Milačić: Abazović da prekine podršku DPS-u, detaljan plan rekonstrukcije Vlade usaglasiti prije sjednice o nepovjerenju

"Ukoliko URA danas ipak svoje glasanje uskladi sa glasanjem DPS-a po pitanju Zete jasno je da ta partija ne namjerava da napravi otklon od saradnje sa DPS-om, a što će biti veoma važan signal uoči sjednice 19. avgusta kada se glasa o nepovjerenju Abazovićevoj Vladi"

11248 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je premijera i lidera GP URA Dritana Abazovića da povuče podršku predlogu izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnog grada i time, kako navodi, "na djelu prekine podršku" Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

U saopštenju, Milačić i Prava pozivaju Abazovića da glasaju za amandmane koji će danas biti predati u skupštinsku proceduru, "a kojima se predviđaju adekvatne granice buduće opštine Zeta, kao i glasanje Zećana na već zakazanim i neustavno odloženim izborima za Podgoricu."

"Ukoliko URA danas ipak svoje glasanje uskladi sa glasanjem DPS-a po pitanju Zete jasno je da ta partija ne namjerava da napravi otklon od saradnje sa DPS-om, a što će biti veoma važan signal uoči sjednice 19. avgusta kada se glasa o nepovjerenju Abazovićevoj Vladi. Prava Crna Gora ukazuje da premijer Abazović nije predstavio plan rekonstrukcije Vlade, koju je sinoć u intervjuu paušalno najavio", navodi se u saopštenju.

Prava Crna Gora u saopštenju ističe da će do detaljnog plana rekonstrukcije Vlade koji, kako navode, mora biti usaglašen prije sjednice o nepovjerenju Vladi, "današnji stav o budućnosti Zete i Podgorice biti glavna odrednica na osnovu koje ćemo posmatrati politiku i stav URE i u skladu sa tim donijeti odluke koje se tiču opstanka Vlade."

"Naime, na ovaj način se sprečava formiranje Zete kao siromašne i neodržive opštine po planu DPS-a, ali i ne manje važno sprečavanje i najmanje mogućnosti da DPS pravnim nasiljem ovih zakonskih odredbi zadrži bilo kakvo političko uporište nakon predstojećih izbora u Glavnom gradu Podgorica. Prava Crna Gora podsjeća da je istekao ustavni i zakonski rok od četiri godine za održavanje izbora u Podgorici kao i da su zakonito zakazani izbori neustavno odgođeni, što je potvrdio Ustavni sud", navodi se u saopštenju.

Prema tome, kako navodi Milačić, svi lokalni izbori se moraju održati u onim teritorijalnim cjelinama uključujući i Glavni grad u kojima su zakonito zakazani u trenutku kada su morali biti održani prema Ustavu i pravnom poretku Crne Gore.

Svaki drugi koncept, poručuje lider Prave, mimo onih pravila koja su važila na dan njihovog zakazivanja, odnosno na dan kada su prema Ustavu morali biti održani, predstavlja "dramatično kršenje demokratske volje građana Zete i Podgorice i njihovog osnovnog prava da biraju i da budu birani u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore."

Bonus video: