Ni Nimanbegua ne zanima rekonstrukcija Vlade

Izvori “Vijesti” navode da se pitanje potencijalne rekonstrukcije ili nove vlade mora riješiti naredne sedmice, jer bi predsjednik države Milo Đukanović 16. marta, kad ističe rok za izbor kabineta, mogao raspustiti parlament

24819 pregleda 39 komentar(a)
Neće dati glas u Skupštini: Nimanbegu, Foto: BORIS PEJOVIC
Neće dati glas u Skupštini: Nimanbegu, Foto: BORIS PEJOVIC

Lider i poslanik Force Genci Nimanbegu, čijoj se podršci rekonstrukciji Vlade skupštinska većina nadala nakon što je od nje odustala Ujedinjena Crna Gora, ne namjerava da u parlamentu glasa za to, potvrđeno je “Vijestima” iz Force.

Sjednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o “osvježenju” izvršne vlasti, kojoj je izglasano nepovjerenje u avgustu, ili konstituisanju nove, mogla bi eventualno da bude održana naredne sedmice. Tridesetoavgustovskoj većini fali jedan glas da neku od tih ideja sprovede u djelo.

Izvori “Vijesti” tvrde da je i dalje problem u tome što Ujedinjena, koja je dio većine, ne podržava rekonstrukciju, što je juče potvrdio i čelnik te partije Goran Danilović.

On je sinoć saopštio da se većina prekjuče sastala i da je predloženo da Miodrag Lekić vrati mandat jer nema potrebnu podršku poslanika za formiranje vlade, i da se mandat da aktuelnom premijeru Dritanu Abazoviću, koji bi “sve to morao da uradi za sedam dana”. Tvrdi da su to prihvatili svi predstavnici stranaka većine osim njega.

”Rekao sam da je Ujedinjena dala pisanu podršku Lekiću, i glasali smo u Skupštini za to, i da smo spremni ako predloži kabinet u narednih sedam dana, da bez ucjenjivanja glasamo novu vladu... Rekao sam da rekonstrukciju nećemo podržati jer smo tu izjavu dali davno, da iza toga stoje stranački organi i ja lično, da ja neću rekonstruisati Vladu koju smo oborili jer je izabrala Demokratska partija socijalista (DPS) i da ne možemo podržati da se mandat ponovo, i to u preostalih šest dana, da Abazoviću”, naglasio je Danilović.

Izvori “Vijesti” navode da se pitanje potencijalne rekonstrukcije ili nove vlade mora riješiti naredne sedmice, jer bi predsjednik države Milo Đukanović 16. marta, kad ističe rok za izbor kabineta, mogao raspustiti parlament.

Planirano je bilo da u rekonstruisanu Abazovićevu Vladu uđe Demokratski front (DF), dok je predviđeno da iz nje izađe, odnosno da bude smijenjen, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Jedan od čelnika DF-a i predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, potvrdio je juče da se 40 od četrdeset jednog poslanika većine saglasilo da se formira “tehnička vlada za pripremu izbora”.

Tvrdi da je on trebalo da koordinira službama bezbjednosti i “čišćenjem biračkih spiskova”, ali da to nije podržao Danilović.

”Izgleda da sam ja problem. Duvanska mafija ne sjedi skrštenih ruku”, saopštio je Medojević.

Danilovića je juče kritikovao i lider i poslanik Radničke partije Maksim Vučinić, koji je saopštio da principi čelnika Ujedinjene u završnici kampanje za predsjedničke izbore i “na pragu formiranja nove vlade, ne djeluju da idu u prilog obračunu s Đukanovićem, već njemu naruku”.

Danilović je sinoć odgovorio da bi izdao sebe i slagao javno da je pristao da se Abazoviću da novi mandat.

”Nijedno ime, pa ni Medojevićevo, nije pominjano, niti se i sekunda potrošila na tu temu. Meni je, međutim, bilo čudno da je Medojević glasao da bude u nekoj novoj ‘rekonstruisanoj’ Vladi na čijem je čelu Abazović, za kog je do juče govorio da je ‘uzeo 21 milion’ i da je na čelu mafije, te da bi (glavni specijalni tužilac Vladimir) Novović morao da ga uhapsi”, naveo je.

Prema informacijama “Vijesti”, avgustovska većina još se nada da će ubijediti jedinog poslanika Ujedinjene Vladimira Dobričanina da glasa za “osvježenje” Abazovićevog kabineta. Dobričanin je trenutno u inostranstvu, a očekuje se da se u Crnu Goru vrati u ponedjeljak.

Abazović je prije dva dana, govoreći o potencijalnoj rekonstrukciji, izjavio da izbor novih ministara nije na dnevnom redu. On je, prema informacijama “Vijesti”, od predsjedništva svog Građanskog pokreta (GP) URA dobio mandat da o tome pregovara.

Odgovarajući na pitanje novinara da li su razgovori o rekonstrukciji u toku, rekao je da to ne bi nazvao tako “iz razloga jer su razgovori između različitih političkih subjekata na više tema”, i da “vlada nije centralna preokupacija”.

Abazović je saopštio da će nastaviti dijalog sa svim političkim subjektima, “jer se moraju iznalaziti rješenja”.

”Vidjećemo, izbori su na pragu. Ko hoće da sastavi vladu, nek sastavi, a dok se to ne desi - Vlada radi u punom kapacitetu. Ako se nešto promijeni, tu smo da izvršimo primopredaju”, istakao je.

Bonus video: