata, među kojima je bio i dotadašnji predstavnik u Srbiji Tarzan Milošević.

MVP je tražilo opoziv njega i još šest ambasadora zbog toga što, kako su naveli u obrazloženju, nisu radili u interesu države.

Đukanović je prvobitno odbio da potpiše opozive, tvrdeći da predloge MVP-a nisu pratila objašnjenja.

Krivokapić je u emisiji “Načisto” rekao i da je imenovanje ambasadora u Beogradu priritet nakon rješavanja tih pitanja u Vašingtonu i Berlinu.

”Očekujem da će premijer imati dobro rješenje, a da sam ja spreman (rješenje) da ga podržim. Njegove linije s Beogradom su dobre, on drži tu liniju veoma važnom, a ja sam tu da pomognem”, poručio je.

Abazovićev kabinet: Nije bilo političke volje za dogovor o ambasadorima

Iz Abazovićevog kabineta navode da je evidentno da u prethodnom periodu nije postojala jasna politička volja činilaca koji odlučuju o imenovanju ambasadora - Vlade, predsjednika i Skupštine - da održe spoljnopolitičke konsultacije i dogovore one koji bi predstavljali Crnu Goru.

”Nakon više rundi konsultacija održanih između tadašnjeg potpredsjednika Abazovića, ministra Đorđa Radulovića i predsjednika Đukanovića, za dio imenovanja nije postignuta saglasnost, dok se došlo do saglasnosti oko jednog broja ambasadora - što je rezultiralo postavljenjima ambasadora u EU, Italiji i Savjetu Evrope. Za jedan broj usaglašenih imenovanja, koja su dogovorena nakon više rundi pregovora, konačnim glasanjem poslanika u Odboru za međunarodne odnose, nije dobijeno pozitivno mišljenje oko slanja ostalih kandidata”.

Bonus video: