U Pljevljima isplate za partije koje su osvojile mandate u Skupštini: DPS-u manje novca iz opštinskog budžeta

Prema odluci o finansiranju, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijaju mjesečno fiksni dio u iznosu od 259,5 eura, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta koje je partija osvojila na lokalnim izborima

5198 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja isplatiće 26.392 eura političkim partijama koje su osvojile mandate u Skupštini opštine na lokalnim izborima održanim 23. oktobra prošle godine.

Političkim partijama i koalicijama novac će biti isplaćen srezmjerno broju osvojenih mandata.

Za finansiranje troškova izborne kampanje Opština je planirala nepunih 33.000 eura, s tim što je 20 odsto novca isplaćeno partijama i Koalicijama nakon što je Opštinska izborna komisija (OIK) potvrdila njihove izborne liste. Odluku o raspodjeli novca, političkim partijama i koalicijama Sekretarijat za finansije opštine Pljevlja donio je tek juče, nakon što je OIK proglasila konačne rezultate izbora, pet mjeseci nakon održanih izbora.

Najviše novca, 9.314 eura, dobiće Demokratski front, koji je na lokalnim izborima osvojio 12 mandata, a 6.986 eura pripašće koaliciji DPS-BS-SD-SDP za osvojenih devet mandata. Koaliciji Demokrata, Pokreta za Pljevlja i Ujedinjene Crne Gore koji su osvojili sedam mandata pripašće 5.433 eura, a Pokretu Evropa sad za četiri osvojena mandata 3.104 eura. Koaliciji SNP-a i URA-e, koja je osvojila na lokalnim izborima dva mandata biće isplaćeno 1.552 eura.

Doskorašnja blokada Ustavnog suda omogućavala je DPS-u da iz opštinskog budžeta više mjeseci nakon izgubljenih izbora dobija duplo više novca u odnosu na onaj koji bi dobijala za finansiranje svog rada da je lokalna vlast u tom gradu konstituaisana odmah nakon lokalnih izbora.S druge strane, zbog odlaganja proglašenja konačnih rezultata izbora DF je ostao bez značajnih prihoda.

Od devet odborničkih mjesta jedno pripada Bošnjačkoj stranci pa će DPS u budućem sazivu lokalnog parlamenta imati svega osam odbornika, 10 manje nego u sadašnjem sazivu.

Prema odluci o finansiranju, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijaju mjesečno fiksni dio u iznosu od 259,5 eura, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta koje je partija osvojila na lokalnim izborima.

Poslije DPS-a, najviše novca trenutno dobija Demokratska Crna Gora koja ima sedam odbornika 1.920 eura. Nova srpska demokratija, i Demokratska narodna partija mjesečno dobijaju po 823 eura, a Socijalistička narodna partija i Pokret za Pljevlja 615 eura za po dva odbornika.

Najmanje novca iz opštinskog budžeta dobijaju Socijaldemokrate - 437 eura. dok će Bošnjačka stranka iako kao SD ima samo jednog odbornika dobijati mjesečno 702 eura, zahvaljujući učešću žena u radu lokalnog parlamenta.

U novom sazivu Bošnjačka stranka će imati takođe jednog odbornika dok su Socijaldemokrate, čija je kandidatkinja bila na desetom mjestu izborne liste ostali bez odborničkog mjesta.

I odbornici koji na poslednjim lokalnim izborima nisu dobili povjerenje građana još uvijek primaju odborničke naknade.

Za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, naknade odbornicima i zakup prostorija, Opština Pljevlja prošle godine izdvojila je preko 180.000 eura.

Najviše novca poreskih obveznika, više od 125.000 eura, izdvojeno je za rad političkih partija koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu, a 70.000 eura, novca poreskih obveznika izdvojeno je za naknade odbornicima.

Za nadoknade odbornicima, od koji pojedini rijetko kada imaju šta da kažu o temama koje su na dnevnom redu lokalnog parlamenta, Opština isplaćuje mjesečnu naknadu od 150 eura, a predsjedniku kluba odbornika 175 eura.

Za redovno finansiranje ženskih organizacija u političkim subjektima, odnosno finansiranje njihovog redovnog rada u ovoj godini, Opština će mjesečno partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu uplaćivati oko 130 eura.

Bonus video: