Đurović na sastanku predsjednica parlamenata EU: Uloga žene u kreiranju politike znači širu perspektivu

Đurović je istakla da je važan cilj poslanica i suočavanje sa kampanjama klevete, govora mržnje i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u politici i javnom životu, na što, kako ona kaže, Crna Gora nažalost nije imuna

10247 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka predsjednica parlamenata, Foto: Skupstina.me
Sa sastanka predsjednica parlamenata, Foto: Skupstina.me

Promocija veće zastupljenosti žena u politici samo zbog političke korektnosti ne smije biti naš krajnji cilj, kazala je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

Ona je, kako je saopšteno iz Skupštine, učestvovala na sastanku predsjednica parlamenata Evropske unije (EU) u Pragu čija je tema bila uloga žena u vanjskoj politici.

"Žene su manje zastupljene u vladama, diplomatiji i sektoru bezbjednosti, dok s druge strane, imamo dokaze da je liderstvo žena u vanjskoj politici obično značilo ekonomski prosperitet, unapređenje globalne bezbjednosti i uspostavljanje održivog mira i demokratije", navela je Đurović.

Dodala je da svijetom međunarodne politike već dugo dominiraju muškarci, istakavši da je uloga žena u kreiranju politika važna jer, kako ona smatra, znači širu perspektivu u vezi sa strateškim problemima, bolju međupartijsku saradnju i komunikaciju i kvalitetnije odluke.

"Prije deset godina zakonskim okvirom definisane su kvote za minimum 30 odsto zastupljenosti žena na izbornim listama u Crnoj Gori, a postepene reforme su dale rezultate jer je trenutno u Skupštini Crne Gore oko 30 odsto poslanica", objasnila je Đurović.

Prema njenim riječima ovo predstavlja napredak ali ne dovoljan jer je potrebno, smatra ona, unaprijediti ukupni ambijent.

Na sastanku predsjednica parlamenata EU
Na sastanku predsjednica parlamenata EUfoto: Skupstina.me

"To podrazumijeva i pristup pravdi, resursima i obrazovanju, ali i podizanje svijesti i dalji demokratski razvoj cijelog društva", dodala je Đurović.

Ona je istakla da je važan cilj poslanica i suočavanje sa kampanjama klevete, govora mržnje i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u politici i javnom životu, na što, kako ona kaže, Crna Gora nažalost nije imuna.

"U cilju afirmacije rodne ravnopravnosti, podsticanja žena za veće učešće u političkom i javnom životu, te unapređenja njihovog položaja u svim sferama društva, sve poslanice 27. saziva Skupštine Crne Gore formirale su Ženski klub, koji se posvećeno bavi i pitanjima rodno zasnovanog nasilja, socio-ekonomskog osnaživanja žena, njihovim položajem na trištu rada i zdravstvenom zaštitom", rekla je Đurović.

Takođe, ona je upoznala prisutne sa izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore koje propisuju da jedno potpredsjedničko mjesto mora biti garantovano ženama.

"Neophodno je da svi, na nacionalnom i na globalnom nivou, dalje podižu svijest o pitanjima rodnih nejednakosti, institucionalne kulture i načina na koji su žene predstavljene u javnom prostoru, kao i da ukazuju na uzore koji nas inspirišu na aktivizam", zaključila je Đurović.

Bonus video: