CG Puls: Građane najviše brinu rast cijena i korupcija, na dnu liste prioriteta temeljni ugovor, Otvoreni Balkan i popis

"Građani nisu imali velika očekivanja u pogledu roka trajanja manjinske Vlade", pokazali su, između ostalog, rezultati istraživanja CGO-a i agencije DAMAR

9718 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Rezultati istraživanja javnog mnjenja Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR, pokazali su da više od trećine ispitanika smatra da se država kreće u pogrešnom pravcu.

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović, kazao je na pres-konferenciji da je istraživanje rađeno na uzorku od 1.004 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da oko 22 odsto ispitanih smatra da se Crna Gora kreće u pozitivnom pravcu.

"U odnosu na istraživanje od prije šest mjeseci, postoji određeni pad pesimizma, ali nema rasta optimizma", istakao je Čađenović.

Najveći broj građana, pokazalo je istraživanje, smatra da je država u kriznoj situaciji.

Građane najviše brinu - osam od deset njih - rast cijena, zatim korupcija, pa nezaposlenost. Svaki peti građanin zabrinut je za pitanje unutrašnje i međunarodne nestabilnosti i konflikata.

"Građani nisu imali velika očekivanja u pogledu roka trajanja manjinske Vlade. Kad je riječ o prioritetima Vlade, građani su mislili da oni treba da budu borba protiv organizovanog krimanala i korupcije, saniranje ekonomske situacije, deblokada pregovora s Evropskom unijom (EU)... Na dnu liste prioriteta, prema mišljenju građana, treba da se nađu temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ’Otvoreni Balkan’ i popis stanovništva. Zabrinjavajuće je što ekološke teme nisu važne građanima", rekao je Čađenović.

Izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević, ocijenila je da su građani gotovo saglasni da sistem treba da se zasniva na meritornom osnovu, i da bi kriterijum Vlade za imenovanje na funkcije trebalo da bude stručnost.

"Gotovo trećina građana nije zadovoljna radom Vlade, za petinu njih ona je imala prelaznu ocjenu, dok je tek manje od četvrtine ispitanika cijenilo da ona dobro radi. Kad je riječ o Vladinom programu ekonomskog državljanstva, 45,2 odsto građana protivi se tome, dok ga podržava nešto manje od trećine".

Uljarević je kazala i da građani većinski ne cijene da su čuli jasne argumente iz Vlade o regionalnog inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Oko 53 odsto građana smatra da nisu dovoljno informisani o inicijativi. Blizu 70 odsto građana podržava inicijativu ’Otvoreni Balkan’, a 30 odsto je protiv. Tu prednjače simpatizeri Demokratskog fronta (DF), Građanskog pokreta (GP) URA, Socijalističke narodne partije (SNP)... Dvije trećine građana protivi se ruskoj agresiji na Ukrajinu, 16 odsto je podržava, dok se 17 odsto ne izjašnjava. Sankcije Rusiji podržava 44 odsto građana, dok se trećina se protivi. Preko polovine ispitanika kaže da im je razvoj događaja u Ukrajini pokazao da je dobro što smo članica NATO saveza", kazala je Uljarević.

Kad je u pitanju rad novogo glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, on, prema riječima Uljarević, među građanima još nije uspio da izgradi imidž onoga za kog neće biti nedodirljivih.

"Još uvijek je dominantan stav da se pravosuđe ne oslobađa od koruptivnih elemenata. Preovladava stav da će predstojeća imenovanja u Sudskom savjetu i Ustavnom sudu biti rezultat političkog dogovora", kazala je Uljarević.

Čađenović je rekao i da program "Evropa sad" ima oko 71 odsto podrške građana.

"Nešto više od polovine ispitanika izjavilo je da živi isto kao prošle godine. Samo 1,6 izjavilo je da živi mnogo bolje. Oko 45 odsto smatra da Vlada nema kapacitet da se suoči s ekonomskim problemima".

Rezultati istraživnja pokazali su i da 41 odsto građana ne podržava odgađanje lokalnih izbora za oktobar.

"Da je nužno sprovesti izbornu reformu, stav je 45 ispitanika, dok svaki ćetvrti ima suprotan stav. Za 57 odsto građana uvođenje otvorenih lista bilo bi opravdano, dok se 18 odsto protivi tome", rekao je Čađenović.

Istraživanje je rađeno u periodu od 30. juna do 5. jula.

Ovo je peti CG Puls od oktobra 2021, otkad CGO i DAMAR sprovode ovu zajednički inicijativu.

Bonus video: