Milačić dostavio Skupštini izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu

Predviđeno je i da se sudija razriješi funkcije ako se utvrdi da je član političke partije, odnosno da ima funkciju u organima upravljanja političke partije ili je imao u periodu od pet godina prije imenovanja za sudiju Ustavnog suda

3731 pregleda 5 komentar(a)
Milačić, Foto: BORIS PEJOVIC
Milačić, Foto: BORIS PEJOVIC

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić dostavio je Skupštini izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu kojim je predviđeno da sudija tog suda ne može biti član političke partije.

Milačić je izmjene zakona najavio na sjednici Ustavnog odbora 26. jula na kojoj su saslušavani kandidati za sudije Ustavnog suda.

Milačić je tada rekao da član političke ne može biti nepristrasan u odlučivanju, posebno što će na dnevni red Ustavnog suda doći veoma važna pitanja.

Na toj sjednici je kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Dragana Đuranović rekla je danas da je članica Demokratske partije socijalista (DPS) i da zakon ne zabranjuje da sudija Ustavnog suda bude član političke partije.

Članom 1 Predloga definisano je da za sudiju Ustavnog suda ne može biti izabrana osoba koja je član ili funkcioner političkih partija (predsjednici, članovi predsjedništva, njihovi zamjenici, članovi izvršnih i glavnih odbora) ili su to bili u periodu od pet godina prije imenovanja na sudijsku funkciju ili “lice koje je bilo neposredno birano na izborima ili obavljalo funkciju člana Vlade, poslanika ili odbornika u posljednjih pet godina”.

Prema Predlogu, za sudiju Ustavnog suda ne može biti izabran bračni ili vanbračni supružnik ili srodnik poslanika, člana Vlade i predsjednika Crne Gore ili lica kojeg bira, imenuje ili postavlja Skupština, predsjednik Crne Gore ili Vlada, “u prvoj liniji bez obzira na stepen sredstava u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva ili srodnik po tazbini do prvog stepena”.

Predviđeno je i da se sudija razriješi funkcije ako se utvrdi da je član političke partije, odnosno da ima funkciju u organima upravljanja političke partije ili je imao u periodu od pet godina prije imenovanja za sudiju Ustavnog suda.

Milačić je u obrazloženju Predloga naveo da imajući u vidu ulogu i značaj Ustavnog suda i potrebu da se spriječi politički uticaj na sudije Ustavnog suda neophodna je depolitizacija ove institucije.

”U cilju zaštite ustavnosti i zakonitosti izražena je potreba da se povjerenje građana vrati u sudstvo, odnosno da se sudstvo oslobodi stega i monopola političkih subjekata”, naveo je Milačić.

Bonus video: