DPS pita Abazovića ko je pustio "provokatore"

Pitanja se najviše odnose na političku situaciju i pregovore sa EU, a jedno od pitanja je da li će premijer podnijeti ostavku, nakon što je izgubio podršku parlamentarne većine koja ga je izabrala

25737 pregleda 53 komentar(a)
Foto: Reuters/Stevo Vasiljević
Foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Demokratska partija socijalista (DPS), pitaće sjutra premijera Dritana Abazovića da li smatra da je bilo propusta u radu policije tokom incidenata u Nikšiću 13. jula i ko je naredio da se propuste provokatori.

Pitanje će u Skupštini, tokom premijerskog sata, u ime Kluba poslanika DPS-a postaviti Jevto Eraković.

Njegovo pitanje je i koji su zaključci komisije koja je utvrđivala da li je bilo propusta u postupanju policije.

"Da li je komisija koja je utvrđivala da li je bilo propusta u radu policije u Nikšiću 13. jula, zaključila da ih je bilo? Šta su zakijučci te komisije? Prema informacijama kojima raspolažete, da li Vi lično smatrate da je bilo propusta i da li danas znate ko je naredio da se propuste provokatori kako ih naziva ministar unutrašnjih poslova?", navodi se u pitanju dostavljenom Skupštini.

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je u ponedjeljak da je policija obrazovala komisiju koja će cijeniti upotrebu sredstava prinude u Nikšiću 13. jula.

Neredi u Nikšiću desili su se tokom obilježavanja Dana državnosti 13. jula, a prethodila su im dva okupljanja - prijavljeno, na Trgu slobode, koje je organizovao Forum slobodnih građana "Luča", i neprijavljeno, čiji su učesnici, među kojima su bili i članovi pravoslavnog bratstva "Zavjetnici Tvrdoš", krenuli u auto-kolonu s Trga Šaka Petrovića.

Oko 50 članova grupe iz auto-kolone pješke su, Manastirskom ulicom, uz pokliče Srbiji, Rusiji i Kosovu, došli do Trga slobode, gdje se nalazio manji broj građana, učesnika proslave 13. jula Policija je napravila kordon između te dvije grupe i spriječila direktan kontakt, mada su se, kako se vidi na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, prethodno sklonili i propustili pomenutu grupu da stigne do ograđenog dijela Trga.

Zatim je uslijedio sukob građana i policije. Letjele su flaše, kamenice, stolice, a policija je upotrijebila suzavac, biber sprej. Epilog je, kako su "Vijestima" kazali iz Hitne službe, sedam povrijeđenih službenika policije i deset građana.

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću u toku je izviđaj povodom tih incidenata. Iz Uprave policije (UP) saopštili su da je u Nikšiću bio angažovan dovoljan broj policajaca, da je policija bila adekvatno organizovana i pripremljena, te da je sprovodila planirane aktivnosti

DPS je pitanje Abazoviću dostavio u ponedjeljak, a prošle sedmice su to uradili ostali poslanički klubovi.

Pitanja se najviše odnose na političku situaciju i pregovore sa EU, a jedno od pitanja je da li će premijer podnijeti ostavku, nakon što je izgubio podršku parlamentarne većine koja ga je izabrala.

Abazović je prošle sedmice u emisiji "Načisto" Televiziji Vijesti rekao da je spreman da podnese ostavku, nakon što su to predložile Demokrate.

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore ocijenilo je da bi predsjednik Vlade trebalo da podnese ostavku na tu funkciju, a nakon izbora pravosudnih organa, imajući da je 43. Vlada, kako ističu, "formirana suprotno demokratskim principima prekrajanjem izborne volje građana". Oni su pozvali Skupštinu da ne razmatra eventualne inicijative o skraćenju mandata prije nego se izaberu četiri člana Sudskog savjeta i makar jedan sudija Ustavnog sud

Abazović je kazao da načelno podržava stav Predsedništva Demokratske Crne Gore.

"Sve opcije koje podrazumijevaju da prvo završimo situaciju oko deblokade pravosuđa za mene su otvorene," kazao je Abazović.

Nakon što je Vlada 8. jula usvojila Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), SDP i DPS najavili su inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi ili skraćenju mandata Skupštini. Inicijative još nijesu podnijete.

Bonus video: