Beograd bi da vrati Božovića, Abazović očekuje novog ambasadora Srbije

Prema nezvaničnim informacijama, Beograd očekuje da se Vladimir Božović vrati u Podgoricu

50677 pregleda 38 komentar(a)
”Nadležni državni organi u Srbiji se bave pitanjem izručenja Marovića”: Dritan Abazović i Ana Brnabić, Foto: Gov.me
”Nadležni državni organi u Srbiji se bave pitanjem izručenja Marovića”: Dritan Abazović i Ana Brnabić, Foto: Gov.me

Premijer Dritan Abazović rekao je juče da očekuje da Crna Gora i Srbija imenuju nove ambasadore, uprkos očekivanjima zvaničnog Beograda da se, prema nezvaničnim informacijama, u Podgoricu vrati Vladimir Božović.

”Ono što smo razgovarali jeste da mi treba da imamo ambasadore u Beogradu i Podgorici. Očekujem da imamo nove ambasadore u Podgorici i Beogradu”, rekao je Abazović u Beogradu na konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, odgovarajući na pitanje “Vijesti”. Novinar “Vijesti” pitao je da li bi Vlada bila spremna da poništi odluku o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non-grata ako bi Srbija nastavila da insistira da on bude ambasador.

Božović je krajem novembra 2020. proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, nakon što je Podgoričku skupštinu nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Brnabićeva i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očekuju da se Božović vrati na mjesto ambasadora u Podgorici i da postoji spremnost da njegov mandat bude skraćen.

Božović
Božovićfoto: Savo Prelević

Brnabićeva je juče kazala da očekuje s velikim nestrpljenjem da predsjednik Srbije dočeka novog ambasadora Crne Gore.

Ona je rekla i da joj je Abazović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, skrenuo pažnju na problem zadržavanja crnogorskih poslanika na granici.

“To sam prvi put čula danas. Riješićemo i to”, rekla je Brnabićeva.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” čime je Svetozar Marović zadužio Srbiji i zašto se ne ubrza njegovo izručenje, Brnabićeva je odgovorila da se nadležni državni organi u Srbiji bave tim pitanjem.

”Dobićete uskoro odgovor”, najavila je.

Ona je kazala da je Abazović “čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti ‘Otvorenog Balkana’” i da ostaje poziv da se Crna Gora priključi toj inicijativi, jer će u ovim turbulentnim vremenima to značiti bolje povezan zapadni Balkan, sigurnost, bezbjednost.

Poručila je da je Srbija spremna da otvori eru mnogo bližih ekonomskih i političkih odnosa i da su ona i Abazović definisali pitanja koja mogu brzo da rješavaju, a koja mogu odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa.

Podsjetila je da 12 godina između Crne Gore i Srbije ne postoji platni promet i da se obavlja preko posredničkih stranih banaka.

”Preuzeću da već, koliko danas, ja i ministar (Siniša) Mali razgovaramo o tome s guvernerkom Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovankom Tabaković”, najavila je Brnabićeva.

Abazović je kazao da je neprirodno da dvije ovako bliske zemlje imaju šum u komunikacijama i ukazao da je u Beogradu počeo novi ciklus.

”To znači da smo spremni da svakom otvorenom pitanju pristupimo odgovorno i zatvaramo ih u korist građana Srbije i Crne Gore”, rekao je Abazović.

Poručio je da Srbija u Crnoj Gori ima velikog prijatelja.

”Došao je momenat da se zapadni Balkan tretira na drugi način. Relacije u regionu moraju da budu mnogo bolje i tome svi treba da damo doprinos. A naša Vlada će dati doprinos da se ukupni odnosi relaksiraju. Prošlost ne možemo da promijenimo, jedino što možemo je budućnost”, kazao je premijer Crne Gore.

Bez restrikcija u Srbiju od 1. jula

Abazović je najavio da će svi građani Crne Gore, uključujući poslanike i političare, moći bez bilo kakvih restrikcija da ulaze u Srbiju od 1. jula.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Srbije, rekao da je Aleksandar Vučić uspio da riješi još jedno pitanje koje je značajno za građane, naročito za poslanike u crnogorskoj Skupštini.

”Početak uspješne saradnje”: Abazović i Vučić
”Početak uspješne saradnje”: Abazović i Vučićfoto: Vlada Crne Gore

“Pozvao je ministra unutrašnjih poslova i zamolio da se praksa koja je postojala prekine, i od 1. jula će svi građani Crne Gore, ovdje računam i političare, poslanike, predstavnike vlade, u Srbiju moći da ulaze bez ikakvih restrikcija”, naveo je Abazović.

U prethodnom periodu su se poslanici opozicije, a od nedavno i oni koji su podržali manjinsku Vladu, žalili na tretman na granici sa Srbijom i zadržavanja.

Abazović je pozvao Vučića da posjeti Crnu Goru, a građane Srbije da ljetuju u Crnoj Gori.

“Više ste nego dobrodošli u svoju bratsku Crnu Goru”, naveo je Abazović.

Vučić je kazao da vjeruje da je posjeta Abazovića i ministara početak uspješne saradnje “gdje kroz upoznavanje ministara vlada Crne Gore i Srbije može doći do još bolje i konkretnije saradnje”.

Abazović se sastao i sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Bonus video: