Abazović: Ohrabrujem posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana

Abazović je kazao da visoko cijeni angažovanost Piča u Crnoj Gori i regionu, kada je riječ o želji da se zajedničkim zalaganjem očuva stabilnost i bezbjednost ovog dijela jugoistočne Evrope, posebno u vremenu aktivnog sukoba u Ukrajini

3935 pregleda 1 komentar(a)
Abazović i Pič, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Pič, Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da ohrabruje posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva procesu evropskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana, nezavisno od izlaska te države iz Evropske unije (EU).

Abazović je to rekao tokom razgovora sa izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stujartom Pičom, na marginama konferencije „Antiteze, transformacije i dostignuća u svijetu koji se mijenja”, koja se održava u Atini.

Kako je saopšteno iz Abazovićevog kabineta, on je istakao važnost saradnje i stalne komunikacije između saveznika i iskrenih prijatelja kakvi su Crna Gora i Velika Britanija, posebno u aktuelnom veoma složenom geopolitičkom trenutku.

Abazović je kazao da visoko cijeni angažovanost Piča u Crnoj Gori i regionu, kada je riječ o želji da se zajedničkim zalaganjem očuva stabilnost i bezbjednost ovog dijela jugoistočne Evrope, posebno u vremenu aktivnog sukoba u Ukrajini.

„Crna Gora je zahvalna Ujedinjenom Kraljevstvu na sveukupnoj podršci našim demokratskim i reformskim procesima, kojima je 43. Vlada Crne Gore beskompromisno posvećena, kao i podršci u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala, ali i saradnji u sajber bezbjednosti i odbrani”, naveo je Abazović.

On je dodao da je cilj Vlade da u kratkom roku učini ključni napredak u pregovaračkom procesu i ubrza integracije Crne Gore u EU.

“Na tom putu posebno je važno ispunjavanje obaveza i zadataka iz poglavlja 23 i 24, odnosno u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i imenovanja nosilaca najvažnijih pravosudnih funkcija”, ocijenio je Abazović.

Abazović je poručio da je Crna Gora potpuno posvećena regionalnom miru i stabilnosti kroz njegovanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje sa svim susjedima.

Kako se navodi u saopštenju, Pič je pohvalio napore Vlade u promociji i njegovanju dobrih odnosa u regionu sa svim susjedima.

Bonus video: