Ćorović: Samo smo u planovima centar sjevera

Zalagaćemo se za valorizaciju kulturnih potencijala bošnjačkog naroda, poručio je potpredsjednik BS

6210 pregleda 1 komentar(a)
Glavni uzrok odliva stanovništva je ekonomski faktor: Ćorović, Foto: Privatna arhiva
Glavni uzrok odliva stanovništva je ekonomski faktor: Ćorović, Foto: Privatna arhiva

Opštinski odbor Bošnjačke stranke u Bijelom Polju kao glavne probleme u bjelopoljskoj opštini vidi odliv stanovništva, nedostatak radnih mjesta, neadekvatno plaćen rad, kao i nekompletnu putnu, vodovodnu i komunalnu infrastrukturu.

"Tu su nedostatak ulaganja u kapitalne razvojne projekte u čemu je problem državni nivo, zapostavljenost sjevera kao državne regije sa izuzetnim resursima, nedovoljno razvijena poljoprivredna proizvodnja, turizam i mali i srednji biznis. Problem je svakako nedovoljno razvijena svijest građana o brojnim temama, kao što su zaštita životne sredine, ljudska prava i slobode, potrošačka prava, vrijednosti multikulturalizma i demokratičnosti. Problem su i tabu teme poput: narkomanije, nasilja u porodici, zloupotrebe vjerskih osjećanja i drugo," kazao je za "Vijesti" potpredsjednik Bošnjačke stranke u Bijelom Polju Jasmin Ćorović.

Ta partija samostalno izlazi na lokalne izbore, a nosilac liste je Ernad Suljević.

Ćorović kaže da će oni ako osvoje vlast tražiti "sistemska rješenja".

"Glavni uzrok odliva stanovništva je ekonomski faktor, ali i mnogi drugi... Sa iskorišćenošću potencijala koje nesumnjivo Bijelo Polje ima, ova opština bi mogla da bude jedno zaista dobro mjesto za život", kazao je Ćorović.

Objasnio je da je bjelopoljska Opština, kroz brojne državne planove smo prepoznata kao opština koja treba da bude centar regiona.

"Tako smo definisani i kad je u pitanju izgradnja komunalne infrastrukture, regionalne sanitarne deponije, regionalnog reciklažnog centra. To su infrastrukturne pretpostavke koje moramo izgraditi i sa kojima bi se, pored rješavanja gorućeg pitanja upravljanja i odlaganja otpada, povećao broj zaposlenih, a sa druge strane imali bi značajne prihode u opštinskoj kasi od taksa za prijem, reciklažu i regulisanje otpada iz drugih opština regiona", ukazao je on.

U svom programu su, istakao je Ćorović, visoko na ljestvici prioriteta upisali zalaganje za razvoj sjevera zemlje i ravnomjeran regionalni razvoj.

"Borićemo se za pravedniju raspodjelu državnih sredstava i znatno veća ulaganja u opštine sjevera, pa samim tim i u Bijelo Polje. Bez aktivnog učešća države nema kvalitetnog razvoja sjevera. Akcenat ćemo staviti na sjeverni region. Tu su resursi i želimo radikalno da mijenjamo sliku državnih ulaganja, sa ciljem realizacije većeg broja kapitalnih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i brendiranja sjevera kao privlačnog regiona sa realnim i neiskorićenim potencijalima. Poljoprivreda i turizam, s obzirom na fantastične uslove moraju biti i strateške grane razvoja Bijelog Polja", kazao je on.

Poručio je da će se BS zalagati za kvalitetne edukativne kampanje, jer bez razvoja znanja i svijesti nema ubrzanog napretka i prosperiteta. "Moraju se osmisliti razne kampanje u kojima će biti uključen što veći broj stanovnika Bijelog Polja kako bi se usvajala nova znanja i mijenjale stare i pogrešne navike iz svih sfera života", rekao je Ćorović.

Ukoliko dođu na vlast, među prioritetima će imati konstantan zahtjev i saradnju sa Vladom na realizaciji krupnih infrastrukturnih projekata, sa čijom valorizacijom bi se otvorila nova radna mjesta i usporio trend iseljavanja.

"Zalagaćemo se za valorizaciju kulturnih potencijala, materijalnih i nematerijalnih, bošnjačkog naroda u Bijelom Polju sa čijom valorizacijom mogu imati koristi svi", kazao je on, dodajući da će među prioritetima biti i borba za bolji status Islamske zajednice.

Bonus video: