Kako se čuva crnogorsko nebo

Pristupanjem NATO savezu, Crna Gora je znatno unaprijedila svoju vazdušnu odbrambenu sposobnost, a kao ravrnopravna članica Alijanse ona danas može da računa na kolektivnu pomoć i zaštitu svih ostalih zemalja saveznica.

14635 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Američka ambasada u Podgorici
Foto: Američka ambasada u Podgorici

U korpus vojno-tehničke saradnje koju Crna Gora ostvaruje sa NATO alijansom spada i zaštita crnogorskog vazdušnog prostora. Razvoj vazdušnog odbrambenog sistema je veoma zahtjevan i skup proces koji podrazumijeva vrijeme za uspostavljanje i testiranje. Zahvaljujući saradnji sa Alijansom, Crna Gora je uspjela da u najkraćem mogućem roku svoju vazdušnu odbranu podigne na najviši mogući nivo operativnosti.

Zaštita crnogorskog neba se postiže korišćenjem NATO Air policing sistema – sistema odbrane koji podrazumeva međunarodnu asistenciju u dvadesetčetvoročasovnom nadgledanju i odbrani vazdušnog prostora zemalja saveznica. Od 2017. Air policing crnogorskog neba obavljaju Grčka i Italija svojim mlaznim avonima i na taj način obezbjeđuju potpunu sigurnost crnogorskog neba. Ovaj sistem odbrane ne samo što je izuzetno efikasan, on je i ekonomski isplativ – on ne košta ništa građane Crne Gore budući je zemlja članica NATO alijanse.

Isti sistem odbrane koriste i druge zemlje u regionu. Nakon što je pristupila NATO alijansi, nebo Slovenije čuvali su italijanski avioni, a od 2014. air policing slovenačkog neba obavlja se iz Mađarske. Nebo iznad Albanije takođe čuvaju Grčka i Italija, još od 2009.

Saradnja u oblasti vojne avijacije između Crne Gore i zemalja Alijanse uspješno se odvija već dugi niz godina.

Crnogorski piloti školuju se u inostranstvu, a u okviru programa koji je razvijen u SAD prema NATO operativnim standardima. Piloti, inženjeri i mehaničari iz Crne Gore redovno pohađaju kurseve stručnog usavršavanja u ovoj zemlji.

U bliskoj budućnosti možemo očekivati da se piloti NATO zemalja školuju i u Crnoj Gori. U junu 2020. Crna Gora je pristupila inicijativi za uspostavljanje mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi. Cilj inicijative je uspostavljanje jedinstvene mreže za obuku stručnih kadrova kako bi se smanjili troškovi obuka za pilote aviona i helikoptera, kao i troškovi obuka za upravljanje bespilotnim letjelicama.

Članstvo u NATO savezu ne samo što povećava odbrambene kapacitete Crne Gore, ono takođe stavlja crnogorsko vazduhoplovstvo na mapu zemalja koje koriste najsavremenija tehnička dostignuća u cilju odbrane svog neba i stanovništva. Međunarodna vojna saradnja koju Crna Gora uspostavlja sa ostalim zemljama učvršćuje njeno prijateljstvo sa ostalim članicama Alijanse i predstavlja najljepši primjer kolektivne odbrane koja se nalazi u srži NATO osnivačkog ugovora.