Dukić: Strategija razvoja kulture - za kvalitetniji život građana Podgorice, ali i kao motor ekonomskog razvoja

"Takvom strategijom ojačaće se položaj kulture u Glavnom gradu, podstaći otvaranje novih radnih mjesta, osigurati podrška inovacijama u kulturi, zaštititi i promovisati kulturno-istorijsko nasljeđe i omogućiti pristup kulturnim sadržajima za različite grupe"

2890 pregleda 6 komentar(a)
Dukić, Foto: Pokret Preokret
Dukić, Foto: Pokret Preokret

Odbornici Preokreta u Skupštini Glavnog grada snažno će se zalagati za donošenje Strategije razvoja kulture već u prvoj godini mandata lokalnog parlamenta, poručila je Svetlana Dukić, kandidatkinja za odbornicu u Skupštini Glavnog grada sa liste Preokret na izborima 23. oktobra.

"Kultura i umjetnost treba da igraju važnu ulogu u budućem razvoju Podgorice. Oni nisu samo važni za kvalitet života građana, već mogu biti i motor ekonomskog razvoja, počev od obogaćivanja turističke ponude grada, preko razvoja kreativnih industrija i do podsticanja inovacija", dodala je Dukić u saopštenju "Preokreta".

On smatra da bogata kulturna ponuda može biti zaštitni znak Podgorice, jer živimo u gradu sa raznolikim kulturno-istorijskim nasljeđem.

"Međutim, čini se da je kultura već dugo vremena nisko na ljestvici prioriteta donosilaca odluka. Da bismo to preokrenuli, potrebna nam je sveobuhvatna strategija razvoja kulture za period od pet do 10 godina, kojom će se definisati pravci razvoja kulturne djelatnosti u Podgorici", kaže Dukić.

Takvom strategijom, dodaj ona, ojačaće se položaj kulture u Glavnom gradu, podstaći otvaranje novih radnih mjesta, osigurati podrška inovacijama u kulturi, zaštititi i promovisati kulturno-istorijsko nasljeđe i omogućiti pristup kulturnim sadržajima za različite grupe.

"Strategijom razvoja kulture potrebno je stvoriti okvir za podršku ustanovama kulture, uključujući JU Muzeji i galerije Podgorice, KIC 'Budo Tomović', Gradsko pozorište i Narodnu biblioteku 'Radosav Ljumović'. Veća izdvajanja za ove ustanove su neophodna kako bi proizvodile što kvalitetnije sadržaje i tako poboljšale kulturnu ponudu u gradu. Jednako je važno predvidjeti mjere podrške samostalnim umjetnicima, uključujući alternativnu scenu, te osigurati podršku sektoru kreativnih industrija", navodi Dukić.

Donošenje strategije je neophodno, kako kaže, radi većih mogućnosti za finansiranje kulturne djelatnosti.

"Naime, pristup bespovratnim sredstvima, uključujući fondove EU, bio bi značajno olakšan ukoliko bi mjere i aktivnosti na polju kulture bile utvrđene strateškim dokumentom", smatra Dukić.

Tokom donošenja Strategije, dodaje ona, biće izuzetno važno uključiti širok spektar kulturnih radnika, ustanova i umjetnika iz svih branši, kako bi se došlo do ideja i rješenja po mjeri svih, ali i kako bi takva strategija bila prihvaćena od strane svih zainteresovanih strana.

"Zalagaćemo se i da strategija razvoja kulture bude dinamičan dokument, čija realizacija će se redovno pratiti i ocjenjivati, a po potrebi i prilagođavati aktuelnim trendovima. Vrijeme je za kulturu. Vrijeme je za preokret", zaključila je Dukić.

Bonus video: