Joković: Postoji većina za Otvoreni Balkan

Lider SNP-a kazao da toj stranci nije bitno "šta će dobiti" u novoj vladi

11169 pregleda 56 komentar(a)
Joković, Foto: Boris Pejović
Joković, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je postoji volja i većina za pristupanje Crne Gore regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan" i da vjeruje da će aktuelna ili novoformirana vlada realizovati to pitanje.

"Postoji dogovor u Vladi, postoje određene procedure, vjerujem da će ova Vlada ili dogovorom o formiranju nove, postići i to pitanje. Većina postoji za to i vjerujem da će to biti riješeno. To nije političko pitanje, sve će se dešavati kao do sada, ali na mnogo jednostavniji i brži način. Posebno je bitno što su sve države potpisale da će jedinstveno djelovati kada su u pitanju vremenske nepogode", kazao je Joković, kako prenosi portal RTCG-a.

Rekao je da SNP-u nije bitno "šta će dobiti" u novoj vladi.

"Mi bismo pristali, ako bi bila bolja vlada, i da bude bez SNP-a, da ne budemo u njoj, samo da se ispostave dobri rezultati kao ova vlada", kazao je lider te partije.

Na pitanje je li prihvatljivo da Nebojša Medojević bude koordinator bezbjednosnih službi, Joković je odgovorio: "Postoje službe i dogovori. Što se tiče obavještajnog sektora, znate da SNP nije ništa zauzimao, tako da nijesmo prepreka tome..."

Joković je na pres konferenciji u prostorijama SNP-a ocijenio da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jedan od najvećih uspjeha aktuelne izvršne vlasti. Istakao je da taj dokument nije potpisan da bi se dao povlašćen položaj toj crkvi, već da bi se ona izjednačila sa drugima.

"Crna Gora se ove godine najmanje zadužila, nikada nije bila veća naplata budžeta, sasjekli smo kriminal i korupciju, naročito kada je u pitanju šverc cigareta, isplaćene su sve plate i sve penzije...", naveo je on.

Joković, koji je ujedno i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, podsjetio je da će za 20 odsto biti povećane plate u mnogim državnim institucijama.

"Imali smo najjeftinije gorivo i pelet u regionu, sve što smo mogli smo učinili. Državna preduzeća nijesu nikada bolje poslovala", naglasio je .

Dodao je i da je ovo prva Vlada koja je uvećala svoju imovinu, tako što je otkupila nekadašnja državna preduzeća.

"Prošle godine, u ovo vrijeme, prosječna plata je bila 530 eura, ove godine je 735. Nikada u Crnoj Gori nije bilo više zaposlenih...", rekao je.

Poručio je i da se sada vidi "kako su vratili DPS na vlast".

Istakao je i da su postignuti "odlični rezultati" po pitanju eksploatacije šljunka iz rijeka, naročito Morače.

"Uputio bih apel građanima da jave policiji i inspekcijama kada vide da neko zloupotrebljava. Apelujem i na one, koji su do sada uzeli ilegalno ogromna sredstava, da prestanu već jednom", kazao je Joković na konferenciji.

Bonus video: