Predsjednica VK: Četvoro sudija Ustavnog suda izabrati bez odlaganja

"Ustavni sudovi su čuvari Ustava. Neophodno je i hitno da se Ustavnom sudu Crne Gore omogući da obavlja svoju ulogu u ovom trenutku duboke institucionalne krize u zemlji", navodi Kler Bazi Malori

53343 pregleda 93 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednica Venecijanske komisije Kler Bazi Malori pozvala je danas sve partije u Skupštini Crne Gore da bez odlaganja izaberu četvoricu nedostajućih sudija Ustavnog suda kvalifikovanom većinom.

"Ustavni sudovi su čuvari Ustava. Neophodno je i hitno da se Ustavnom sudu Crne Gore omogući da obavlja svoju ulogu u ovom trenutku duboke institucionalne krize u zemlji.

"Stoga pozivam sve političke snage u Skupštini Crne Gore da pokažu opredijeljenost za demokratsko funkcionisanje institucija države i da bez odlaganja izaberu četvoricu nedostajućih sudija Ustavnog suda kvalifikovanom većinom, kako je to predviđeno Ustavom kako bi se osigurao pluralistički sastav suda. Sprovođenje Ustava zahtijeva lojalnu saradnju svih državnih institucija", navela je Malori u saopštenju.

Sjednica Skupštine, na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda, zakazana je za ponedjeljak. Opozicija se već izjasnila da neće glasati za predložene kandidate, već traži da se postupak vrati na početak.

Bonus video: