"MVP nije dobio zahtjev za odobravanje leta helikoptera MUP-a Srbije"

U saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije se navodi i da se i dalje čeka izjašnjenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina na navode koje je premijer Dritan Abazović iznio na račun policijskog starješine Vaska Akovića

18565 pregleda 21 komentar(a)
Sa potpisivanja Temeljnog ugovora, Foto: Vlada Crne Gore
Sa potpisivanja Temeljnog ugovora, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarstvo vanjskih poslova 3. avgusta 2022. godine kao ni pet radnih dana prije toga nije dobilo zahtjev za odobravanje preleta kroz vazdušni prostor i slijetanje na teritoriju Crne Gore helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od strane ambasade Republike Srbije u Podgorici, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

U saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije se navodi i da se i dalje čeka izjašnjenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina na navode koje je premijer Dritan Abazović iznio na račun policijskog starješine Vaska Akovića.

Savjet je, kako je saopšteno iz tog tijela, po sopstvenoj inicijativi provjerava postupanje policijskih službenika Sektora granične policije prilikom ulaza i izlaza iz Crne Gore delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) dana 3. avgusta.

"Savjet je zamolio Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore (MVP) za informaciju da li je let helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije najavljen diplomatskim putem državnim organima Crne Gore i da li je MVP odobrio taj let. Državni sekretar MVP Ljubomir Mišurović je informisao danas Savjet da ovo Ministarstvo dana 3. avgusta 2022. godine kao ni pet radnih dana prije toga nije zaprimilo zahtjev za odobravanje preleta kroz vazdušni prostor i slijetanje na teritoriju Crne Gore helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od strane ambasade Republike Srbije u Podgorici", navodi se u saopštenju Savjeta.

dopis MVP
foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije

Dodaju da izjašnjenje Brđanina još uvijek nije pristiglo u Savjet.

"Kao ni povratna informacija o hitno izdatoj preporuci da Uprava policije, posebnim saopštenjem, reaguje na navode predsjednika Vlade, dr Dritana Abazovića, u odnosu na policijskog starješinu Vaska Akovića, saopštenim na konferenciji za štampu u Vili Gorica od 4.08.2022. godine, kojima je istog doveo u vezu, bez ponuđenih dokaza, sa tolerisanjem prekograničnog šverca i drugim nezakonitim radnjama", zaključuje se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Abazović je komentarišući medijske navode da je šef regionalnog centra granične policije Vasko Aković "preskočen u lancu komande" prilikom dolaska patrijarha SPC, kazao da "šef granične policije ima lični problem jer je znao da više na tom mjestu ne može da ostane, pa je ovo iskoristo za političku zloupotrebu".

"Za njega i onog ko ga je naučio da to kaže imam pitanje - šta se radi s prekograničnim švercom? Situacija je potpuna jasna i besprekorna", rekao je tada Abazović.

Bonus video: