Damjanović u Banjaluci o trošku građana i poslovno i "privatno"

Damjanović se službeno sreo s koleginicom u Banjaluci, istog dana kad je navodno privatno bio na akademiji povodom Dana RS

29850 pregleda 128 komentar(a)
Damjanović i Kovač na svečanosti u Banjaluci, Foto: Privatna arhiva
Damjanović i Kovač na svečanosti u Banjaluci, Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo finansija platiće oko 230 eura troškova puta i smještaja za čelnika tog resora Aleksandra Damjanovića, koji je od 8. do 10. januara boravio u posjeti Banjaluci, tokom koje se sreo s tamošnjom koleginicom Zorom Vidović.

Dio crnogorske i međunarodne javnosti oštro je osudio prisustvo Damjanovića i ministra pravde Marka Kovača svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske (RS), održanoj u Banjaluci 8. januara, konstatujući da se radi o datumu koji je osporio Ustavni sud BiH.

U prvoj reakciji Damjanović je javnosti saopštio da je u Banjaluci bio privatno, što je indirektno potvrdio i premijer Dritan Abazović rekavši da nije znao da će ministri ići u RS i da Vlada nije utvrdila platofrmu za taj put.

Nakon što su se u pojedinim medijima juče pojavile fotografije Damjanovića s ministarkom Vidović, iz Ministarstva finansija “Vijestima” su saopštili da je on od 8. do 10. januara bio u posjeti Banjaluci, tokom koje se u Ministarstvu finansija RS sastao sa koleginicom.

Susret je, kako su saopštili, organizovan na poziv Vidovićeve, i o njemu su, navode, izvjestili tamošnji i dio domaćih medija.

”Troškove po putnom nalogu u iznosu od 101,50 eura, kao i hotelskog smještaja u iznosu od 128 eura, kao i u svim ostalim slučajevima snosilo je Ministarstvo finansija”, piše u odgovoru.

Međutim, nejasno je kako je Damjanović bio u zvaničnoj posjeti s obzirom na to da Vlada nije utvrdila platformu o njoj, na šta je obavezuje Poslovnik, i da premijer tvrdi da nije znao da je ona u planu.

Dodatnu konfuziju u priču unosi to što Kovač kaže da je u Banjaluci bio u svojstvu ministra.

Ministarstvu pravde fakturisano je 217 eura troškova hotelskog smještaja u Banjaluci za Kovača i njegovog vozača.

Dvojica ministara ceremoniji su prisustvovali na poziv predsjednika RS Milorada Dodika.

Iz Vlade su “Vijestima” u ponedjeljak saopštili da ih ministri nisu predstavljali u Banjaluci i da Vlada nije razmatrala platformu za njihovo putovanje, odnosno da ona nije bila kandidovana za razmatranje.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministarka vanjskih poslova te države Bisera Turković, uputila je protestno pismo Abazoviću, navodeći da prisustvo zvaničnika Vlade na akademiji kojom se obilježava 9. januar kao dan RS narušava međususjedske odnose Crne Gore i BiH.

Iz Vlade su istakli da ona neupitno poštuje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, podržavajući njen evropski put i baštineći prijateljske i dobrosusjedske odnose zasnovane na tradicionalno snažnim međudržavnim vezama, zajedničkim evropskim aspiracijama, ekonomskoj saradnji i daljem infrastrukturnom povezivanju.

”Crna Gora poštuje sve odluke Ustavnog suda BiH i sa Federacijom BiH, kao i sa entitetom RS, sarađuje na nivou i u obimu koji su definisani ustavima i zakonima dviju država”, poručili su.

Abazović je saopštio da neće smijeniti Damjanovića i Kovača, dodajući da su oni kazali da podržavaju ustavno uređenje BiH.

”Nisam vidio da je neko pohvalio šestočlanu delegaciju koja je otišla u Potočare. Ne očekujte od mene, kada neko uradi suprotno od onoga što mislim da treba da uradi, da mu stanem ‘nogom za vrat’. Neću ih smijeniti, to su moje kolege, sve što je dosad bila stvar dogovora je ispoštovano. Možda se i njima ne sviđaju sve moje izjave, možda se meni ne sviđaju postupci drugih ministara, ali to smatram dijelom političkog šarenila koje postoji u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

Bonus video: