Ader: Vidimo da je Crna Gora zemlja u kojoj ne postoje tenzije u društvu

"Od EU su neophodni jasni uslovi ulaska, jasno određeni rokovi i zadati postupci za sve zemlje koje bi pristupile", istakao je Ader
133 pregleda 6 komentar(a)
Janoš Ader, Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Janoš Ader, Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 04.10.2017. 13:25h

Mađarska će nastaviti da pomaže Crnoj Gori u pristupanju Evropskoj uniji (EU), ne samo zbog toga što je smatra prijateljem, nego zato što svojim postupcima može biti primjer za ostale zemlje, poručio je mađarski predsjednik, Janoš Ader.

Adera, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, danas je na Cetinju primio crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Ader je čestitao Vujanoviću na članstvu Crne Gore u NATO-u.

On je kazao da je Crna Gora svojevremeno postavila sebi dva cilja, od kojih je prvi već ostvaren.

Kako je naveo, drugi cilj je ulazak u Evropsku uniju (EU), i tu je Crna Gora najviše odmakla u poređenju sa ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu.

"Od EU su neophodni jasni uslovi ulaska, jasno određeni rokovi i zadati postupci za sve zemlje koje bi pristupile", istakao je Ader.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da EU odredi rokove i da jasno poruči zemljama koje žele da pristupe da će, ako ispune obaveze u tom procesu, sigurno postati članice Unije.

"Mi vidimo da je Crna Gora zemlja u kojoj ne postoje tenzije u društvu, koja sprovodi primjerenu susjedsku politiku i koja je uspjela da postigne proteklih godina vrlo ozbiljne ekonomske rezultate", kazao je Ader.

On je istakao da je jasna integraciona politika veoma važna za Crnu Goru, ali je, kako je naveo, isto tako i interes EU.

"Zato govorim o tome da bi trebalo da se ubrzaju pregovori o ulasku i da se to odvija u jednom potpuno jasnom evropskom političkom okruženju", rekao je Ader.

To je, smatra on, interes Evrope. "To je mjera za mogućnost povjerenja koje treba da pridobiju oni koji rukovode EU, i naravno to je jedan od osnovnih uslova za stabilnost Balkana".

"Tako da Mađarska neće i ubuduće pomagati Crnu Goru u pristupanju EU samo zato što je smatramo prijateljem, nego zato što svojim postupcima može biti primjer za ostale zemlje", poručio je Ader.

Vujanović je zahvalio Aderu, navodeći da je Mađarska značajno doprinijela članstvu Crne Gore u NATO.

"Zahvalnost Mađarskoj i za iskrenu i otvorenu podršku evropskim integracijama Crne Gore. Ubijeđeni smo da će se ta podrška nastaviti, i veoma smo zahvalni na njoj", kazao je Vujanović.

On je dodao da je posjeta Adera potvrda bliskih i prijateljskih odnosa dvije države, i snažan doprinos unaprjeđenju saradnje.

Bonus video: