Vruć krompir za novi odbor povjerenika Opštine Budva

Gradonačelnik Marko Carević očekuje da budu uspješniji nego prethodnici, lider URA Blažo Rađenović da ispitaju odluke prvog čovjeka Budve

20085 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranije sjednice Odbora povjerenika u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa ranije sjednice Odbora povjerenika u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Nakon što je prethodni saziv Odbora povjerenika obilježilo nerijetko konfrontiranje sa izvršnom vlašću, pa čak i “blamovi” poput proglašavanja predsjednice da odluka nakon glasanja nije usvojena, da bi potom uvidom u Poslovnik odluku proglasila usvojenom, novi odbor povjerenika Opštine Budva imaće pune ruke posla da, prije svega, u javnosti stekne povjerenje da zaista može da donosi odluke bitne za grad.

Vlada je krajem marta raspustila lokalni parlament u Budvi, jer ni poslije šest mjeseci nijesu održane sjednice Skupštine opštine, zbog političke netrpeljivosti Demokrata prema gradonačelniku Budve Marku Careviću, od koga je tražena ostavka. Sredinom aprila konstituisan je prvi, petočalni odbor povjerenika, koji su činili predsjednica Sonja Vukićević, građanka Budve, Miško Rađenović, građanin Budve, Saša Unčanin, zaposlen u lokalnoj administraciji, Snežana Mugoša, predstavnica Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Radmila Lainović, predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Međutim, samo dva i po mjeseca kasnije, Vlada Dritana Abazovića imenovala je novi, sedmočlani odbor povjerenika. Funkciju Skupštine opštine Budva do njenog konstituisanja vršiće Odbor povjerenika u sastavu Milivoje Nišavić, diplomirani pravnik, građanin Budve, Ana Vujošević, profesorica španskog jezika, građanka Budve, Nina Blažić, predstavnica Ministarstva javne uprave, Zlatko Gligorović, predstavnik Ministarstva javne uprave, Nebojša Jušković, predstavnik Ministarstva finansija, Goran Gorašević, predstavnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Pavle Jokić, predstavnik Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.

Gradonačelnik Budve Marko Carević u razgovoru za “Vijesti” navodi da očekuje da će novi odbor biti uspješniji nego prethodni saziv, ali i da će imati dobru saradnju.

”Očekujem da će zaista odgovoriti zadatku, cijeneći da to nije mala odgovornost koju su preuzeli. Nadam se da će da funkcioniše na najbolji mogući način, a to je i obaveza svih nas, imajući u vidu da je Budva jako specifična. U svakom slučaju, uvijek će imati iskrenog sagovornika kada je u pitanju izvršna vlast i ja koji je na njenom čelu. Očekujem konstituisanje i da će nakon toga početi sa radom”, kazao je Carević.

Lider budvanske URA Blažo Rađenović kazao je za “Vijesti” da od Odbora povjerenika očekuje da preispita mnoge odluke koje je donosio Carević.

”Očekujemo da se bace odmah na posao oko donošenja odluka za tekuću turističku sezonu, poput mjera za unapređenje komunalnog reda kakav je problem sa bukom. Takođe, očekujemo da donesu odluku kojom bi se regulisao problem nestručnog i neadekvatnog imenovanja u upravnim odborima preduzeća i javnim ustanovama po jasno definisanim kriterijumima koji kandidat može ispunjavati uslove, a sve u cilju kvalitetnije usluge građanima kakva se u prvom redu očekuje od gradskog vodovoda i ostalih komunalnih službi”, naglasio je Rađenović.

Rađenović od Odbora povjerenika očekuje i da se preispitaju javnosti poznate kontroverzne odluke prvog čovjeka Budve.

”Prije svega, izgradnju ulice S73/ S73 u Rafailovićima, za šta je u tužilaštvu formiran predmet pod imanom “Sanraf”, kao i predmet na Skočiđevojci, ali i sporne odluke po čuvenom članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi na osnovu kog može doći do velike štete po budžet svih građana ukoliko tužbe budu usvojene. Očekujemo od Odbora povjerenika da daju svoj doprinos kako bi se konačno napravila promjena koja je dovela do kolapsa u budvanskoj izvršnoj vlasti. Spremni smo da konstruktivno kao odbor URA Budve svojim sugestijama damo doprinos efikasnijem donošenju odluka odboru povjerenika u interesu građana Budve, posebno kad je riječ o tekućoj turističkoj sezoni koja tek treba da donese rezultate”, naglasio je Rađenović.

Lokalni izbori u Budvi trebalo bi da se održe krajem oktobra, a politička kriza u gradu je praktično punih godinu od kada traje rat dva politička bloka.

Bonus video: