CIVIS: Abazović ne treba da podnese ostavku, to bi bio jedino Đukanovićev politički benefit

Navode da će odlučivanju u civilizovanom maniru doprinijeti realizacijom ciljnih principa i biti u skladu sa "suštinskim nastojanjima- za politički dijalog bez uvreda, laži, mimikrija i retoričko-politickih eufemizama, koji zajedno čine sliku jeftine provincijalne demagogije i politikantstva"

18018 pregleda 44 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Savez građana CIVIS saopštio je da je bez obzira na ishod glasanja o nepovjerenju Vladi na sjednici Skupštine u petak "riječ o kvalitativnom iskoraku u potrazi za pravim ili boljim modelom i najboljim konceptom", dodajući da se 19. avgusta neće dogoditi ništa "spektakularno i posbeno", uprkos tome što splet političkih okolnosti može dovesti do opstanka ili pada Vlada.

U saopštenju navode da premijer Dritan Abazović ne treba da podnese ostavku jer bi taj čin bio "politički benefit jedino" predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

"Kada je riječ o prozivkama određenih parlamentarnih grupacija, smatramo da premijer Abazović ne treba da podnese ostavku, što zbog naše ubijeđenosti u kvalitet i ispravnost njegovor dosadašnjeg rada, što zbog činjenice da bi njegova ostavka predstavljala politički benefit jedino gospodinu Đukanoviću i DPS-u. Da se ne bi manipulisalo netačnim i poluinformacijama, podnjeta ostavka podrazumijeva vraćanje mandata predsjedniku Đukanoviću na raspolaganje i njegovu dobru volju, koju bi on mogao da iskoristi davanjem mandata i nekome od predstavnika retrogradnih i ekstremnih snaga u Crnoj Gori, što bi državu vratilo decenijama unazad, produbilo postojeće podjele, nastavilo dezintegraciju i podstaklo opštedrustvene tenzije do granice izdržljivosti i pucanja", piše u saopštenju CIVIS-a.

Dodaju da ovo i sva buduća pitanja "moramo doživjeti i prevazići bez teških riječi, uvreda, provokacija i ružnih etiketiranja..."

"CIVIS i koalicija „Crno na bijelo“ od osnivanja, insistiraju na kvalitativnim iskoracima koji su u službi osvajanja novih političkih i opšte prihvaćenih savremenih društvenih kvaliteta, vrednosti i standarda. Kako smo rekli i 17. januara ove godine na pres konferenciji, kada smo uskratili povjerenje 42. Vladi, tako kažemo i sada, da ruka mora i treba biti pružena svima u korist boljitka Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Navode da će odlučivanju u civilizovanom maniru doprinijeti realizacijom ciljnih principa i biti u skladu sa "suštinskim nastojanjima- za politički dijalog bez uvreda, laži, mimikrija i retoričko-politickih eufemizama, koji zajedno čine sliku jeftine provincijalne demagogije i politikantstva."

"Drugim riječima, svaki legitimni postupak smatraćemo politički opravdanim, ako je na dobrobit građana i društva u cjelini. Našu agendu istrajavanja u borbi za promociju i nametanje građanske, pravne države, samim tim i vladavine prava, evropskih integracija i beskompromisne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koju smo dotakli u 'zenicu oka' sa opštom mjerom neselektivnosti, nećemo napuštati", navodi se u saopštenju CIVIS-a.

Zaključuju da će "svim protagonostima ovog procesa primarni cilj biti javni interes I dobrobit građana I društva u cjelini, a ne lični šićar pojedinaca ili političkih elita."

Bonus video: