Bježanje od izbora ili pomoć opštinama

Predlogom dopuna zakona predviđeno je da od 23. avgusta ove godine do održavanja lokalnih izbora 23. oktobra, važe zabrane i ograničenja koja se odnose na upotrebu državnih sredstava, mehanizacije i opreme, transparentnosti socijalnih davanja i budžetskih rashoda i otpisa dugova

15613 pregleda 9 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

U Skupštini je juče, tokom rasprave o Predlogu dopuna zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ponovo otvorena tema da li su lokalni izbori zakonito odloženi i da li je cilj da se Zeti dodijeli status opštine da se smanji biračko tijelo Demokratskog fronta (DF).

Predlogom dopuna zakona predviđeno je da od 23. avgusta ove godine do održavanja lokalnih izbora 23. oktobra, važe zabrane i ograničenja koja se odnose na upotrebu državnih sredstava, mehanizacije i opreme, transparentnosti socijalnih davanja i budžetskih rashoda i otpisa dugova.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je cilj dopune da se otklone problemi u radu lokalnih samouprava koji su izazvani pomjerenjem izbora za 23. oktobar.

”Ispostavilo se da zbog odlaganja izbora imamo faktički cijele godine kontinuitet blokade rada lokalnih samouprava, a imajući u vidu da sada imamo konačni rok kada će se izbori održati, namjera je da se ovom normom omogući nesmetano funkcionisanje lokalnih uprava”, naveo je Damjanović.

Maja Vukićević (DF) kazala je da je neizvjesno da će lokalni izbori biti u oktobru.

”Kada jednom doneste ovakvu odluku, imate stanje pravne nesigurnosti, pravni haos”, rekla je ona podsjećajući da su izbori odloženi usvajanjem izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

Smatra da će nelegitimni zakon kojim su odloženi izbori pasti na Ustavnom sudu i da će neko morati da snosi odgovornost za sve nelegitimne odluke.

Predrag Bulatović (DF) podsjetio je da se pred Ustavni sudom nalaze dvije ustavne žale zbog odlaganja izbora i kakvu god odluku sud donese, “biće bruka za Crnu Goru”.

On je upozorio da je ugrožen parlamentarni dijalog, jer “ako neko misli da će da dobije poželjnog sudiju Ustavnog suda i da stavi van snage Zakon o slobodi vjeroispovijesti, grdno se vara, a te tendencije postoje”.

Bulatović je rekao da je DF dosta stvari tolerisao posljednja dva, tri mjeseca, ali je pređena crvena linija.

Boris Bogdanović (Demokrate) kazao je da je na dnevnom redu još jedna “podvala” izvršne vlasti nakon odluke o odlaganju izbora.

”Odlaganjem izbora izazvali ste totalni pravni haos, a to nije ništa drugo nego vaš simptom. Simptom paničnog straha od izbora...”, rekao je Bogdanović.

Branka Bošnjak (PzP) kazala je da je opasno to što se stvara pravni haos i što ovo može biti modus za ubuduće da kada nekome padne na pamet da krši Ustav, odlaže i zakazuje izbore kada njemu odgovara

Zdenka Popović (Demokrate) rekla je da je Predlog politički motivisan, jer nije realno da Skupština raspravlja o zakonu koji će da važi samo mjesec – od dana objavljivanja u Službenom listu do 23. avgusta ove godine.

”Kako su lokalne uprave funkcionisale od 24. maja kada je Zajednica opština podnijela inicijativu Skupštinu za dopunu Zakona o finansiranju političkih partija? Danas je 25. jul i do izbora je ostalo tri mjeseca. I sada je Zajednici opština jako stalo do zabrana trošenja budžetskih sredstava, zapošljavanja, korišćenja službenih automobila..., u sred avgusta kada su predviđeni kolektivni odmori...”, kazala je Popović.

Dodala je da predsjednici opština mogu iskoristiti period od 1. do 23. avgusta, za zapošljavanje velikog broja lica.

Damjanović je rekao da kakva god bila odluka Ustavnog suda ne mogu se sada baviti njome, niti se zakon upodobljava sa neustavnom normom.

”Iako bude neustavna, izbori će biti u oktobru ne možemo ih vratiti u maju”, naveo je Damjanović.

Sjednica Skupštine, na čijem dnevnom redu je i potvrđivanje protokola o pristupanju Finske i Švedske NATO-u, kao i Rezolucija o Ukraijini, počela je juče.

Bonus video: