Građanska akcija: Zašto RTCG izbjegava da informiše da je Skupština neustavna?

"Vaša obaveza nebi smjela biti da štitite neustavne poslanike, koji su vas izabrali, već da informišete javnost, ne da prikrivate od javnosti, da se poslanički mandati raspoređuju po redu kandidata na izbornoj listi, diskriminacijom biračkog prava"

11147 pregleda 5 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Građanska akcija uputila je otvoreno pismo i javno postavila pitanje, predsjedniku i članovima Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG), generalnom direktoru Borisu Raoniću, direktorici Televizije Crne Gore Mariji Tomašević, uredniku prvog programa RTCG Damiru Ramoviću i uredniku emisije Argumneti Saši Klikovcu, zašto uporno izbjegavaju da informišu građane sa najznačajnijom društveno-političkom temom u Crnoj Gori, sa činjenicom da je Skupština Crne Gore neustavna i da je čine poslanici, koji su mandate dobili rasporedom mandata kandidatima po redu kandidata na izbornoj listi, odnosno diskriminacijom.

"Pored činjenice da je Savjet RTCG izabran upravo od poslanika koji su diskriminacijom dobili mandat, Savjet kasnije izabrao generalnog direktora, generalni direktor direktore programa, direktori urednike itd. Vaša obaveza nebi smjela biti da štitite neustavne poslanike, koji su vas izabrali, već da informišete javnost, ne da prikrivate od javnosti, da se poslanički mandati raspoređuju po redu kandidata na izbornoj listi, diskriminacijom biračkog prava. Da neki kandidati dobijaju sigurne mandate, mjesec dana prije izbora a neki kandidati neće sigurno dobiti mandat", navodi se u pismu Građanske akcije koje potpisuje Božidar Vujičić.

Savjet RTCG, kako se dalje navodi, je na inicijativu Građanske akcije, usvojio pet preporuka i uputio ih direktorima i urednicima informativnog programa RTCG, da informišu građane na ustavom određeno jednako i neposredno biračko pravo, koje građani ne mogu da ostvare, zbog navedene dikrimnacije.

"Savjet je prihvatio Programsko produkcioni plan RTCG za 2022. godinu, kojim je od strane uredništva Televizije Crne Gore usvojena sugestija Građanske akcije, da se građani informišu o neposrednom biračkom pravu, međutim do sada je Televizija CG, diskriminaciji biračkog prava i neustavnoj Skupštini CG, posvetila jednu emisiju Link i jednu emisiju na Parlamentarnom kanalu RTCG", istakao je Vujičić.

On je dodao da "ako direktori i urednici izbjegavaju da postupe u skladu sa preporukama Savjeta na inicijative građana, onda generalni direktor, kojeg bira Savjet RTCG, treba da snosi posledice u suprotnom krivica za prikrivanje diskriminacije biračkog prava od građana je na Savjetu RTCG".

"Poštovani, postupite u skladu sa vašim osnovnim zadatkom, preporukama i programom i u najgledanijoj politiučkoj emisiji na Javnom servisu RTCG, u emisiji Argumenti, pokušajte da informišete građane, da li su poslanici izabrani diskriminacijom biračkog prava ili raspodjela mandata po redosledu kandidata na listi ne predstavlja diskriminaciju biračkog prava. Informišite građane da li su Skupština CG i skupštine lokalnih samouprava neustavne, zbog navedene diskriminacije i da li su građani dužni da poštuju odluke neustavnih skupština", zaključio je Vujičić.

Bonus video: