Prvo tim, s Demokratama razgovor možda nakon izbora

Novi predsjednik Opštine Budva Milo Božović je najavio da je ključni cilj da se uradi Strategija razvoja Budve, koja će okupiti stručnjake i ponuditi kojim putem treba da ide ubuduće Budva

23833 pregleda 17 komentar(a)
Božović i njegov prethodnik Carević, Foto: Vuk Lajović
Božović i njegov prethodnik Carević, Foto: Vuk Lajović

Prioritetni zadatak novog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića je da već tokom naredne sedmice imenuje svoj tim, odnosno popuni upražnjena sekretarska mjesta u čak pet sekretarijata, te imenuje nove načelnike u opštinskim službama, kako bi administracija profunkcionisala u punom kapacitetu. Božović će formirati i novi kabinet sa nekoliko novih kadrova.

To je Božović potvrdio “Vijestima”, nakon što je i zvanično sjeo u fotelju prvog čovjeka Budve.

Posljedica višemjesečnog političkog rata na relaciji Demokrate – doskorašnji gradonačelnik Marko Carević doveo je do toga da ključni opštinski sekretarijati ostanu bez čelnika, a uspavanosti administracije dodatno je doprinijelo i uvođenje prinudne uprave, od strane Vlade, odnosno odbora povjerenika.

Vlada je krajem marta, nakon što lokalni parlament upravo zbog sukoba demokrata sa Carevićem, nije zasjedao punih osam mjeseci, zbog čega je i raspušten.

Od tada ulogu Skupštine preuzeli su povjerenici, prvo njih pet koje je imenovala Vlada Zdravka Krivokapića, a potom njih sedam koje je postavila Vlada Dritana Abazovića.

Božović je najavio da je ključni cilj da se uradi Strategija razvoja Budve, koja će okupiti stručnjake i ponuditi kojim putem treba da ide ubuduće Budva. Careviću su koalicioni partneri spočitavali što nije za svoga mandata lokalna samouprava sačinila ovakav dokument.

U fokusu rada naše administracije biće efikasno ispunjenje zahtjeva naših građana jer lokalna uprava postoji zbog njih a ne zbog javnih funkcionera. Takođe, prioritet će biti u planiranju strateškog razvoja naše opštine i trasiranje puta kojim želimo da krenemo. Smatram da je Budvi potreban razvoj ako želimo da se takmičimo sa boljima od sebe i budemo konkurentni. U tom pravcu, smatram da rad lokalne uprave pored toga što treba da bude servis građanima treba da bude usmjeren na aktivnosti da Budva postane turistički centar čitavog regiona, mjesto gdje turisti vole da dolaze i da se ponovo vraćaju”, kazao je Božović.

On je za “Vijesti” najavio da će u narednih deset dana incirati da se održi sjednica Odbora povjerenika za koju će njegova administracija kandidovati odluku da Opština Budva raspiše međunarodni tender za izradu idejnog rješenja šetališta u Budvi, od Staroga grada do rta Zavala.

On je ponovio da je kao menadžer grada radio na ovom, za grada najznačajnijem infrastrukturnom projektu koji će izmijeniti u potpunosti izgled Budve i omogućiti gradu novu ponudu.

Predviđeno je da Budva dobije savremenu promenadu, a ujedno omogućiti da sada već ograničeni kupališni kapacitet Slovenske plaže se poveća proširivanjem plažnog pojasa. Opština će u ovom projektu sarađivati sa javnim preduzećem za upravljanje morskim doborm, koje će sa svoje strane finansijski participirati.

Božović je “Vijestima” kazao da je preuzeo stabilnu finansijsku situaciju u opštini, odnosno da u gradskoj kasi ima 2,4 miliona eura, čime je omogućen nastavak redovnog servisiranja svih obaveza, od plata zaposlenima do do ostalih obaveza.

Ipak, kako je kazao, kadrovskim rješenjima biće učinjeno da se pojedine službe, koje bilježe lošije rezultate osnaže, kako bi bila još bolja finansijska situacija Opština, kako je kazao nije zadužena svih prethodnih godina ni centa, za razliku od vladavine DPS, od kojih su naslijeđeni dugovi od 50 miliona eura, a koji su vraćeni.

O razgovoru sa Demokratama i ostalim političkim partijama, koje su bile proteklih godinu protiv Carevića te insistirale na njegovoj smjeni, a bojkotom parlamenta doveli do instaliranja odbora povjerenika, Božović je kratko za “Vijesti” kazao da mu je sada prioritet da se lokalna samouprava kadrovski konsoliduje, a da će razgovarati nakon lokalnih izbora, “ako to bude neophodno”.

I u svome ekspozeu nakon imenovanja, Božović je naglasio da “aktuelni politički trenutak u gradu nije najbolji i toga su svi svjesni”.

Zenoviću iz Demokrata ponuđen sekretarijat

Božović je “Vijestima” kazao da je malo vremena i da se mora raditi kako bi se što prije na svim pozicijama imenovali kadrovi, stručni ljudi koji će preuzeti rukovođenje sekretarijatima. A imenovanja slijede u sekretarijatu za lokalnu samoupravu, sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj, sekretarijatu za finnasije, sekretarijatu za zaštitu imovine i sekretarijatu za privredu. Čelnog čovjeka treba da dobije i Komunalna policija i inspekcija, a promjene se očekuju i u Službi za naplatu komunalija.

Iako se očekivalo da će odlazak Carevića doprinijeti da dođe do pomirenja Demokrata i Demokratskog front nakon punih dvije godine, to se nakon prekjučerašnjeg istupa lidera budvanskih Demokrata Krsta Radovića koji je najavio tužbu Upravnom sudu ako Božović bude imenovan, neće dogoditi.

U administraciji i opštinskim preduzećima kadrovi Demokrata imaju čelne pozicije- rukovode Sekretarijatom za zaštitu imovine, JU “ Grad teatar”, Radio televizijom Budva, preduzećem Otpadne vode, Službom za naplatu komunalija…

Božović je, kako Vijestima” rečeno, spreman da ključni Sekretarijat za zaštitu imovine ponudi aktulenom pomoćniku Đorđu Zenoviću (Demokrate) koji ga je proteklih pola godine uspješno vodio.

Bonus video: