Demokrate-NDNk-Demos će podnijeti inicijativu da 12. maj bude Dan zaštitnika Nikšića

"Toga dana organizuje se litija ulicama grada kojoj svake godine prisustvuje na desetine hiljada građana, a Saborni hram Sv. Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom, postao je početna tačka kretanja najveće pravoslavne litije u Crnoj Gori", kazao je

13288 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Klub odbornika Demokrate – Ne damo Nikšić – Demos, podnijeće sjutra, na sjednici Skupštine opštine Nikšić, inicijativu za institucionalizaciju Dana Svetog Vasilija Ostroškog na način što bi se u članu 9 Statuta Opštine Nikšić dodao još jedan praznik Opštine – Dan zaštitnika grada.

Kako je na konferenciji za novinare podsjetio predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić Nemanja Vuković od 1996. godine 12. maj, kada se upokojio Sveti Vasilije Ostroški, postaje i „velika narodna svetkovina, a dani oko tog datuma, Dani Svetog Vasilija duhovno-kulturna manifestacija visokog ranga“. Toga dana organizuje se litija ulicama grada kojoj svake godine prisustvuje na desetine hiljada građana, a Saborni hram Sv. Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom, postao je, kako je to kazao Vuković, početna tačka kretanja najveće pravoslavne litije u Crnoj Gori.

„S obzirom na viševjekovni kontinuitet kojim je Sveti Vasilije trajno obilježio i utvrdio identitet Nikšića, to smo i mi u obavezi da tu najljepšu sliku grada, čiji primarni stvaraoci nijesmo mi njegovi žitelji, nego Sveti Vasilije, naš pokretač i zaštitnik, sačuvamo kao kulturno dobro i duhovnu činjenicu. Zato smo i odlučili da podnesemo Inicijativu Skupštini opštine Nikšić da se u članu 9 Statuta Opštine Nikšić, osim 18. septembra uvrsti još jedan praznik — Dan zaštitnika grada, koji se obilježava 12. Maja“, stoji u inicijativi koju je pročitao Vuković.

Kako je kazao, s obzirom na veliki ugled koji ovaj svetitelj uživa među Nikšićanima, bez obzira na njihove posobenosti i osobenosti, sigurni su da će incijativa objediniti sve odbornike i naići na punu podršku u Skupštini opštine Nikšić.

„Sjutra ćemo podnijeti i inicijativu za Odluku o pristupanju izmjenama i dopunama Statuta Opštine Nikšić, koju očekujem da potpišemo zajedno sa svim kolegama iz parlamentarne većine kako bi se odmah ušlo u proceduru“, kazao je Vuković na konferenciji za novinare.

Ovogodišnja litija 12. maja
Ovogodišnja litija 12. majafoto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da je riječ o inicijativi koju su još 2016. godine odbornici Demokrata u SO Nikšić, Veselinka Peković i Milivoje Zarubica, zajedno sa potpredsjednikom partije Momom Koprivicom, već prezentovali.

Kako u inicijativi stoji, ono što neki grad čini posebnim su njegovi spomenici, građevine, tradicija, običaji, znamenite ličnosti koje su u toj sredini živjele i stvarale, zajedničko iskustvo i kolektivno pamćenje njegovih žitelja.

„U vrijeme kada glavni i veliki gradovi, svuda u svijetu, uz naglašenu centralizaciju, dobijaju dominatnu ulogu u državi, ne samo na političkom, privrednom, i administrativnom već i na kulturnom i simboličkom planu, lokalna uprava treba da se potrudi da i manji gradovi očuvaju svoju posebnost i svoj lokalni duh, pogotovo ako je ta posebnost formirana na nekoj univerzalnoj vrijednosti i istorijskom nasljeđu“, stoji u pomenutoj inicijativi.

Vuković je podsjetio da je hram Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću sagradio kralj Nikola, i da je on „mauzolej palim crnogorskim i hercegovačkim ratnicima, čija su imena upisana na zidovima svetinje, kao i najviša kota i vertikala oko koje je sagrađen grad, i koji je jasno pozicionirao i ime najzaslužnijeg građanina starog Onogošta, mitropolita istočno-hercegovačke eparhije Vasilija Jovanovića“.

„Od sredine 17. vijeka, kada je kao mitropolit došao na područje ovoga grada, Sveti Vasilije je, uprkos velikoj oskudici, stalnim i surovim borbama i previranjima, za života i poslije blaženog upokojenja, bio i ostao simbol svetog i pravednog života, ličnost koja iscjeljuje, sabira i izvodi na pravi put. Završivši svoj podvižnički život u ostroškoj stijeni, svojom čudesnom ličnošću je od nje stvorio jedno od najvećih svetilišta u Evropi, kome sa jednakom ljubavlju, vjerujući u iscjeliteljsku moć svečevih moštiju, pristupaju ljudi svih vjeroispovijesti“, navodi se u inicijativi koalicije koju čine Demokrate, Ne damo Nikšić i Demos.

Vuković je istakao da su za podnošenje inicijative dobili blagoslov od episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Bonus video: