Radovanić: Partijski kadar nije sporan ako je stručan

”Za razvoj našeg društva od izuzetne važnosti je da nijedna politička opcija nema toliku koncentraciju moći kao što je to bilo prethodnih godina”

20671 pregleda 55 komentar(a)
Radovanić, Foto: BORIS PEJOVIC
Radovanić, Foto: BORIS PEJOVIC

Kompletiranje sastava Ustavnog suda biće najveći izazov u narednom periodu jer, ukoliko se to ne desi, onda legitimitet predstojećih lokalnih izbora može biti doveden u pitanje - ocijenio je generalni sekretar Građanskog pokreta (GP) URA, Mileta Radovanić.

On je u intervjuu “Vijestima” rekao da vjeruje da će sudije Ustavnog suda biti izabrane, kako bi na taj način bili obezbijeđeni svi uslovi da se lokalni izbori održe u oktobru, za kad su zakazani.

Radovanić je, govoreći o partijskoj podjeli pozicija “po dubini”, kazao da pripadnost stranačkim opcijama ne smije biti prepreka za funkcije, naročito imajući u vidu stručnost i kompetencije kandidata.

“Kadar svih partija više je nego dobrodošao ukoliko za cilj imaju oporavak i razvoj Crne Gore. Naravno, sva kadrovska rješenja moraće da daju vidljive i mjerljive rezultate”, poručio je.

Iako vaš pokret tvrdi da će Vlada raskrstiti s lošim praksama bivšeg, trodecenijskog režima DPS-a, takav utisak ne stiče se zbog niza poteza izvršne vlasti, među kojima je i imenovanje Nataše Pešić, koja je ranije dobila stan od države po povoljnim uslovima, u Komisiju za stambena pitanja. Može li se, nakon takvih odluka, govoriti o okončanju DPS praksi?

U prošloj Vladi postojala je loša praksa da (u Komisiji) nemamo predstavnike Skupštine i kabineta Predsjednika, što je obaveza imajući u vidu zakonske regule oko toga ko sve treba da čini njen sastav. Međutim, zaustavljanje loših praksi DPS-a ne ogleda se u Pešićevoj, već u činjenici kako će Komisija raditi posao. Već imamo odluku premijera o ukidanju uredbe o dodjeli stanova funkcionerima, što je pokazatelj da će se s dosadašnjom praksom prekinuti. Takođe, navedeno je da će jedan od zadataka Komisije biti da preispita rad i odluke prethodnih komisija.

Gđa Pešić predlog je predsjednika, ali je važno naglasiti da većinu u sastavu Komisije čine predstavnici Vlade, što će dominantno uticati na donošenje odluka. Stanove i povoljne kredite treba da dobijaju naučnici, doktori i istaknuti pojedinci koji, u suštinskom smislu, doprinose razvoju društva, a nikako političari.

Iz DPS-a su potvrdili zainteresovanost za pozicije “po dubini”, iako kažu da se “ne gurkaju” za njih. U kojim državnim firmama ta partija traži funkcije i koliko bi, procentualno, trebalo da joj pripadne tih pozicija? Koliko bi mjesta “po dubini” trebalo da dobiju ostale stranke parlamentarne većine?

Napravili smo Vladu koja je maksimalno inkluzivna. Ova Vlada ima nikad veću podršku u parlamentu i nikad veći broj stranaka nije participirao u njoj. Imamo 21 člana Vlade, od čega je samo jedan od njih u prethodnom periodu bio na ministarskoj poziciji. Umjesto destabilizacije u turbulentnim vremenima, naša namjera je da kroz brojne izazove koji su pred nama prođemo što kompaktnije. Crna Gora je, nažalost, kadrovski deficitirana i zato moramo ujediniti sve resurse i kapacitete kako bi što bezbolnije prošli krizu. Pripadnost određenim političkim opcijama ne smije biti prepreka za određene funkcije, naročito imajući u vidu stručnost i kompetencije kandidata. Međutim, decenijama je pravljena praksa partijske države i potrebno je, možda, da prođe i nekoliko izbornih ciklusa da bi se tome stalo nakraj. Taj proces će biti spor i bolan, ali se s njime mora krenuti i, uz političku volju, mora se izvesti do kraja.

Ovo će biti prvi put u Crnoj Gori da na političkim pozicijama imamo predstavnike velike većine parlamentarnih stranaka. Na resornim ministrima je da naprave selekciju i pronađu najbolja kadrovska rješenja. Političkih dogovora uvijek je bilo i, suštinski, u njima nema ničeg lošeg, ali ti dogovori moraju biti praćeni izborom najstručnijeg kadra. Prije samog formiranja Vlade rečeno je da će kadar DPS-a dobiti određeni dio mjesta “po dubini”, oko čega se još uvijek pregovara. Ostaje žal što i Demokrate ne podržavaju Vladu jer bi i oni mogli da daju kadrovska rješenja. Međutim, što se GP URA tiče, ne vidimo problem da kadar bilo koje partije bude dio javne administracije - važno je da su kvalitetni. Kadar svih partija više je nego dobrodošao ukoliko za cilj imaju oporavak i razvoj Crne Gore. Naravno, sva kadrovska rješenja moraće da daju vidljive i mjerljive rezultate.

Da li GP URA, uprkos imenovanjima kadra DPS-a na važne pozicije u sistemu, ostaje pri tvrdnji da se ta partija nije vratila na vlast?

Ono što je najvažnije je da se prioriteti Vlade realizuju. Ova Vlada ima jasan magistralni pravac oko koga su svi saglasni, i s tim neće biti kompromisa. Jačanje vladavine prava, evropska budućnost, nedvosmislena borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, zaustavljanje šverca, reforme u tužilaštvu, konsenzus u sudstvu, reforma izbornog zakonodavstva, rješavanje odnosa s vjerskim zajednicama, ekonomski razvoj, privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta, otvaranje novih sektora u industriji, brendiranje Crne Gore kao ekološke države - glavni su zadaci izvršne vlasti.

GP URA će na ovome istrajavati i ostati maksimalno posvećena ispunjavanju ciljeva. Mi smo pobijedili DPS kada je malo ko vjerovao. Za razvoj našeg društva, od izuzetne važnosti je da nijedna politička opcija nema toliku koncentraciju moći kao što je to bilo prethodnih godina. Vjerujem da to u Crnoj Gori više neće biti slučaj i pokret URA će maksimalno doprinijeti reformama.

Da li je u parlamentarnoj većini bilo razgovora o novom odgađanju lokalnih izbora, koji su zakazani za 23. oktobar?

Odluka da ne idemo svakih nedelju dana na izbore, bila je potpuno opravdana. Naročito iz ugla da izborni procesi ne budu sprovedeni u susret ili u toku turističke sezone. Građani su umorni od politike, izbornih procesa, konstantnih kampanja, političkih obećanja, saopštenja i govora. Krajnji cilj mora biti da imamo opšte izbore, odnosno sve lokalne izbore u jednom danu. To bi umnogome olakšalo atmosferu u državi i smanjilo politički naboj.

U narednom periodu, najveći izazov koji je pred nama je da kompletiramo Ustavni sud, koji je ključna instanca u izbornom procesu. Vjerujem da ćemo ubrzo izabrati njegov kompletan sastav, kako bi na taj način imali sve uslove da se lokalni izbori održe u oktobru, kad su i planirani. Ukoliko se to ne desi, onda se legitimitet izbora može dovesti u pitanje. Što se GP URA tiče, bilježimo konstantan rast rejtinga i spremno dočekujemo izbore u oktobru.

Rezolucija o Ukrajini može na dnevni red na narednom zasjedanju

Kad će skupštinska većina predložiti usvajanje rezolucije o osudi vojne agresije Rusije na Ukrajinu, koja se pominjala i u koalicionom sporazumu partija nove vlasti?

Premijer Abazović nedavno je imao posjetu Kijevu, koja je realizovana u najkraćem mogućem roku. Ta posjeta najveća je potvrda da je Crna Gora nedvosmislena u opredjeljenju u vezi sa situacijom u Ukrajini. Apelujemo i nadamo se što skorijem postizanju mirovnog dogovora i prekidu rata, čije posljedice osjećaju cijela Evropa i svijet.

Crna Gora ranije se pridružila uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, čime smo dokazali naše evropsko opredjeljenje i još jednom potvrdili naš evroatlantski kurs. U vezi sa samom rezolucijom, ona je nedvosmisleno podržana od svih činilaca Vlade. Što se pokreta URA tiče, rezolucija može biti uvrštena na dnevni red Skupštine na narednom zasijedanju.

Bonus video: