Škrelja: Učinjenom poslu mane nema DF: Neko će morati da odgovara

"Šta će biti ako se izbori odlože za 15. novembar, da li će se opet usvajati izmjene i dopune Zakon o finansiranju političkih subjekata?", pitala je Zdenka Popović.

78702 pregleda 73 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2022. 19:00h
Završeno
18:26h

Skupština je završila raspravu o izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a o njemu će se izjasniti naknadno.

18:17h

Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da nikad više u crnogorskom zakonodavnom iskustvu nije bilo zakona sa svega dva člana kojima se rješavaju složeni društveni odnosi i proizvodi pravni galimatijas.

"Prvim članom se reguliše jedna ad-hok situacija, što je posljedica nedekvatnog dugoročnog planiranja....a drugi član gasli 'ovaj zakon stupa na snagu tada i tada ".

Rekao je da je politička pozadina ovog zakona je "bježanje od izbora" i da nije riječ o objedinjavanju izbora.

18:12h

Nikola Rakočević (DPS) rekao je da je ova tačka stigla u Skupštinu još u maju, ali parlament nije dovoljno zasjedao dovoljno revnosno pa nije usvojen ovaj predlog ranije.

"Izlazeći u susret potrebi dalje demokratizacije izbornog procesa, učinili smo napor da objedinimo izbore u jednom danu".

Podsjetio je da su to preporuke međunarodnih partnera i da su partije iz opozicije imali takve predloge ranije.

18:11h

Danilo Šaranović (Demokrate) kazao je da ne bi danas raspravljali o izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata, da nije bilo "bježanja od izbora".

Kazao je da je "političko licemjerstvo" demonstrirano na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada, koja je održana svega dan prije isteka mandata odbornicima, a prva tačka bila je izbor gradonačelnika.

"I ne bi to bilo ništa strašno da se na toj sjednici nije birao u novi mandat gradonačelnik, kome nije istekao aktuelni mandat. Ali on je samo iskoristio ono što mu je neko omogućio, njemu je neko omogućio da bude prvi gradonačelnik Glavnog grada koji će na toj poziciji biti duže od četiri godine bez izbora", rekao je Šaranović.

18:05h

Danijel Živković (DPS) rekao je da kakva god odluka bude Ustavnog suda, nemaju sporenja sa tim.

Kazao je i da nemju problem sa povjerenjem u institucije.

"Ovdje se često poziva na izbornu volju građanima. Prepoznajem žal za izbornom voljom od 30. avgusta 2020. Svi su imali pirliku da iskoriste svoju šansu..To što nije neko mogao da iskoristi šansu, govori o političkoj sposobnosti"

17:50h

Bulatović je pitao šta ako se usvoji "zakon o Zeti", a ne bude odluka Ustavnog suda.

"Šta će da radi Milo Đukanović? Kako će da poništi odluku za Podgoricu, kako će da aktivira odluku za Zetu za 23. oktobar? Ovo mu je tema za razmišljanje. Znam kako. Jer 'učinjenom poslu mane nema' nalazimo se u pravnom haosu i besmislu. Ne igrajte se sa pitanjima te vrste.

On je kazao da je danas povučen makar jedan potpis sa "Zakona o Zeti" na vanrednom zasjedanju bi moglo 27 poslanika to da stavi, ali bi se otežalo jer bi istekli rokovi od 60 dana.

"Ne može Zeta biti opština bez elaborata, u tome je suština".

On je rekao da je DF spreman za dijalog i rješenja o imenovanjima u pravosuđu, ali su primiejtili na Odboru za politički sistem "postoje vrlo čudni pristici" prvo ubrzavanja onda usporavanja.

Kazao je i da će se oko Ustavnog suda, morati razjasniti zašto se prvo rješava treći konkurs, a ne prvi.

Izmjena: 18:29h
17:49h

Damjanović je rekao je da se slaže da je status Zete krupno pitanje, koje se mora riješiti da ona ne bi bila moneta za potkusurivanje do 23. oktobra, imajući u vidu da birači sa teritorije Zete imaju neka druga prava.

"Kakva god bude odluka Ustavnog suda ona je zakašnjela...Izvjesno je da ćemo imati izbore tek najesen. Ostalo je samo da djelujemo 'ili-ili', da uvažimo zahtjeve 14 lokalnih uprava i da im omogućimo kakvo-takvo funkcionisanje, ili da ovaj Predlog ne usvojimo i da se nastavi sa ograničenjima i ode im cijela godina na zabrana i ograničenja. To zaista pravi ozbiljne probleme u funkcionisanju sistema", kazao je Damjanović.

Dodao je da će zbog toga Ministarstvo finansija imati najviše problema, jer će morati na dnevnom nivou da se suočavaju sa opravdanim i neopravdanim zahtjevima opština.

17:44h

Bulatović je rekao da je DF dosta stvari tolerisao posljednja dva, tri mjeseca, ali je danas pređena crvena linija.

"Mi ozbiljno razmatramo varijantu kako i na koji način ćemo da vodimo dijalog o tim pitanjima. Ovdje je nedvosmisleno rečeno premiejru da poptiše Temeljni ugovor...Ovo više ni na šta ne liči. Ovome treba da se stane na kraj. Formirana je tročlana komsija s jedne, tročlana komisija s druge strane, pa se podnose ostavke, pojavljuju se građevinski ugovori na nekim portalima. Aman-zaman, o čemu se radi? Ne igrajte se sa tim stvariam", poručio je Bulatović.

17:40h
17:40h

Predrag Bulatović (DF) je, obraćajući se Damjanoviću, rekao da je trebalo mnogo ranije da bude ministar "u drugoj konstelaciji odnosa".

"Čuo sam danas da 'učinjenom poslu mane nema' i da parlament treba da se suoči sa trenutnom situacijom. Gospodine ministre, to što je neko ojadio ovu državu, pljačkao je 30 godina, to što se SDT o jadu zabavilo sa organizovanim kriminalom, to nećemo da gledamo zašto je nego nekao se bavi tamo (Vladimir) Novović, mi mu nećemo dati podršku, itd. I rekli ste da je ovaj zakon posljedica nečaga. Čega? Neustavnog Zakona o lokalnoj samoupravi".

Kazao je da nije znao da je objedinjavanje izbora jednako odlaganju izbora.

"Odloženi su izbori koji su mogli biti u junu i to se zove agresija na mozak...DF se ne miri sa ovim nasiljem i prevratom koji se desio formiranjem ove Vlade i da je taj prevrat rezultat nekih sumnjivih dogovora i nečega što je ličilo na terorizam u sptembru prošle godine. Mi se sa tim ne mirimo".

Bulatović je pitao kako je predsjednik države raspisao izbore za 23. oktobar, gdje su izborne radnje.

On je Damjanovića pitao zašto nije ubijedio SNP da povuče potpis sa Zakona "o Zeti", kada su on i ministar pravde Marko Kovač na sjednici Vlade izuzeli mišljenje uz obrazloženje da nedostaje studija izvodljivosti.

Bulatović je kazao da je na ovaj način trebalo izbjeći odlazak DPS-a u opozciju jer je prema podacima DNP-a iz aprila za čitavu Podgoricu, njihova lista bi bila najjača "od ovog bloka koji ne čini Vladu".

"Prije 15-ak dana se rezultat popravio i Milan Knežević bio bi predstavljen kao budući gradonačelnik. I trebalo je izbjeći odlazak DPS-a u opoziciju. Šta se to zove? Sunovrat prava. Treba li nama ovaj zakon? Bilo bi potpuno logično da se ovaj zakon povuče, a snage koje su protiv anarhije da se objedine".

Podsjetio je da se pred Ustavni sudom nalaze dvije ustavne žale zbog odlaganja izbora, DF-ov i NVO sektora.

"Ustavni sud kakvu god odluku donese, biće bruka za Crnu Goru. Donesu je sa zakašnjenjem: 'ovo nije donešeno' i šta ćemo mi da radimo? 'Učinjenom poslu mane nema' neće biti tako – ovo je desant na dnevni red u uslovima kada se kod predsjednice Skupštine vodi dijalog o rješavanju krize u pravosudnom sistemu. Ovo je desant za izbornu materiju, za Zetu, mi jesmo da Zeta bude opština, ali ne na ovaj način. Ne da bi se izbjegao nečiji poraz. Ugrožen je dijalog, ako neko misli da će da dobije poželjnog sudiju Ustavnog suda i da stavi van snage Zakon o slobodi vjeroispovijesti, grdno se vara, a te tendencije postoje".

Izmjena: 18:31h
17:20h

Luiđ Škrelja (DPS) rekao je da je davno rečeno "učinjenom poslu mane nema" i da se treba suočiti sa trenutnom situacijiom.

Kazao je da se svakog izbornog ciklusa dešavaju stvari koje nijesu poželjne – avioni, kamioni, bageri, kamere...

"Da bi ta izborna utakmica bila poštena i u skladu sa demokratskim standardima, moramo se suočavati sa trenutnom situacijom, da imamo izbore 23. oktobra i ne smijemo dopustiti da se oni održe...Ovaj zakon je potreban ovog momenta neophodan zbog onoga što nas čeka 23. oktobra", kazao je Škrelja.

17:13h

Popović je pitala šta će biti ako se izbori odlože za 15. novembar, da li će se opet usvajati izmjene i dopune Zakon o finansiranju političkih subjekata.

Podsjetila je da su danas iz NVO apelovali da se ne usvaja ovaj zakon.

Upozorila je i da će se u ovom periodu suočiti sa nerealnim zahtjevima opština.

"Zašto Zajednica opština traži da se budžetska rezerva može troštiti do 23. avgusta? To nema smisla", kazal je Popović.

Izmjena: 18:32h
17:10h

Aleksandar Damjanović rekao je da je Vlada predložila amandman jer je ostala dilema da li treba, u skladu sa mišljenjem ASK, dopuniti obaveze lokalnih samouprava da objavljuje podatke, itd.

"Ispada da ako se Predlog usvoji, do 23. avgusta imamo normalno funkcionisanje, a samo im se nameću obaveze izvještavanja".

Damjanović je rekao da kakva god bilka odluka Ustavnog suda ne mogu se sada baviti njome, niti se zakon upodobljava sa neustavnom normom.

"Iako bude neustavna, izbori će biti u oktobru ne možemo ih vratiti u maju".

16:58h

Daliborka Pejović (DPS) kazala je da je DPS do sada barem imao rezultat kada je izborna reforma u pitanju.

"Od kada su se promijenile uloge, nikakvih rezultata nema".

Zdenka Popović (Demokrate) rekla je da je Predlog politički motivisan, jer nije realno da Skupština raspravlja o zakonu koji će da važi samo mjesec dana – od dana objavljivanja u Službenom listu do 23. avgusta ove godine.

"Kako su lokalne uprave funkcionisale od 24. maja kada je Zajednica opština podnijela inicijativu Skupštinu za dopunu Zakona o finansiranju političkih partija? Danas je 25. jul i do izbora je ostalo tri mjeseca. I sada je Zajednici opština jako stalo do zabrana trošenja budžetskih sredstava, zapošljavanja, korišćenja službenih automobila..., u sred avgusta kada su predviđeni kolektivni odmori...Toliko je nelogičnosti, da je potrebno detaljno obrazloženje i Zajednice opština i ministra".

Dodala je da predsjednici opština mogu iskoristiti period od1. do 23. avgusta, za zapošljavanje velikog broja lica.

Popović smatra da je ASK pravilno tumačila zakon, kada je rekla da odlaganje termina izbora ne znači pomjeranje izborne kampanje.

Aleksandar Damjanović rekao je da je Vlada predložila amandman jer je ostala dilema da li treba, u skladu sa mišljenjem ASK, dopuniti obaveze lokalnih samouprava da objavljuje podatke, itd.

"Ispada da ako se Predlog usvoji, do 23. avgusta imamo normalno funkcionisanje, a samo im se nameću obaveze izvještavanja".

16:41h

Dragan Bojović (DF) rekao je da se postavlja pitanje da li će biti lokalnih izbora i kada će oni biti održani.

"Došli smo u veoma opasnu zonu urušavanja sistema parlamentrane demokratije u cjelini. Osnovna odrednica demokratije su slobodni i fer izbori, na kojima učestvuju svi građani sa jednakim pravom glasa".

Dodao je da nije sporno da se dogovore o objedinjavanju izbora, ali se to ne radi na ovaj način produžavanjem mandata, već skraćivanjemm mandata skupštinama opština i postizanjem konsenzusa koji bi omogućio izmjene seta izbornih zakona.

16:37h

Jovanka Laličić (DPS) rekla je da dolazi iz opštine (Tivat) koja je pokazala "bahatost "u prethodnom periodu i u "revanšističkom pohodu" je bez posla ostavila oko 70 ljudi u organima lokalne uprave.

"Još jedan poziv i apel da nadležni povedu računa o strogom poštovanju ovog zakona".

16:28h

Branka Bošnjak (PzP) kazala je da je pred poslanicima iznuđeno zakonsko rješenje nakon neustavne i pravno neutemeljnog zakona kojeg je usvojila većina.

"Sada iz svega proizilazi jedno bezakonje".

Ona je rekla da je opasno to što se stvara pravni haos i što ovo može biti modus za ubuduće da kada nekome padne na pamet da krši Ustav, odlaže i zakazuje izbore kada njemu odgovara

"Ako Ustavni sud proglasi neustavnim odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su odloženi izbori, onda sve dajemo u ruke predsjedniku države koji je svo vrijeme izigravao čistunca. I to je dio scenarija, da ćemo sad imati da kad predsjedniku države padne na pamet, raspisaće se izbori", navela je Bošnjak.

16:23h

Boris Bogdanović (Demokrate) kazao je da je na dnevnom redu još jedna "podvala" izvršne vlasti nakon odluke o odlaganju izbora.

"Odlaganjem izbora izazvali ste totalni pravni haos, a to nije ništa drugo nego vaš simptom. Simptom paničnog straha od izbora...simptom jedne alavosti i neodmjerenosti izvršne vlasti..da bi se izliječili potrebno je da radite na uzroku, a uzrok je strah - strah od narodne volje, strah od izborne volje jer znate da nemate narodni legitimitet. Zato ste odložili izbore bez kompromisa, bez dogovora sa opozicijom i to su vaša dostignuća za ovu godinu".

Hoće da biraju bez izboira, pa tako jednog čovjeka dva puta biraju za predsjednika opštine.

"U Plužinama imate predsjednika Opštine kojem je istekao mandat, stekao je uslov za penziju, a on i dalje vrši vlast. Imali smo sličnu situaciju u Danilovgradu, ali je nakon našeg upozorenja gospođa Zorica Kovačević podnijela ostavku, što je za pohvalu".

U Podgorici je, kako je dodao, izabran za gradonačelnika čovjek koji je bio u mandatu gradonačelnika, kada je ponovo izabran.

"Ovo sve što se dešava je za posmatranje".

On je pitao šta je sljedeće, da se uvede institut samoproglašenja predsjednika opštine ili da to bude nasljedna titula.

16:12h

Milosava Paunović (SNP) rekla je da je ponosna na činjenicu da je SNP jedina partija koja nije mijenjala mišljenje po pitanju objedinjavanja izbora.

"Da li je to ispravno ili nije, pokazaće vrijeme", kazala je ona.

16:07h

Vukićević je kazala da je neizvjesno da će lokalni izbori biti u oktobru.

"Kada jednom doneste ovakvu odluku, imate stanje pravne nesigurnosti, pravni haos".

Rekla je da je nelegitimnim odlaganjem izbora uslovljena situacija u kojoj su brojni akti, uključujući i opštinske odluke, nelegitimni.

Smatra da će nelegitimni zakon kojim su odloženi izbori pasti na Ustavnom sudu i da će neko morati da snosi odgovornost za sve nelegitimne odluke.

Bonus video: