Milačić: Nije još vrijeme za slavlje, ministri koje izabrao DPS su i dalje tu

Lider Prave rekao je da od sjutra kreće novi dijalog i početak novog dogovora koji će "osloboditi Crnu Goru od političkog besmisla"

22453 pregleda 59 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da nije još vrijeme za slavlje zbog pada Vlade izabrane od Demokratske partije socijalista (DPS), Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP).

Ona je, kako je naveo, još uvijek tu, a "svi ministri koje je izabrao DPS su još uvijek tu i oni zajedno vode državu i planiraju nastavak saradnje i kada se dese izbori".

"Od samog početka ovog performansa oko izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi Dritana Abazovića, Prava Crna Gora je znala da su za Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića udobnije fotelje u neustavnoj, pa čak i oborenoj Vladi, sa onim ministrima koje su dogovorili sa DPS-om, nego dogovor za stolom 30. avgusta u kome je njihov kvantitet, ali i kvalitet inferioran u odnosu na političku pohlepu i narasle apetite. Bilo je jasno i bili smo svjesni da je DPS predao inicijativu za nepovjerenje 43. Vladi da bi zadovoljio svoje biračko tijelo kojem nema spasa, a da bi URA i SNP tim fingiranim 'žrtvovanjem' opet prevarili svoje biračko tijelo, a da bi svi u konačnom, u tehničkoj Vladi, bez Ustavnog suda koji je jedan od organa izbornog procesa, svi vršili zajedno vlast i dogovorno sjedjeli u foteljama, bez i najmanjeg pritiska svojih birača, pa čak u ulogama političkih heroja, a za izigrane građane, kao tobožnji međusobni protivnici. Tako je druga prevara, postala veća od prve, kada je smijenjen Aleksa Bečić i kada je smijenjen Zdravko Krivokapić, odnosno kada je srušena većina 30. avgusta", saopštio je Milačić.

Kazao je kako ne treba zaboraviti da je prije samo nekoliko dana skupina u okviru i dalje postojeće Vlade i njene koalicije "otrgla Zetu Podgorici" usred izbornog procesa, radi, kako je naveo, "izbornog inžinjeringa naručenog od DPS-a, za izbore u Glavnom gradu, strateškoj kičmi Crne Gore".

"Ne zaboravimo da je Dritan Abazović, nedjeljama do sinoć imao pravo da razriješi 'nelojalne' ministre prije svih Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, a zatim i druge kao što je Filip Adžić i njemu sličnih, što zavjerenički i svjesno nije učinio. Čak ni time nije htio da pokaže da je voljan da ostavi prostor za proklamovanu 'rekonstrukciju'. Dritan Abazović je sa Vladimirom Jokovićem odlučio da ostane u Vladi sa svim svojim ministrima koje je izabrao i dogovorio sa DPS-om, doslovce sa svim pojedinim ministrima imenom i prezimenom. Zbog toga je Abazović rekao da URA i SNP ni pod kojim uslovima neće sjesti za sto sa pobjednicima 30. avgusta, radi formiranja Vlade koja se neće dogovarati sa DPS-om. Ipak, ako biramo između ovakve neustavne Vlade u punom mandatu, i ovakve Vlade u tehničkom mandatu, ova u tehničkom je za korak bliža 30. avgustu", rekao je Milačić.

Ipak će, dodaje, njenim obaranjem većina konstituenata 30. avgusta biti bliži zajedničkoj saradnji i morati da dođe za pregovarački sto.

"Druga korist izbora 'manjeg zla' je u tome što su izbori ipak izvjesnija alternativa kod tehničke Vlade, nego kod Vlade u punom mandatu. Dakle, nije još vrijeme za slavlje zbog pada Vlade izabrane od DPS-a, URE i SNP-a, ona je još uvijek tu, svi ministri koje je izabrao DPS su još uvijek tu i oni zajedno vode državu i planiraju nastavak saradnje i kada se dese izbori, što dokazuje protjerivanje Zete, ostanak svih ministara i bježanje od dogovaranja sa pobjednicima 30. avgusta. Ono što je danas drugačije, to je da u Skupštini postoje snage pobjednice 30. avgusta koje su bile čvrste i nepokolebljive u glasanju protiv ovog političkog Frankenštajna, bez obzira na krajnje vruće krompire u vidu teatralnih prozivki kriminalaca (protiv kojih ništa nije urađeno i koji uprkos naviklim prozivkama uredno posluju i dobijaju nove poslove od iste te Vlade Dritana Abazovića), bez obzira na lažne pozive na dijalog, pregovore i kompromise kojima je vršen vještački pritisak na poslanike da se obeshrabre i da se unište njihove političke pozicije", saopštio je Milačić.

Rekao je da od sjutra kreće novi dijalog i početak novog dogovora koji će "osloboditi Crnu Goru od političkog besmisla" na čijem čelu, kako je kazao Milačić, stoje premijer, ministri i oni koji su ih tamo izabrali.

"Koji svesrdno lažu i varaju svoje birače. Ako samo jedno slovo ovog stava Prave Crne Gore nije tačno, neka URA i SNP, pomognu da se formira 44. Vlada Crne Gore, dok je Prava Crna Gora spremna da takvu Vladu i manjinski podrži, bez i jedne fotelje, u korist svih građana koji su glasali i pobijedili 30. avgusta. Prava Crna Gora će biti konkretna, i jednako čvrsta kao kada je napadala već čuveni izdajnički Memorandum URE i SNP-a, kada je branila većinu 30. avgusta, kao i kada je podigla ruku za nepovjerenje Vladi koja je srušila izbornu pobjedu, i koja nastavlja da je ruši, uveliko najavljenim bježanjem od pregovaračkog stola i sjedenjem u tehničkoj Vladi sa ministrima koje je dogovorila sa DPS-om", zaključio je Milačić.

Bonus video: