Radulović: Regionalne inicijative garant dugoročne stabilnosti

U okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Sjeverne Makedonije A5 inicijativom, u Skoplju održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača

3149 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Regionalne inicijative poput Američko-jadranske povelje (A5) u kompleksnom bezbjednosnom trenutku predstavljaju garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta država, kazao je savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, Đorđe Radulović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopšteno je da je, u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Sjeverne Makedonije A5 inicijativom, u Skoplju održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača.

Radulović je ukazao na konkretne rezultate koje je inicijativa A5 ostvarila u posljednje dvije decenije i ocijenio da nove okolnosti zahtijevaju dodatan angažman kroz energičniji pristup.

„U sadašnjem kompleksnom bezbjednosnom trenutku, regionalne inicijative poput A5, zajedno sa NATO i Evropskom unijom, predstavljaju garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država“, poručio je Radulović.

radulović skoplje
foto: MVP

Iz MVP su kazali da su tokom tri radne sesije učesnici diskutovali o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima.

Oni su istakli da je neophodno dalje prilagođavanja A5 novoj realnosti, kroz jačanje mehanizama za adekvatno suprotstavljanje savremenim prijetnjama.

Kako je naglašeno, u narednom periodu akcenat treba staviti na mogućnosti za kreiranje novih platformi za unapređenje regionalne saradnje, u cilju funkcionalnijeg djelovanja ove incijative.

“Sastanak je bio prilika da sagovornici ponove posvećenost NATO saveznika situaciji u Ukrajini, uz podsjećanje na posljedice rata u toj zemlji i mnogobrojne efekte ruske agresije na političke i ekonomske prilike na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju.

radulović skoplje
foto: MVP

Predstavnici država članica A5 potpisali su zajedničku izjavu kojom je, kako su kazali iz MVP, potvrđena spremnost za nastavak i produbljivanje regionalne saradnje, zasnovane na povjerenju, dobrosusjedskim odnosima i zajedničkim interesima.

Sastanak je okupio predstavnike država članica A5 inicijative, kao i zemalja posmatrača.

Bonus video: