US ukinuo Zakon kojim su odloženi izbori; Iličković: Odluka zakašnjela, nastupile mnoge štetne posljedice

Sudija Iličković kaže i da je ukidanjem zakona nastala pravna praznina, jer Sud nije dao potrebna objašnjenja

62081 pregleda 110 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković potvrdio je da je taj sud ocijenio neustavnim Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su lokalni izbori u više opština odgođeni za 23. oktobar.

Sudija Iličković je rekao da je svo četvoro sudija glasalo za tu odluku, uključujući i njega ali da su on i kolega Milorad Gogić izdvojili mišljenja.

“Izdvojio sam mišljenje jer je Odluka, kakvu je Sud donio nepotpuna i necjelovita, donijeta sa zakašnjenjem zbog čega su nastupile mnoge štetne posljedice koje će biti vrlo teško otkloniti,” rekao je sudija Vijestima.

Odluka US, kakve je donijeta, dodao je on, ostavlje dileme u vezi ponovo izabranih predsjednika opština – da li one i dalje egzistiraju u pravnom sistemu.

"Isto je i sa odlukom predsjednika države o raspisivanju izbora za 23. oktobar s obzriom da one proizilaze iz neustavnog zakona," objašnjava sudija.

Povezani članci

28. Jul 2022.

Hoće li biti izbora 23. oktobra

Sudija kaže i da je ukidanjem zakona nastala pravna praznina, jer Sud nije dao potrebna objašnjenja.

Ostala je dilema, dodao je, i oko rokova za izborne radnje, odnosno za finansiranje partija u kampanji - što je vezano za trošenje budžeta.

“Na ova i neka vrlo važna pitanja Sud nije dao odgovor,” rekao je Iličković, objašnjavajući zašto se u potpunosti nije složio sa odlukom Ustavnog suda, čiji je sudija.

Ustavni sud razmatrao je danas predlog za ocjenu ustavnosti dopune zakona koji je podnijelo 15 poslanika Demokratskog fronta, kao i inicijative nevladinih organizacija Centar za demokratsku tranziciju i Akcija za socijalnu pravdu.

Ustavni sud je ocijenio da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Sudije su ocijenile i da se trajanje mandata uređuje zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika.

Bonus video: