Abazović: Kako da resetujemo odnose ako se smijeni predsjednica Skupštine

Lider GP URA ne isključuje mogućnost dogovora sa Demokratskim frontom i Demokratama, poručivši da se mora pokazati odgovornost

42490 pregleda 100 komentar(a)
Abazović, Foto: Screenshot/Facebook
Abazović, Foto: Screenshot/Facebook

Premijer u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da će njegova partija biti prisutna na sastanku većine od avgusta 2020. godine, a koji organizuje Demokratski front. Ne isključuje mogućnost dogovora većine od 30.avgusta, ali pod određenim uslovima.

“Ja lično neću prisustvovati jer sam u Beogradu. Biće kolege iz Ure. Crna Gora se samo dijalogom može izvući iz političke krize. Bilo bi logično da oni koji su srušili Vladu nju i naprave. Ne prihvatam tezu da su je oni rušili bez plana, da je to tek tako nekome palo na pamet. Mislim da je dogovor stvoren mnogo ranije kad je podnijeta inicijativa DPS-a. Uvijek smo baštinili princip dijaloga i treba čuti obje strane”, kazao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu.

Ističe da je važan i dogovor oko vanrednih parlamentarnih izbora, Ustavnog suda, Sudskog savjeta. “Da stvorimo uslove za te izbore. Pitanje je termina da li prije, poslije Nove godine ili u nekom doglednom vremenu”.

Abazović je odgovorio potvrdno na pitanje postoji li mogućnost da se URA, Demokrate i DF dogovore.

“Ne bih ništa isključivao. Moramo odgovorno da se ponašamo. Ali ne možemo da se ponašamo da kada ih zovemo za rekonstrukciju nekoliko sati prije nego što se glasa za pad Vlade, jedna stranka ne želi da učestvuje. Nakon toga u seriji napada druge stranke sa kojima treba da čini većinu i sada treba resetovati odnose. Kako da resetujemo odnose ako se sjutra smijeni predsjednica Skupštine? Dakle, neko treba da glasa sa DPS-om, a onda treba da kaže 'puj-pike, nema veze, resetovali su se odnosi'. Da li to znači da će ako se skupimo 41, poslije 10 ili 20 dana neka druga partija ili ista reći - mi želimo da resetujemo odnose opet. Gubi se vrijeme. Nemamo ništa protiv da se mandat vrati građanima, ali građani treba da znaju da nas čeka teška jesen, kao i cijeli svijet”, istakao je Abazović.

Abazović je, povodom sporne izjave potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, kazao da mu je drago što je Joković uputio izvinjenje.

“Vjerujem da nije imao nikakvu namjeru da ikoga uvrijedi. Način na koji je iznio je neprihvatljiv. Vjerujem da se u trenutku pogrešno izrazio ili imao drugu poentu, htio na drugi način da poentira. Poruke svih koji su u Vladi moraju da budu inkluzivne”, naveo je Abazović.

Bonus video: