Đukanović će biti počasni predsjednik

Odlazeći predsjednik Crne Gore će najvjerovatnije nakon prestanka funkcije iskoristiti zakonsku mogućnost i tražiti simboličnu poziciju, koja mu omogućava protokolarne susrete, zaradu i policijsku zaštitu. Prvu takvu titulu imao je Filip Vujanović i ona mu ističe za nekoliko dana

94126 pregleda 1431 reakcija 144 komentar(a)
Inspirisan Vujanovićevim primjerom: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Inspirisan Vujanovićevim primjerom: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najvjerovatnije će nakon prestanka funkcije iskoristiti zakonsku mogućnost i steći počasni naziv - bivši predsjednik države, saznaju “Vijesti”.

On bi počasnu titulu bivšeg predsjednika Crne Gore, na koju ima pravo po prestanku funkcije, mogao koristiti u narednih pet godina što bi se gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina...

”Vijesti” su poslale pitanja kabinetu odlazećeg predsjednika da li će on iskoristiti zakonsku mogućnost da postane počasni predsjednik, te da li možda želi da se odrekne takve povlastice, ali do zaključenja lista nije odgovoreno.

Prema Zakonu o predsjedniku, Đukanović ukoliko bude želio da stekne počasni naziv - bivši predsjednik Crne Gore, po prestanku funkcije ima pravo na naknadu zarade, kancelariju i administrativnu podršku, ali i zvaničnu policijsku pratnju...

To zakonsko pravo imaju svi predsjednici Crne Gore, koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore, odnosno od 3. juna 2006. godine.

Članom 19 Zakona o predsjedniku, po prestanku funkcije pravo na počasni naziv ne pripada samo šefu države kome je funkcija prestala “razrješenjem u skladu sa Ustavom”.

Đukanovića funkcija prestaje nakon inauguracije, koja će biti organizovana 20. maja ove godine, a nakon što je 2. aprila ove godine izgubio predsjedničke izbore od protivkandidata Jakova Milatovića.

O ostvarivanju prava, koje odlazeći predsjednik ima po prestanku funkcije, stara se služba predsjednika.

Zakonskim rješenjem predsjednik države, po prestanku funkcije, dužan je da obavijesti nadležno radno tijelo Skupštine Crne Gore, odnosno službu predsjednika, ukoliko ne želi da iskoristi ovo zakonsko pravo po prestanku funkcije.

Iz kabineta Đukanovića nijesu “Vijestima” odgovorili da li on možda želi da se odrekne titule počasnog predsjednika.

Ukoliko prihvati da ima počasni naziv, Đukanović će biti pozivan na sve državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.

Počasni predsjednik ima pravo da koristi posebnu kancelariju, ima jednog savjetnika i službenika za vršenje administrativnih i tehničkih poslova, kao i pravo na upotrebu službenog automobila sa vozačem ili bez njega.

Po prestanku funkcije, predsjednik ima pravo na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, odnosno Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije...

Đukanović je na visokim funkcijama u državi bio tri decenije, tako da mu policijsko obezbjeđenje teško može biti ukinuto tri mjeseca nakon okončanja funkcije predsjednika države, a kako je to predviđeno Uredbom o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije.

Zaštita bezbjednosti može se produžiti i nakon isteka roka od tri mjeseca i to sve dok postoje razlozi za to.

Prvi počasni predsjednik Crne Gore bio je Filip Vujanović. On će počasnu titulu bivšeg šefa države imati još nekoliko dana, jer mu naredne sedmice ističe rok od pet godina koliko je imao pravo da koristi to zvanje nakon prestanka funkcije predsjednika države.

Aktuelni šef države će se udomiti do penzije: Vujanović i Đukanović
Aktuelni šef države će se udomiti do penzije: Vujanović i Đukanovićfoto: BORIS PEJOVIC

Početkom 2018. godine, nakon predsjedničkih izbora i ustoličenja lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića na posljednji mandat predsjednika države, tadašnja skupštinska većina donijela je Zakon o predsjedniku.

Tim zakonskim rješenjem je, između ostalog, predviđeno da bivši predsjednik dobije mogućnost za počasnu titulu.

Imaće platu oko 1.500 eura

Predsjednik države, prema Zakonu o predsjedniku, po prestanku funkcije do ispunjenja zakonom propisanih uslova za sticanje prava na penziju, ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto plate, koju je primio u posljednjem mjesecu obavljanja funkcije predsjednika. To znači da će imati oko 1.500 eura.

Ako bivši predsjednik Crne Gore ostvari pravo na penziju, a njegova penzija je manja od naknade, ima pravo na posebno mjesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima.

Kako Đukanović ima do starosne penzije još gotovo punih pet godina, a ukoliko ne bude želio da postane počasni predsjednik države, njemu će biti obustavljena isplata naknade ukoliko zasnuje radni odnos...

Prema posljednjem imovinskom izvještaju Agencije za suzbijanje konflikta interesa, Đukanoviću je predsjednička plata lani bila oko 2.200 eura.

On je i zvanično suvlasnik firme “Global Montenegro” i četvrtine “Univerzitatsa” – osnivača Univerziteta “Donja Gorica” (UDG). Nikada nije dao saglasnost za uvid u bankovne račune...

Bonus video: