Rezultati lokalnih izbora do sada proglašeni u osam opština

Iako pravnici i nevladin sektor naglašavaju da opštinske izborne komisije ne mogu proglašavati konačne rezultate izbora u zakonskom roku od 15 dana, dok Ustavni sud ne donese odluku o podnijetim žalbama, OIK Budva je u utorak to učinila

14238 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rezultati lokalnih izbora od 23. oktobra do sada su proglašeni u osam opština – u Baru, Bijelom Polju, Budvi, Plužinama, Rožajama, Tivtu, Zeti i na Žabljaku.

Iako pravnici i nevladin sektor naglašavaju da opštinske izborne komisije ne mogu proglašavati konačne rezultate izbora u zakonskom roku od 15 dana, dok Ustavni sud ne donese odluku o podnijetim žalbama, OIK Budva je u utorak to učinila. U vezi sa izbornim procesom u Budvi, pred Ustavnim sudom, koji nema kvorum za odlučivanje, podnijete su dvije žalbe.

Ustavni sud nema kvorum za rad, jer je od sedam sudija, četvoro otišlo u penziju. U Skupštini za sada ne postoji kvalifikovana većina za izbor sudija Ustavnog suda.

Prema konačnim rezultatima lokalnih izbora u Budvi, lista “Milo Božović - Budva na prvom mjestu!” - Demokratski front osvojila je apsolutnu većinu - 18 mandata. Lista “Prava stvar, koalicija Jedinstveni za Budvu - Dragana Mitrović” - DPS, SDP, SD, LP i GI 21. maj” devet mandata, a lista “Dragan Krapović - Idemo ljudi! - Demokrate - Demos” četiri mandata.

Po jedan mandat osvojile su lista “SNP - Temeljno za Budvu” i “Dr Dritan Abazović - Može Budva! Može Crna Gora! - Građanski pokret URA”. Cenzus nisu prošle liste “Dr Vujičić Božidar - Građanska akcija - Za bolju Budvu” i “Luka Liješević - Prava Crna Gora - Držimo riječ - Marko Milačić. Nosilac izborne liste "Dr Božidar Vujičić - Građanska akcija - Za bolju Budvu" Božidar Vujičić dostavio je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) više prigovora od kojih su neki odbačeni.

Iz DIK-a su Vijestima rekli da će večeras na sjednici odlučivati od još jednom prigovoru Vujičiću.

Napominju da DIK fomalno-pravno ne odlučuje o potvrđivanju izbora.

U Baru je, prema podacima OIK, koalicija "Prava stvar Zajedno Bar" koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija (LP) osvojila najviše mandata. Ova lista osvojila je 8.267 glasova i imaće 15 odbornika u Skupštini opštine (SO).

Na drugom mjestu nalazi se lista "Idemo, ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno - Za Bar - Demokratska Crna Gora, Pokret Evropa Sad i Ujedinjena Crna Gora" koja je osvojila 4.014 glasova, odnosno sedam mandata

Za listu "Za budućnost Bara - Maja Vukićević" koju predvodi Demokratski front (DF) glasalo je 2.698 građana, što znači da je osvojila pet mandata. "Novo vrijeme za Bar" na čijem čelu se nalazi Branislav Nenezić (Socijaldemokrate) osvojila je 2.290 glasova i imaće četiri odbornika u Skupštini.

Lista koalicije "Može Bar" koju predvodi Građanski pokret URA osvojila je 1.815 glasova, odnosno tri mandata.

Lista "Radomir Novaković Cakan - Biram Bar" osvojila je 1.141 glas i imaće dva mandata.

"Bošnjačku stranku - Ispravno za Bar" glasalo je 859 građana i osvojila je jedan mandat.

Liste Stranke pravde i pomirenja, Socijalističke narodne partije (SNP) i Prave Crne Gore nijesu prešle census. Konačne izborne rezultate proglasila je i OIK Zeta, ali učesnici izbora u najmlađoj opštini nisu podnosili žalbe Ustavnom sudu.

Lista Demokratskog fronta osvojila je 16 mandata na lokalnim izborima u Zeti, DPS osam mandata, Demokratska Crna Gora u sedam i Socijalistička narodna partija jedan mandat.

Koalicija DPS-SD-SDP-LP će u novom sazivu SO Tivat imati 12 odbornika, koalicija “Da zapečatimo” 10, dok će DF i HGI imati po tri odbornika. Krtoljska lista osvojila je dva mandata, a sa po jednim svojim odbornikom u novom sazivu biće zastupljeni i Tivatska akcija i Bokeški forum.

U Plužinama je SNP sačuvao vlast sa 17 mandata, Demokrate su osvojile četiri mandata, Nova šest, URA - jedan, a DPS-SD dva mandata.

DPS je ostao na vlasti u Bijelom Polju, a u Rožajama Bošnjačka stranka.

Bonus video: