SDT istražuje brisanje potpisa za kandidaturu Danilovića

Ujedinjena je SDT-u, kako su potvrdili, predala krivičnu prijavu jer je, kako su naveli, organizovana grupa brisala podatke sa izbornog formulara sa ukupno 316 lista čineći tako više od 2.000 potpisa podrške nevažećim

12437 pregleda 121 reakcija 18 komentar(a)
Danilović, Foto: BORIS PEJOVIC
Danilović, Foto: BORIS PEJOVIC

Slučaj brisanja potpisa za predsjedničku kandidaturu Gorana Danilovića preuzelo je Specijalno državno tužilaštvo (SDT), potvrđeno je zvanično "Vijestima" iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici - koje je do sada postupalo u tom slučaju.

Do tužioca je ovaj slučaj prvobitno došao nakon što je Danilović posumnjao da mu je neko u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) izbrisao oko dvije hiljade potpisa, koji su bili potrebni za izbornu trku. Nakon toga DIK je, kako su tvrdili, dostavio nadležnom tužilaštvu sporne obrasce sa potpisima podrške birača Daniloviću, lideru Ujedinjene Crne Gore.

Pred prvi krug predsjedničkih izbora, u martu ove godine, on je tvrdio da je to posao Specijalnog državnog tužilaštva jer se radi i o izbornom pravu. Ujedinjena je SDT-u zato, kako su potvrdili, predala krivičnu prijavu jer je, kako su naveli, organizovana grupa brisala podatke sa izbornog formulara sa ukupno 316 lista čineći tako više od 2.000 potpisa podrške nevažećim.

Iz Ujedinjene je nedavno je saopšteno "Vijestima" da su svojstvu svjedoka SDT-u dali izjave predsjednik Ujedinjene CG Goran Danilović i predsjednik Odbora glavnog grada Branko Kovačević, jer to tužilaštvo istražuje slučaj.

Osnovno tužilaštvo, međutim, istražuje sumnje da su falsifikovani potpisi za predaju lista za predsjedničke izbore za nekoliko kandidata i to za Danilovića, Draginju Vuksanović Stanković i Jovana Radulovića. Na pitanje da li ste u istrazi falsifikovanja potpisa podrške građana predsjedničkim kandidatima, osim Jovana Radulovića saslušali i ostale predsjedničke kandidate i u kom svojstvu, iz podgoričkog tužilaštva su odgovorili:

"U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici ovim povodom formirano je više predmeta. Postupajući u navedenim predmetima, državni tužioci su saslušali više lica".

Predstavnici Ujedinjene Crne Gore predaju kandidaturu Danilovića
Predstavnici Ujedinjene Crne Gore predaju kandidaturu Danilovićafoto: Boris Pejović

Saslušan je, kako su naveli, predsjednik DIK-a Nikola Mugoša i Jovan Radulović.

"Predmet vezan za predsjedničkog kandidata G. D. je ustupljen Specijalnom državnom tužilaštvu. U ostalim predmetima se preduzimaju zakonom predviđene radnje, zavisno od faze postupka", navodi u odgovorima osnovni tužilac Duško Milanović.

Ranije je iz Osnovnog državnog tužilaštva saopšteno "Vijestima" da je formirano 49 predmeta povodom falsifikovanja potpisa građana i zloupotrebe u predizbornoj kampanji.

Povezani članci

16. April 2023.

Formirali 49 predmeta, saslušan i Radulović

Zbog falsifikovanja potpisa podrške bilo kom od predsjedničkih kandidata podnijelo je, prema podacima istog tužilaštva, 38 osoba i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u ime 54 građanina.

Bonus video: