Bar: Opozicija protestuje, traže da se o Maljeviku raspravlja kada bude prenosa

Odbornici opozicije tražili od predsjednika SO Nenezića da Informaciju o projektu "Maljevik" odloži za narednu sjednicu, jer je interes javnosti da zna šta se dogodilo sa novcem od prodaje

5659 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Opozicioni odbornici u Skupštini opštine Bar protestovali su tokom zasijedanja jer se današnja sjednica odvija bez direktnog radio i onlajn prenosa.

Odbornici su prethodno uputili predsjedniku Skupštine opštine Branislavu Neneziću zahtjev za prekid šeste sjednice zbog, kako su naveli, nastupanja nepredvidljivih okolnosti, koji je odbijen.

Naime, lokalni javni emiter Radio Bar zbog odluke Savjeta ne prenosi današnju sjednicu, a ista se ne emituje ni putem Jutjub kanala, kao što je do sada bila praksa.

Na dnevnom redu se nalazi devet tačaka među kojima su Predlog Odluke o zaradama lokalnih funkcionera, lica koja imenuje Skupština, i lokalnih službenika i namještenika u organima i službama lokalne uprave, Predlog Odluke o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve i Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta “Maljevik”.

Odbornici u zahtjevu Neneziću navode da je neobezbjeđivanjem prenosa zasijedanja direktno prekršeno više članova Statuta Opštine i Poslovnika o radu SO, "čime se uvodi cenzura i narušava načelo javnosti i transparentnosti rada".

Najveće interesovanje vlada za tačku o projektu "Maljevik" jer još uvijek nije poznato gdje je utrošen novac od prodaje zemljišta.

Zbog toga su, nakon odbijanja zahtjeva, odbornici izašli na govornicu i ćutali devet minuta, simbolično za devet miliona eura koje je Opština izgubila nakon što je sa investitorom "Sonuba Montenegro" potpisan sporazum 2019. godine.

Iz opozicije u više navrata tražili da se rasprava o informaciji o stanju projekta Maljevik odloži za termin kada će biti moguć prenos.

Zemljište na Maljeviku prodato je za nešto više od 44 miliona eura, a taj projekat, najavljivan kao posao stoljeća, 16 godina nije mrdnuo sa mrtve tačke.

Opština je 2019. godine potpisala Predlog sporazuma o međusobnim pravima i obavezama o Maljeviku, kojim se praktično otpisao dug investitora od devet miliona eura.

Bonus video: