ASK: MANS obmanjuje javnost dovodeći u pitanje legalitet i legitimitet izbornog procesa

"Pričom o netransparentnosti i navodnim zloupotrebama, predstavnici ove nevladine organizacije nastoje da, u korist određenih interesnih grupa kojima su naklonjeni, kreiraju javno mnjenje o izbornoj kampanji", piše u reagovanju ASK-a

7654 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poluinformacijama i netačnim informacijama obmanjuje javnost dovodeći u pitanje legalitet i legitimitet kompletnog izbornog procesa, smatraju iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Iz ASK-a su reagovali na današnju najavu MANS-a o podnošenju prijave ASK-u protiv Demokratskog fronta (DF), jer je ta koalicija, kako trde sakrila sve troškove političkog marketinga na televizijama Pink M i Adria TV u toku kampanje za lokalne izbore.

"Pričom o netransparentnosti i navodnim zloupotrebama, predstavnici ove nevladine organizacije nastoje da, u korist određenih interesnih grupa kojima su naklonjeni, kreiraju javno mnjenje o izbornoj kampanji", piše u reagovanju ASK-a.

Između ostalog, iz ASK-a navode da "ili su pravno neuki da ne znaju, ili su zlonamjerni, pa objavljuju da je TV Pink, u skladu sa važećim propisima, medij registrovan u Crnoj Gori, što nije tačno".

Agencija je, kako kažu, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, izvršila nadzor i od Demokratskog fronta zatražila i dobila izjašnjenje o oglašavanju u kampanji za lokalne izbore održane 23. oktobra 2022. godine, pa i o oglašavanju na TV Pink i Adria TV.

Rezultati nadzora će, dodaju, biti objavljeni, kako to i zakon propisuje, u roku od 60 dana od dana proglašenja rezultata izbora.

Naglašavaju da Agenciji nije ništa prikriveno, niti da oni bilo šta prikrivaju, već će nakon pribavljanja svih relevantnih informacija i podataka izaći sa Izvještajem o sprovedenom nadzoru u toku izborne kampanje i izvršenoj kontroli finansiranja izborne kampanje političkih subjekata.

"Time će dati vidan doprinos transparentnosti i integritetu izbornog procesa, i oduprijeti se pokušaju baratanja poluinformacijama i dezinformacijama kojima se može uticati na politički stav građana i njihovu slobodno izraženu volju na izborima, i nanijeti šteta bilo kom političkom subjektu, samoj Agenciji i izbornom procesu u cjelini", piše u saopštenju.

Bonus video: