Deletić: Građani će se na popisu izjasniti na sve važne teme, pa i na pitanja o vjeri, naciji i jeziku

"Ne možemo se mi u opljačkanoj, devastiranoj, privredno i ekonomski uništenoj Crnoj Gori koju su pojedini privatizovali i u kojoj su sprovodili ne samo politički već i kriminalni inženjering porediti sa jednom Njemačkom, Švedskom ili Švajcarskom"

4346 pregleda 14 komentar(a)
Deletić, Foto: Prava Crna Gora
Deletić, Foto: Prava Crna Gora

Prošlo je vrijeme u kome je Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim satelitima sprovodila diskriminaciju i inžinjeringe raznih vrsta, pa je i amandman Socijaldemokrata Crne Gore (SD) politički ćorak, a građani će se na popisu izjasniti na sve za popis važne teme, pa i na pitanja o vjeri, naciji i jeziku, poručila je Aleksandra Deletić, generalna sekretarka Prave Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju ove partije regovala je nakon što je SD u skupštinsku proceduru predao amandman kojim se traži da na prvom narednom popisu građane Crne Gore ne treba pitati o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti kao ni o jeziku kojim govore.

"Ovaj predlog je ništa drugo do nastavak prakse i politike DPS-a kojom se građanima onemogućava da se slobodno izjasne. Strah od mišljenja naroda i ovoga puta pravi paniku u redovima ovih struktura, jer bi se baš na ovim pitanjima koja hoće po svaku cijenu da izbjegnu najjasnije vidjelo šta narod misli o takvoj politici", kaže Deletić.

Ona navodi kako u SD-u kažu da popis stvara podjele u društvu.

"Na ovo pozivaju i upozoravaju upravo one strukture koje na ovim pitanjima godinama i decenijama izazivaju podjele na osnovu kojih vrše vlast", kaže ona.

Navodi da ističući da je popis neophodno sprovesti u atmosferi koja je lišena tenzija i političkog uticaja oni se pozivaju na razvijene evropske zemlje koje ne prikupljaju navedene podatke.

"Ne možemo se mi u opljačkanoj, devastiranoj, privredno i ekonomski uništenoj Crnoj Gori koju su pojedini privatizovali i u kojoj su sprovodili ne samo politički već i kriminalni inženjering porediti sa jednom Njemačkom, Švedskom ili Švajcarskom, ili ostalim državama koje navode. U ovim zemljama političari i funkcioneri za svaku aferu ili kršenje zakona podnose ostavke dok je kod nas tri desenije od strane Đukanovića i njegovog režima na sceni sistemsko mijenjanje strukture stanovništva kroz zastrašivanje, ucjenjivanje, potkupljivanje i ostale njima dobro poznate metode", rekla je.

Kaže i da ovim predlogom pokušavaju da diskriminišue nacionalne manjine.

"Onemogućavajući njihovo pravo da se izjasne o ovim pitanjima, i na osnovu tih podataka ostvare svoja zakonom i Ustavom zagarantovana prava, da se u skladu sa tim podacima kreiraju javne politike promovisanja njihove kulture i tradicije. Stoga svakom je danas u Crnoj Gori jasna ova namjera, iza koje stoji briga za odsustvo kontrole koju su do sada imali i strah od slobodnog popisa na kojem će svaki građanin slobodno, baš kao i na izborima 30. avgusta moći da se izjasni onako kako želi", zaključila je.

Bonus video: