Mandić: DF spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru i poštuje sve preuzete međunarodne obaveze

"Ako postoji dovoljno razumijevanja, a ne sumnjam da postoji, očekujem da naši partneri iz stare većine prihvate pruženu ruku", rekao je Mandić

66896 pregleda 335 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.08.2022. 13:14h

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da je danas, uoči konferencije za novinare, svim liderima partija pobjednica parlamentarnih izbora 2020. godine, uputio poziv da se 2. septembra u 11 sati nađu u Skupštini i postignu konkretan politički sporazum da vrše vlast u narednom periodu kroz formu o kojoj bi se dogovorili.

Mandić smatra da treba formirati tehničku vladu koja će pripremiti izbore.

Podsjetio je da je na današnji dan prije dvije godine Crna Gora dobila slobodu i smijenila vlast voljom građana.

"Nikada se vlast u Crnoj Gori nije smijenila demokratski, na izborima, do 30. avgusta 2020. i to treba da nam služi na čast. Ovaj dan je za nas velika svečanost, nezavisno od svih nesporazuma u parlamentarnoj većini, nesnalaženja, možda i nerazumijevanja procesa".

Kazao je da nijesu uspjeli da održe ono što je narodu obećano jer je neko odlučio da tu narodnu volju preda međunarodnim adresama i nedobronamjernim ljudima.

"U Crnoj Gori se krenulo stranputicom uz podršku međunarodnog faktora, da narodna volja nije bitna i danas dvije godine nakon istorijske pobjede moramo da prevrednujemo stvari i krenemo ispočetka", rekao je Mandić.

On je kazao da je, poslije dva eksperimenta i dva pada vlada došao trenutak da razgovaraju "bez vraćanja unazad" i da nađu rješenje na zadovoljstvo svih građana Crne Gore. “Svi koji su glasali su prihvatili pravilo da onaj koji pobijedi pruzima odgovornost za Crnu Goru”, kazao je.

Poručio je da je DF spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru i poštuje sve preuzete međunarodne obaveze.

Dodao je da žele da sarađuju sa onima koji žele da se Crna Gora što prije nađe u Evropskoj uniji i da im je saveznik svako ko se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Ako postoji dovoljno razumijevanja, a ne sumnjam da postoji, očekujem da naši partneri iz stare većine prihvate pruženu ruku", rekao je Mandić.

Na pitanje vidi li sebe kao mandatara, odgovorio je da je uradio puno stvari da dođe do narastajuće snage naroda i do 30. avgusta.

"Dvije godine sam bio van političke arene, van Skupštine i sagledao sam bolje šta Crnoj Gori treba - mir, sloga, borba protiv kriminala i korupcije. Kolege stoje na stanovtvu da bi to mjesto trebalo da pripadne najjačem konstituentu i od toga bi trebalo svi da pođu", rekao je Mandić.

Kazao je da im je sat vremena prije sjednice Skupštine dovoljan da se dogovore.

Rekao je da su spremni na dogovor, idu sa stavom da premijer treba da bude iz najjačeg konstituenta stare većine, ali nikoga ne uslovljavaju.

Komentarišući razne opcije za sastav vlade, između ostalog i to da premijer bude lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, kazao je da to ne bi naišlo na njihovu podršku i da će u petak biti sastanak većine iz avgusta 2020.

Podsjetio je da su u pobjedničkoj koaliciji, imali dogovor da niko neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), a BS se izjasnila da želi koaliciju sa DPS-om. “Bošnjačka stranka je izgubila izbore. Predstavnici manjina treba da budu u svakoj vladi, ali su se oni prije 30. avgusta opredijelili da će sa DPS-om. U međuvremenu jesu bili i u Vladi sa SNP-om, ali da se napravi baš toliki iskorak da oni koji su izgubili izbore da dobiju najvažniju funkciju? Mislim da to ni lider BS ne vidi kao moguće”, naveo je Mandić.

Što se tiče predsjednice Skupštine Danijele Đurović i inicijative za njenu smjenu, rekao je da ne sumnja da bi u eventualnom dogovoru o resetovanju odnosa među pobjednicima iz avgusta 2020, ona sama povukla odgovoran politički potez.

Kazao je da i će DNP biti na sastanku, a Milan Knežević trenutno nije u Crnoj Gori, pa zato danas nije na presu.

"Zovemo na pošten dogovor, nikome ništa ne namećemo, ni Uri ni Demokratama. Zovemo ih da saslušaju naš predlog, a mi njihov", istakao je Mandić.

Ponovio je da su u razgovorima sa građanima svi rekli da niko neće sa DPS-om dok se ne reformiše.

Bonus video: