Radnička partija: Tiranija nad radnicima mora biti zaustavljena

Slučaj fizičkog napada koji se, kako su saopštili iz Radničke partije, dogodio u srijedu na zaposlenog u JP "Komunalno i vodovod" na Žabljaku je "crveni alarm"

1921 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Radnička partija
Foto: Radnička partija

Tiranija nad radnicima mora biti zaustavljena, saopštili su iz Radničke partije.

Slučaj fizičkog napada koji se, kako navode u saopštenju Radničke partije, dogodio u srijedu na zaposlenog u JP „Komunalno i vodovod“ na Žabljaku je "crveni alarm" i najbolji pokazatelj položaja u kom se nalaze radnici u Crnoj Gori.

Država u kojoj se, kako navode, izvršni direktor javnog preduzeća "fizički obračunava" sa svojim zaposlenim uz objašnjenje da "svaki korak koji pravi trudi se da bude za dobro preduzeća i građana“, daleko je od "države u kojoj imamo vladavinu prava".

"Kako je istakla sindikalna organizacija "Komunalno i vodovod" DOO Žabljak, izvršni direktor Radovan Bošković uveo je praksu fizičkog obračunavanja sa zaposlenima i ovo je samo još jedan u nizu napada koji su se desili u ovom preduzeću", navodi se u saopštenju.

Pitali su i ko čuva leđa Boškoviću "koji zaposlenima na brutalan način, u kontinuitetu, gazi pravo na fizički integritet i dostojanstvo", te kako je moguće da Odbor direktora i Skupština grada ranije nijesu reagovali u skladu sa svojim ovlašćenjima, kao i da li je normalno da u izjavi za medije Bošković, kako navode, i nakon spornog događaja, pokazuje isključivo bahatost.

U saopštenju ističu da su ove situacije nedopustive u jednoj pravnoj državi.

"Poručujemo gospodinu Boškoviću da ne živimo u robovlasničkom društvu te da ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva da njegovoj tiraniji, i sličnih njemu, stanemo na kraj", poručili su oni.

Iz Radničke partije pozivaju nadležne organe da "procesuiraju ovaj slučaj i pruže nedvosmislenu podršku Novici Dakiću i sindikalnoj organizaciji „Komunalno i vodovod“ DOO Žabljak".

Ističu da i ovako "težak položaj zaposlenih u gradskoj čistoći", kao "posljedica otežanih uslova rada i niskih zarada", dodatno otežava njihova "zabrinutost za sopstvenu bezbjednost jer nadležni organi i lokalna samouprava nijesu u stanju da zaštite njihova prava".

"Borba protiv ugrožavanja fizičkog integriteta zaposlenih je borba svih nas u kojoj ne smijemo posustati. Naša je dužnost da stvaramo društvo u kome će se težak i pošten rad cijeniti i nagrađivati, a u kome će pojedinci koji svojim djelovanjem ugrožavaju druge biti kažnjeni u skladu sa zakonom", zaključili su iz Radničke partije u saopštenju.

Bonus video: