Opozicija na izbore po receptu PES-a

Većina partija otvorila predizbornu kampanju ekonomskim temama, DPS stare poruke o “politici destrukciji” zamijenio najavom seta konkretnih mjera za građane

45819 pregleda 175 reakcija 32 komentar(a)
Živković saopštio je da je njihov program zasnovan na socio-ekonomskim temama, Foto: Boris Pejović
Živković saopštio je da je njihov program zasnovan na socio-ekonomskim temama, Foto: Boris Pejović

Umjesto političkih floskula i nacionalizma, koje su partije bivše vlasti, prije svega Demokratska partija socijalista (DPS), nudile građanima za parlamentarne izbore 2020, sada većina predizbornu kampanju otvara ekonomskim temama.

Tako se makar čini iz prvih izjava nosilaca poslaničkih lista, koji se fokusiraju na socio-ekonomske građane, a manje na državna pitanja. Jer recimo u kampanji za izbore 2020. nosilac izborne liste DPS-a “Odlučno za Crnu Goru” Duško Marković (tadašnji premijer) poručio je iz Bara da će “politika destrukcije i otpora Crnoj Gori i njenom napretku biti poražena na predstojećim izborima”, te da politički protivnici “u kampanju kreću sa obilježjima druge države, a uz agitaciju iz crkava i manastira”.

Prije tri dana je međutim njegov nasljednik, nosilac koalicione liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada”, Danijel Živković saopštio je da je njihov program zasnovan na socio-ekonomskim temama. Živković, koji je i v. d. šefa DPS-a, je rekao da njihova koalicija neće da se bavi “floskulama i populizmom”, već da će na izbore ići sa “setom konkretnih mjera” kojima žele da zavrijede povjerenje građana.

Gubitak vlasti DPS-a i rast u posljednja dva izborna ciklusa rejtinga Pokreta Evropa sad (PES), koji je “kupio” podršku građana rastom zarada i penzija, čini se da je djelovao otrežnjujuće na stranke. Umjesto velikih obećanja građanima nude bolji standard.

Spajić nudi minimalnu penziju 450 eura: Sa ranijeg protesta penzionera
Spajić nudi minimalnu penziju 450 eura: Sa ranijeg protesta penzionerafoto: Jadranka Ćetković

Član Predsjendištva PES-a Boris Pejović rekao je “Vijestima” da su oni ostvarili dobre rezultate upravo zato što su građani prepoznali i nagradili konkretne učinke prethodne Vlade u domenu unapređenja životnog standarda, čiji su autori danas temelj Pokreta Evropa sad.

”Dakle, birači su znali da naprave razliku između deklarativnih obećanja i učinka. Nekadašnje teme koje su bile u fokusu, te prijetnje da je “ugrožena država” propagirane od subjekata i pojedinaca najodgovornijih za višedecenijsko privredno i ekonomsko propadanje, danas s razlogom više nisu u prvi plan,“ kaže on.

Boris Pejović
Boris Pejovićfoto: BORIS PEJOVIC

Lider PES-a Milojko Spajić poručio je u utorak da ta partija nastavlja da radi na boljem standardu i povećanju plata i penzija za sve građane. “Sad je najbitnije okrenuti se prema minimalnoj zaradi od 700 eura, prosječnoj zaradi od 1.000 eura i minimalnoj penziji od 450 eura”, naveo je.

I dok iz DPS-a nijesu odgovorili za “Vijesti” da li su shvatili greške i promijenili fokus, potpredsjednica Socijaldemokrata (koje su dio koalicije) Milica Lekić kaže da su oni “sve vrijeme naslonjeni i na ekonomske teme”, podsjećajući da su tokom mandata ove Vlade podnosili više inicijativa, uglavnom ekonomskih.

“Povećanje najnižih penzija, smanjenje akciza, povećanje naknade korisnicima stručnog osposobljavanja, inicijativa oko subvencija privredi... Sve to nije radio niko do SD,” rekla je ona za “Vijesti”.

Lekić
Lekićfoto: SD

SD je davno prevazišao manipulativni narativ, dodaje, o tome da neko misli da će se Crna Gora spakovati i ponijeti negdje. “No, ako urušavate stabilnost finansija, ako potpuno blokirate EU put, ako ne može dan da prođe bez poruka o podjelama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, onda... šta je Crna Gora?,” kaže Lekić.

Dio programa te koalicije prekjuče je predstavio kandidat za poslanika i funkcioner SD-a Boris Mugoša, koji je naveo da će oni ponuditi odgovore “na izazove s kojima se crnogorski građanin suočava svakog dana”.

Nosilac liste SDP-a “Za našu kuću” Nikola Đurašković, rekao je da su u toj partiji opredijeljeni da obezbijede “kvalitetnu budućnost za sve građane”. “Želimo da svaka kuća i svaki građanin ima kvalitetan život, obrazovanje, posao...”, istakao je između ostalog.

Đurašković
Đuraškovićfoto: SDP

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić kaže da je normalno što ekonomija mora biti u fokusu kampanje, jer, kako navodi, bez jake ekonomije nema ni stvarnog prosperiteta države i društva.

”BS će kroz svoj izborni program ponuditi građanima set ekonomskih politika.... Posebnu pažnju dajemo razvoju sjevera i smatramo da kroz kapitalne investicije na sjeveru, možemo značajno popraviti standard naših građana koji žive u ovom dijelu Crne Gore. Kao političku partiju, raduje nas da je ekonomija u prvom planu. To je možda i pokazatelj da će ova kampanja biti nešto drugačija od prethodnih”, rekao je on za “Vijesti”.

Omeragić
Omeragićfoto: Bošnjačka stranka

Građani Crne Gore su svjesni da je i država jača, kada su ekonomija i privreda razvijene. Uz podsticanje životnog standarda, jako je važno afirmisati vladavinu prava i društvo u kojima neće biti diskriminacije

“Naš fokus biće na onima koji su ekonomski uništili državu”

”Narativ o ugroženosti države je godinama koristila DPS, na taj način su motivisali svoje glasače, ali su takođe kreirali i duboke podjele u društvu, jer su u tom ambijentu mogli da sprovode svoju politiku koja se svodila na pustošenje i siromašenje države i građana,” kaže potpredsjednica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević.

Vukićević
Vukićevićfoto: Boris Pejović

Ona smatra da DPS ni nakon poraza nije odustala od tog narativa, ali im to nije donijelo rezultate, jer građani nemaju više nijedan razlog da im vjeruju.

“Crna Gora je jedino bila ugrožena od pogubne politike DPS-a. Što se ekonomskih tema tiče, one su i ranije bile u fokusu naših kampanja, koje smo imali kao Demokratski front, podsjetiću vas na izborni program 'Da radi Crna Gora', i aktuelnim izbornim programom koalicije 'Za budućnost Crne Gore' koju čine NSD, DNP i RP, a koji ćemo predstaviti narednih dana pokrićemo sve segmente koji su važni za građane Crne Goru. Fokus će biti i na tome da oni koji su ekonomski uništili Crnu Goru za isto odgovaraju, i da se ono što je oteto vrati građanima,” kaže sagovornica za “Vijesti”.

Bonus video: