Održan još jedan sastanak "stare većine"

Ovo je bio četvrti sastanak tih partija, a inicirao ga je, kao i prethodne, predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić

46281 pregleda 63 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka u parlamentu, Foto: Boris Pejović
Sa današnjeg sastanka u parlamentu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.09.2022. 20:21h

Predstavnici stranaka bivše parlamentarne većine nastavili su danas oko 17 sati pregovore o rješavanju političke krize, u kojima će pokušati da dođu do dogovora o izboru nove vlade i novog skupštinskog rukovodstva.

Sastanak je završen nešto prije 20 časova, a čeka se obraćanje lidera Demokratskog fronta (DF).

Predstavnici partija prethodno su, sat i po nakon početka sastanka, otišli na pauzu, koja je nastavljena nakon 20 minuta. Novinarima su rekli da će se tokom pauze obaviti dodatne konsultacije unutar poslaničkih klubova.

Ovo je bio četvrti sastanak tih partija, a inicirao ga je, kao i prethodne, predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić.

I današenjem sastanku u Bijelom salonu Skupštine prisustvuju predstavnici svih partija koje su činile pobjedničke koalicije na parlamentarnim izborima izborima održanim 30. avgusta 2020. godine.

Na sastanku su: Andrija Mandić (Nova), Milan Knežević (DNP), Branko Radulović (PzP), Dragan Krapović (Demokrate), Zdenka Popović (Demokrate), Danilo Šaranović (Demokrate), Vladimir Joković (SNP), Miloš Konatar (GP URA), Zoran Mikić (GP URA), Miodrag Lekić (Demos), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Maksim Vučinić (Radnička partija) i Srđan Pavićević (CIVIS).

Na prvom sastanku, održanom 2. septembra u Skupštini, predstavnici “stare većine” potpisali su na predlog DF-a sporazum kojim je predviđen izbor nove izvršne vlasti i administracije parlamenta.

Na drugom, koji je bio 6. septembra, takođe u Skupštini, dogovoreno je da partije do kraja sedmice usaglase predloge za mandatara za sastav vlade i šefa zakonodavnog doma.

Treći sastanak održan je u subotu 10. septembra u jednom podgoričkom hotelu, i DF je na njemu, kako su objavile "Vijesti", saopštio da im pripada funkcija premijera, a da bi pozicija predsjednika Skupštine trebalo da pripadne Demokratama. Iz te stranke su poručili da na čelu Vlade i Skupštine treba da budu žene.

Predsjednik države Milo Đukanović, prema ustavnim rokovima koji teku nakon nedavnog obaranja Vlade Dritana Abazovića u parlamentu, treba do 19. septembra da predloži mandatara.

Bonus video: