Eskobar: Hitno izabrati sudije Ustavnog suda i organizovati prijevremene izbore

"Nakon toga, Crna Gora se mora ponovo fokusirati na stvari koje znače građanima. To su reforma vladavine prava, borba protiv korupcije i ekonomija, a ne stvari koje izazivaju podjele, kao što je utvrditi ko je Srbin a ko Crnogorac, u koju crkvu ko ide... Te stvari su napori za dalju destabilizaciju države"

49692 pregleda 109 komentar(a)
Foto: US Embassy
Foto: US Embassy

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kazao je u intervjuu za Atlantski savez da se Crna Gora mora hitno fokusirati na dvije stvari - izbor sudija Ustavnog suda i organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

On je rekao da je veoma zabrinut zbog činjenice da je Crna Gora izgubila dosta vremena u sprovođenju reformi koje su neophodne za zatvaranje poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

Podsjetio je da je Crna Gora otvorila sva poglavlja, a da je sad fokus na pitanju njihovog zatvaranja.

Eskobar je rekao da se nada da će Crna Gora nastaviti svoj put da bude jedan od predvodnika u procesu pregovora.

Trenutni izazov je, prema njegovim riječima, što se država nalazi u veoma dubokoj ustavnoj krizi.

"Postoje neke partije koje guraju izmjene Zakona o predsjedniku, bez da postoji kvorum u Ustavnom sudu. Ako iko dovede u pitanje ustavnost tih izmjena, ne postoji tijelo koje može odlučiti da li je to urađeno dobro ili nije. Moramo se fokusirati na dvije stvari. Prva je da se hitno moraju popuniti te pozicije (u Ustavnom sudu) i da ne igraju igre kojima će se probati da zauzvrat dobiju političke ustupke da to urade. Drugo, mislim da Vladi treba novi mandat. To znači prijevremeni izbori. Potrebni su prijevremeni izbori. Tako mi vidimo situaciju, i to mora da se uradi hitno. Nakon toga, Crna Gora se mora ponovo fokusirati na stvari koje znače građanima. To su reforma vladavine prava, borba protiv korupcije i ekonomija, a ne stvari koje izazivaju podjele, kao što je utvrditi ko je Srbin a ko Crnogorac, u koju crkvu ko ide... Te stvari su napori za dalju destabilizaciju države", istakao je Eskobar.

Upitan da li je svoju zabrinutosti podijelio s političarima u Crnoj Gori, Eskobar je odogovorio da je podijelio privatno, a da je ovo prvi put da javno govori o tome.

Na pitanje da li će SAD preduzeti dodatne korake da sankcioniše korumpirane zvaničnike u regionu, on je odgovorio potvrdno, rekavši da je to bitan i efektan alat.

Upitan šta su barijere koje sprečavaju američke investicije u regionu, kazao je da je to korupcija. Naglasio je da je ona "najveći problem regiona".

"Nacionalizam i etnička rivalstva su samo maska za to. Vrlo je jasno da su sve partije koje su najviše nacionalističke u regionu, takođe i najviše korumpirane. To je činjenica. I to nije priča Vlade SAD-a. Nezavisne organizacije kao Transperensi internešnal i neke evropske orgaizacije civilnog društva ukazuju na to iznova, kao i veoma dobre domaće organizacije civilnog društva", dodao je.

Bonus video: