Sjednica Ustavnog odbora u utorak

Poslanici vlasti i opozicije su se sinoć dogovorili u vezi sa izborom troje pravnika za sudije

11539 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Youtube/Skupština Crne Gore
Foto: Youtube/Skupština Crne Gore

Sjednica Ustavnog odbora, na kojoj će biti predloženi kandidati za sudije Ustavnog suda, održaće se u utorak u 12 časova, saznaju "Vijesti".

Iz Skupštine su saopštili da će sjednica biti održana u "Crvenom salonu".

Poslanici vlasti i opozicije su se sinoć dogovorili u vezi sa izborom troje pravnika za sudije.

To su zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sutkinja kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Dragana Đuranović.

U međuvremenu će, kako je i zvanično potvrđeno iz Skupštine, pokušati da postignu saglasnost i oko četvrtog. To bi trebalo da bude Alija Beganović ili Faruk Resulbegović. Prvi je predsjednik Suda za prekršaje u Bijelom Polju, a drugi osnovni tužilac u Ulcinju.

Na oglas za izbor četvoro sudija koji nedostaju raspisan je krajem prošle godine kada se prijavilo 27 pravnika. Osim Armenko, Tešić i Đuranović, javili su se: Marijan Aković, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Fadil R. Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Medina Mušović, Zdenka Perović, Jadranka Novaković, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović, Amer Šukurica i Blagota Mitrić.

Ustavni sud je u blokadi od 13. septembra, od kad je sudija Miodrag Iličković otišao u starosnu penziju. U sudu je trenutno troje od ukupno sedam sudija (Desanka Lopičić, Budimir Šćepanović i Milorad Gogić), pa ta institucija nema kvorum za rad s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih članova. Na čekanju je nekoliko hiljada predmeta.

Decembarski oglas za izbor sudija šesti je od avgusta 2020. Četiri nisu rezultirala utvrđivanjem liste kandidata na Odboru, dok je nakon petog, posljednjeg, skupštinska većina plenumu predložila četiri pravnika. Međutim, niko od njih ni nakon dva kruga glasanja, u oktobru i decembru, i parlamentarnog dijaloga partija između toga, nije izabran.

Za sudiju Ustavnog suda mogao je da konkuriše ugledni pravnik koji ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Bonus video: