Đurović: Očekujem da Milatović odmah nakon inauguracije potpiše zakone koji čekaju proglašenje

Predsjednica parlamenta ocijenila da Ustavni sud mora dati odgovore na sva pitanja u vezi sa funkcionisanjem sistema

39933 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Youtube/Skupština
Danijela Đurović, Foto: Youtube/Skupština

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, kazala je danas da od novoizabranog šefa države Jakova Milatovića očekuje da odmah nakon stupanja na funkciju potpiše zakone koji čekaju proglašenje, jer odlazeći predsjednik Milo Đukanović to odbija da učini.

Ona je to saopštila na konferenciji za medije s predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije Volfgangom Sobotkom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đurovićeva je izjavila da Ustavni sud mora dati odgovore na sva pitanja u vezi sa funkcionisanjem sistema.

"Predsjednik Đukanović je donio ukaz o raspuštanju Skupštine, za koji ja i parlamentarna većina smatramo da nije u skladu s Ustavom. Ustavni sud nije našao za shodno da razmatra to pitanje. On mora dati odgovore na sva pitanja u vezi sa funkcionisanjem sistema. Ali, on to nije želio ni da razmatra", navela je.

Podsjetila je da je sjednicu Skupštine sazvala prije donošenja Đukanovićevog ukaza o raspuštanju parlamenta i raspisivanja izbora, i da je na dnevnom redu zasjedanja bilo "dosta tačaka".

"Imam potrebu da ovdje svima stavim do znanja, pa i uvaženom gostu, da su na toj sjednici bile ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa. To sam smatrala važnim. Nažalost, zakoni još čekaju da ih proglasi predsjednik. Očekujemo od novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića da odmah nakon inauguracije te zakone proglasi", poručila je Đurovićeva.

Milatovićeva inauguracija zakazana je za 20. maj.

Ona je rekla da se u parlamentu trenutno vode odgovornošću, i da smatraju da bi sistemske zakone trebalo da razmatra novi skupštinski saziv.

"Demokratski front (DF) je imao svoje stanoviše. Parlament se u ovom trenutku ponaša restriktivno. Evidentno je da će izbora biti, za 30 ili 130 dana, to ne znamo, ali je evidentno da će ih biti. Vodimo se odgovornošću da sistemske zakone razmatra nova većina i novi saziv. Ne postoje ustavna ograničenja u pogledu toga koliko parlament treba da radi, ali ponašamo se restriktivno", naglasila je, dodajući da pozdravlja predstojeću Milatovićevu inauguraciju.

Sobotka je rekao da austrijski parlament ima pravo da radi dok se ne oformi novi saziv tog doma.

"Ne smijete imati vakuum. U vremenu promjene vlasti morate imati moralnu i političku obavezu, ali i kod nas u Austriji se donose zakoni koji važe nakon izbora. Što se tiče raspuštanja Skupštine, o tome treba da odluče sudovi", zaključio je.

Bonus video: