Odbor povjerenika Opštine Tivat nije usvojio završni račun budžeta

Varnice između lokalne izvršne vlasti Tivta i Vladine većine. Komenović je neizglasavanje završnog računa budžeta kakvim se, kako je kazao, ne može pohvaliti nijedna druga opština u Crnoj Gori, nazvao opstrukcijom

7725 pregleda 17 komentar(a)
Sjednica Odbora povjerenika u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sjednica Odbora povjerenika u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Odbor povjerenika Opštine Tivat nije usvojio završni račun budžeta Opštine za 2021. godinu.

Za usvajanje završnog računa na jučerašnjoj sjednici tog tijela koje do vanrednih lokalnih izbora mijenja raspuštenu Skupštinu Opštine Tivat, glasali su povjerenici iz Tivta Goran Sindik i Igor Jovović, dok je pet povjerenika koji dolaze iz Podgorice, bilo uzdržano.

Prema završnom računu, Opština Tivat je lani ostvarila ukupne prihode od 20,62 miliona eura, što je 21 odsto više od plana. Rashodi su iznosili 13,03 miliona eura, što je 24 odsto manje od planiranih rashoda.

Kako je kazao sekretar za finansije Jovan Brinić, Opština Tivat je lani iz minusa od preko tri miliona eura, došla do plusa od preko sedam miliona u gradskoj kasi. Ovi rezultati i pozitivno mišljenje eksternog nezavisnog revizora koje je lokalna uprava Tivta dobila na takav završni račun, nisu bili dovoljni da njegovo usvajanje podrže predstavnici Vlade u Odboru povjerenika Enesa Hasanagić Katana i Jelena Popović iz Ministarstva javne uprave, Šućo Orahovac iz Ministarstva finansija, Aleksandra Gardašević Slavuljica uz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Jelena Krivokapić iz Generalnog sekretarijata Vlade. Završni račun su podržali Sindik i Jovović koji u Odboru povjerenika predstavljaju građane Tivta.

Predstavnici lokalne izvršne vlasti građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i Goran Božović-časno i dgovorno za bolji Tivat predvođeni gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (NP) nisu krili iznenađenje i razočarenje ovakvim postupkom povjerenika iz Podgorice.

Komenović je neizglasavanje završnog računa budžeta kakvim se, kako je kazao, ne može pohvaliti nijedna druga opština u Crnoj Gori, nazvao opstrukcijom. On je posebno ukazao na to da se o završnom računu uopšte nije ni povela rasprava na sjednici Odbora povjerenika, niti su članovi tog tijela iz Podgorice koji su bili uzdržani, uopšte objasnili zašto tako postupaju.

“Ne glasati za ovakav završni račun budžeta je nešto o čemu građani Tivta sami mogu da izvedu zaključak. Jasno se on nameće jer odluka da većina članova Odbora povjerenika koji su imenovani od Vlade i ne predstavljaju građane Tivta ne podrži ovakav završni račun budžeta na koji smo mi više nego ponosni, je u suštini jasna politička poruka zvanične Podgorice Tivtu”, istakao je Komnenović.

Sekretar za finansije Jovan Brinić obraćajući se povjerenicima, zapitao se "ima li uopšte kapaciteta da razumijete o čemu vam pričam obrazlažući što smo lani u finansijskom smislu postigli i što vam je prezentovano u ovom materijalu o završnom računu budžeta".

Na odbijanju da podrše završni račun budžeta i ne davanju nikakvog obrazloženja za to, povjerenicima je oštro zamjerio i potpredsjednik Opštine Vladimir Arsić (NP) koji ih je kritkovao i zbog nerada jer se Odbor nije sastajao još od 25. jula kada je konstituisan.

Za razliku od toga što su ćutali o tome zašto ne podržavaju ovakav završni račun budžeta Opštine, povjerenici iz Podgorice bili su vrlo zainteresovani za priču o efemernim stvarima, pa je tako Enesa Hasanagić-Katana problematizovala Odluku o lokalnim administrativnim taksama jer po njenom mišljenju, nije navedena tarifa za tu taksu za vjenčanja koja se održavaju neradnim danima.

Odbor je prethodno, većinom glasova, odbio da u dnevni red sjednice uvrsti predlog lokalne uprave da se razriješe članovi aktuelnog Odbora direktora Vodovoda i kanalizacije i imenuju novi. U aktuelnom sastavu SDP koji je u septembru prošle godine povukao podršku vlasti građanskih listi u Tivtu, ima većinu jer od pet članova odbora, tri su predstavnici SDP-a, a oni već duže vrijeme odbijaju da donesu odluke koje će Tivtu omogućiti da uđe u novi višemilionski investicioni ciklus u lokalnu vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Troje članova aktuelnog Odbora direktora Vodovoda juče je prije sjednice Odbora povjerenika, došlo u zgradu Opšine i sasatalo se sa povjerenicima, zbog čega je pola sata kasnio početak sjednice Odbora povjerenika.

“Hoću da mi kao potpredsjedniku Opštine odgovorite da li su članovi Odbora direktora Vodovoda prije početka sjednice bili na konsultacijama sa vama. Šta su vam rekli i kakvu vrstu pritiska su izvršili. Pritisak javnosti prije početka sjednice je presedan svoje vrste i o tome treba da bude upoznata javnost. Vi dovodite ovakvim načinom u pitanje vrlo ozbiljan projekat od 11 miliona eura. Gradonačelnik koji sjedi ovdje, uz pisanu saglasnost ministru finansija je saopštio da ćemo ovaj projekat završiti za četiri godine”, kazao je Arsić.

On je dodao da se Odbor direktora Vodovoda “koji svo vrijeme opstruira rad tog preduzeća i dovodi u pitanje realizaciju ovog projekta”, sada iznenada pojavio i prije njihove sjednice, sastao sa povjerenicima.

“Da li ćete dozvoliti da ovakvim odlukama koje ste donijeli, ne saslušajući osnivača - Opštinu, da se ponovo kasni sa projektom, zato što Odbor Vodovoda ne želi da potpiše ugovor o prenosu investitorskih prava i poseban sporazum sa Opštinom Tivat da bi projekat nastavio da funkcioniše. Gospoda koja su opstruirala insistirala su da danas ovdje budu prisutna. Ja sam predsjedavajućeg u petak upozorio da ovdje mogu biti prisutni samo članovi koji su pozvani u redovnoj skupštinskoj proceduri i niko drugi. A oni su jutros došli, izvršili pritisak na vas i vi ste sklonili tačke dnevnog reda. Niste svjesni koliko su važne tačke dnevnotg reda koje su trebale biti usvojene. Vodovod treba da radi posao, a ne da ga jedan neozbiljan i neodgovoran odnos Odbora direktora sputava i dovodi nas u ovakvu situaicju”, kazao je Arsić, ali se povjerenici na to nisu obazirali.

Oni su negirali da su se sa bilo kime sastajali prije sjednice, iako su na očigled brojnih svjedoka u zgradi Opštine razgovarali sa troje članova aktuelnog Odbora direktora Vodovoda. Enesa Hasanagić Katana je tvrdnje Arsića nazvala “insinuacijama” i poručila da se “nisu dešavale nikakve zakulisne radnje”, ali objašnjenje zašto zahtjev gradskog rukovodstva za smjenom postojećeg i imenovanjem novog Odbora direktora Viodovoda nije uvršten u dnevni red sjednice, povjerenici nisu ponudili javnosti.

Povjerenici su juče usvojili planove i programe rada tivatskih preduzeća I ustanova za 2022. i donijeli nodluku da se pristupi ekspropijaciji četiri private parcele radi proširenja gradskog groblja Sv. Srđ. Sjednica je prekinuta nakon četvoročasovnog rada i biće nastavljena u srijedu, 31.avgusta.

Bonus video: